Dr Tamara Gajić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

  Na vaša pitanja ove sedmica odgovara dr Tamara Gajić, doktorka stomatologije i vlasnica novosadske stomatološke ordinacije Kruna Dental.

  Nakon vađenja umnjaka potrebno je bilo da se izvadi i zub koji bio do njega, sada se deo tkiva povukao tako da je deo korena sledećeg zuba ogoljen i vrlo bolan. Da li ću morati i taj zuba da vadim ili postoji neko drugo rešenje?

  U takvim situacija, važno je pravovremeno delovati tako da se zaustavi dalje povlačenje tkiva oko zuba.

  Potrebno je kliničkim pregledom i uz pomoć snimak zuba uvideti zašto je došlo do povlačenja tkiva. Da li je u pitanju hronična infekcija tkiva u toj zoni, ili je možda prilikom vađenja zuba, ivica kosti ostala u položaju nepogodnim za zarastanje ili se radi o nekom drugom uzroku. U svakom slučaju, neophodno je najpre ukloniti uzrok. Nakon toda se, u najvećem broju slučajeva, tkivo samo regeneriše i nema potrebe da se vadi zub pored.

  Ukoliko je povlačenje tkiva do te mere izraženo, da je i posle regeneracije prisutna osetljivost poslednjeg preostalog zuba može se razmisliti o dodavanju veštačke kosti u toj zoni gde se tkivo povuklo, da bi se isto nadoknadilo. Takođe sa ciljem da se izbegne vađenje zuba.

  U retkim situacijama povrede tkiva usled vađenja su do te mere izražene da dovedu do rasklaćenje susednog zuba. Ako je to slučaj najbolje je sa svojim stomatologom da procenite da li vredi dodavanjem veštačke kosti pokušati sačuvati zub ili pak izvaditi zub.

  Zanima me koliki otpilike može ili treba da bude razmak između zuba da bi se mogle staviti kompozitne fasete?

  Kompozitne fasete su tanke ljuspice od kompozitnih materijala koji se nanosi direktno na strukturu zuba.

  Ne postoji neko konkretno ograničene u veličini prostora koji čini razmak između zuba. Veličina prostora je važna za estetiku.

  Što je prostor odnosno razmak veći, spajanjem zuba kompozitnim fasetama rezultovaće krupnijim zubima, a to neki pacijenti smatraju u redu, a nekima se ne dopada.

  Ukoliko je razmak manji tada je celi proces lakše dovesti do vrhunskog estetskog rezultata.

  Ukoliko je prostor odnosno razmak između dva zuba iste širine isti kao širina jednog prednjeg zuba, trebalo bi razmisliti o drugim opcijama za zatvaranje prostora tj. spajanje zuba.

  Na gornjoj vilici mi nedostaju krunice četvorke i petice, korijen je ostao. Zbog finansijske situacije trenutno nisam u mogućnosti da uradim nešto trajno po tom pitanju. Interesuje me, da li postoji mogućnost da se uradi nešto privremeno, bar estetski da ne izgleda toliko loše? Čitala sam da postoje “žabice”, ali nisam upoznata kako to funkcionise i pod kojim uslovima mogu da se urade.

  Žabica je mala akrilatna nadoknada na kojoj se nalaze jedan do tri zuba (akrilatni zubi) i koja se pomoću kukica (žice) stabilizuje u ustima.

  Sa estetske tačke gledišta to može biti efikasno privremeno rešenje za zatvaranje prostora između dva zuba.

  Sa fukcionalne tačke takođe je bolje da se postavi nešto, nego ništa, ali ukoliko žica koja stabilizuje žabicu ostane duži niz godina na susednim zubima može narušiti integritet tih zuba.

  Ukoliko su korenovi vaših zuba zdravi, nije neophodno da ih vadite. Mogu da se skrate do desni (zubnog mesa) te se otisak za žabicu uzme preko njih. Tako ćete sačuvati korenove koji mogu da se nadograde i pripreme za metalokeramičke krune kasnije.

  Druga opcija jeste da izvadite te preostale korenove i otisak za žabicu se uzme nakon toga.

  Nakon uzimanja otiska, sve se šalje u zubotehničku laboratoriju gde se izrađuje žabica. Na sledećem terminu čeka Vas gotova žabica koju je potrebno minimalno prilagoditi u ustima.

  Akrilat je materijal koji pacijenti opisuju kao plastika. Nije najprijatniji za nošenje u ustima, ali kao privremeno rešenje se često koristi.

  Trajnija i kvalitetnija opcija jeste da se susedni zubi, dakle šestica i trojka pripreme za metalokeramički ili bezmetalni most kojim biste nadoknadili krunice 4 i 5.

  Da li je tačno da soda bikrbona, limun i slični domaći preparati mogu da uklone kamenac. Ovo pitam jer imam strah od zubara, a nakupio mi se kamenac na unutrašnjoj strani prednjih zuba. Da li uopšte postoji neki način uklanjanja kamenca bez odlaska kod stomatologa i da li kamenac može da izazove neke ozbiljnije posledice?

  Navedeni domaći preparati ne mogu da Vam pomognu u procesu uklanjanja kamenca. Kamenac je čvrsta naslaga na zubu koja se ne može ukloniti čišćenjem u kućnim uslovima. Neophodno je da to uradi profesionalno lice uz pomoć adekvatne aparature. Proces uklanjanja kamenca je bezbolan proces te nema potrebe da imate strah. Ukoliko se i javi osetljivost određenih zuba možete zatražiti anesteziju.

  Dakle, ne postoji proces uklanjanja kamenca bez odlaska kod stomatologa.

  Kamenac dok je na zubima ne izaziva ozbiljne posledice, ali se na postojeći kamenac svakodnevno lepi još kamenca koji se spušta na desni tj. na zubno meso. Ukoliko se ne ukloni sa zubog mesa dovodi do pritiska na zubno meso što usporava krvotok te zone i može doći do akutne ili hronične infekcije. Što se duže kamenac zadržava na zubima i zubnom mesu posledice su ozbiljnije. Najozbiljnija posledica jeste rasklaćenje i ispadanja zuba usled gubitka zubnog mesa i povlačenja kosti kao odgovor na prisutan pritisak koji smanjuje dotok krvi u tu zonu.

  Sin od pet godina ima cirkularni karijes iako mu redovno peremo zube. Kako da sprečim širenje karijesa koji je već zahvatio gornje jedinice, dvojke i trojke? Ako je to nezaustavljiv proces, koji je Vaš savet – šta čini dalje, žao mi je da tako mali ostane bez zuba bez obzira što su mlečni?

  Cirkularni karijes je proces koji, kada se uči golom okom već je isuviše razvijen da bi se zaustavio. Ono što roditelji mogu uraditi jeste usporiti taj proces, tako što će odvesti dete kod  stomatologa na pregled i proći zajedno sa detetom obuku o adekvatnom održavnju oralne higijene.

  Zubi koju su već zahvaćeni karijesom, mogu se popraviti samo ukoliko je karijes još nije potpuno narušio zube.

  Ukoliko je karijes doveo do potpune destrukcije krunice mlečnog zuba, stomatolog će proceniti da li je trenutak da se taj mlečni zub izvadi. Svakako je neophodno rigoroznije pristupiti oralnoj higijeni deteta.

  Bez obzira što redovno perete zube detetu, činjenica da je cirkularni karijes tu, govori da je dete stvorilo navike koje nisu dobre za oralnu higijenu. Neke od tih navika su sledeće:

  • neadekvatno pranje zuba (četkicama se pređu samo grizne površine, a ne i druge strane zube)
  • uzimanje hrane pre spavanja, a nakon pranja zuba, a zatim se zubi ne operu ponovo
  • uspavljivanje mlađe dece sa sokićima, ili flašicama u kojima su zašećereni napitci
  • uzimanje hrane (ili slatkiša) odmah ujutru, pre nego što se operu zubi
  • preterana upotreba žvaka sa šećerom, lizalica i bombona.

  Čuo sam da postoji razlika u “muškom” i “ženskom” zagrizu, da li to može da utiče na postavljanje implanatata. Planiram da uradim implantatsku nadoknadu osam zuba gornje vilice pa me interesuje  da li je najbolje staviti metal-keramiku ili bezmetalne krunice – ili možda kombinaciju. Šta vi predlažete?

  Zavisno na šta mislite može da se kaže da donekle postoji razlika u muškom i ženskom zagrizu. Tačnije u sili koja se razvija između zuba gornje i donje vilice prilikom zagrižaja. Logika nam govori da su kod dama to najčešće suptilnije sile, a kod muške populacije velikim delom se razvijaju jače sile koje dovode do abradiranja zuba.

  Jednostavnije rečene, mnogo veći procenat muške populacije ima snažniji zagrižaja koji dovodi do istanjivanja ivica i kvržica zuba (zubi se “potroše””).

  Neohodno je da stomatolog proceni kojoj grupi vi pripadate, jer to može uticati na izbor implantata koji se postavljaju u vilicu, kao i na položaj tih implantata.

  U oba slučaja, bez obzira da li imate “muški” ili “ženski” zagrižaj implantati se mogu uradi, samo je potrebno proceniti koji implantati i gde se postavljaju.

  Ne postoji šematki odgovor na pitanje da li je bolja metal-keramika ili bezmetalna proteska nadoknada.

  Potrebno je da se utvrdi koliko nivo kosti postoji u ustima, zatim da se odredi koji je vaš tip zagrižaja, da se usaglasite sa stomatologom koje su vaš želje u pogledu estetike.

  Bezmetalne krunice predstavljaju poslednju reč savremene stomatologije, brže se izrađuju, izuzetno su čvrste i zahvalnije su po pitanju estetike.

  Metalokeramika sa druge strane, ima višedecenijsku upotrebu u stomatologiji i dan danas se koristi što govori o kvalitetu kako funkcije tako i estetike. Mišljenja sam da dobro urađena metalokeramička krunica ne bi smela mnogo da se razlikuje od bezmetalne krunice.

  S obzirom da je cena ovih protetskih rešenja različita, pacijenti se ponekad odluče da rade bezmetalne krune u prednjoj regiji od očnjaka do očnjaka tj. od trojke do trojke, a bočno metalokermiku. Možda je to dobro rešenje i za Vas.

  Prije dvije sedmice sam završio sa liječenjem šestice, pa me interesuje da li smijem da idem na izbjeljivanje zuba?

  Ukoliko ste nakon lečenja postavili trajnu plombu i niste imali nikavih nelagodnosti tokom te dve nedelje možete da idete na izbeljivanje zuba.

  Ono što je zgodno da znate da se tokom procesa ordinacijskog izbeljivanja razlikuje pristup zdravim zubima, u odnosu na one na kojima je izvađen živac.

  Svakako se posavetujete sa svojim stomatologom ukoliko želite da izbelite i tu šesticu.

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.