fbpx
NaslovnaPitanja čitalacaDr Stojan Pejić odgovara na pitanja čitalaca

Dr Stojan Pejić odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca, ove nedelje odgovaro je doktor Stojan Pejić iz stomatološke ordinacije “dr Pejić” iz Banjaluke.

Zanima me da li postoji mogućnost izbjeljivanje samo jednog zuba?
“Čest je slučaj da, nakon endodontske terapije , a posebno ukoliko je iz nekog razloga rađena vitalna ekstirpacija, dođe do prebojenosti zuba. Više je razloga za to, opet da ne rizikujemo pažnju čitalaca, osvrnućemo se više za načine saniranja ove situacije. Postoje danas preparati pomoću kojih se može u nekoliko seansi dobiti željena boja, a da se ovaj “prebojeni” zub izbijeli na način da je boja slična ostatku zuba. Obično se ukloni dio kompozitnog ispuna, te se u šupljinu nanese obično vatica natopljena sredstvom za bijeljenje, te se defekt privremeno zatvori. Ta “seansa’’ obično traje nekoliko dana, pa se, ukoliko je potrebno, i ponovi nekoliko puta.

- Advertisement -
Dr Stojan Pejić (Foto: privatna arhiva)

U najvećem broju slučajeva je uspješna. Ukoliko nije moguće postići željenu boju, preporučujemo pacijentu neko drugo rješenje, najčešće kompozitni ili keramički vinir (ljuspicu), ukoliko je zub u fronti ili keramičku krunu, ukoliko je zub u bočnoj regiji. Ono što je meni interesantno, a imao sam skoro pacijenta sa ovim pitanjem, to je šta raditi kada pacijent ima prebojen jedan vitalan zub, koji mu remeti cijeli estetski efekat u ustima. To su obično trojke, koji su najmasivniji zubi fronatlne regije, te su najbogatiji kalcijumom, koji je kao što znamo žute boje, te ukoliko dođe do blage abrazije gleđi, a obično i dolazi usljed loše tehnike pranja zuba , higijensko/dijatetskih navika i slično, pa ta žuta boja prominira preko te sada tanke gleđi i pacijent je nezadovoljan ukupnim estetskim dojmom koji ostavlja. U ovakvim slučajevima treba biti oprezan. Sredstva za bijeljenje nam uveliko zavise od gleđi, tako da često seanse bijeljenja budu neuspješne, pa je bolje razmišljati o nekoj estetskoj nadognadi (najčešće viniru ili ljuspici)”.

Zanima me, ukoliko je izvađena gornja šestica, da li može krunica ili most da nadomesti taj zub?
“Izvađena gornja sestica je čest slučaj u ordinacijama, iz jednostavnog razloga sto je jedan od prvih niklih stalnih zuba, a nosi cijelu mastikatornu funkciju, pa je najcesce I prvi kariozan stalni zub kod djece. Nedostatak iste se rješava na više načina. Kao implantolog, koji se svaki dan bavi implantolo protetskom terapijom , moj prvi savjet je naravno dentalni implantat. Prednosti su velike , zahvat je jednostavan , ne kompromitujemo susjedne sube, veoma jednostavno postizemo odlicne mastikatorne odnose sa zubima donje vilice. Jedini nedostatak implatološske terapije je naravno, cijena. Ukoliko je ekonomski faktor prepreka pacijentu, onda ćemo da posegnemo za ekonomičnijim rješenjem , a to bi bio metalokeramički ili keramički most. Nažalost, u ovom slučaju moramo da iskoristimo preostale zube, u svrhu brušenja, imamo više proba kako modela tako I metala, te uvijek problematični međuvilični odnosi, koje moramo riješiti obično dobrušavanjem”.

- Advertisement -
Dr Stojan Pejić (Foto: privatna arhiva)

Da li je bolja ugraditi metalokeramička ili bezmetalna krunica?
Uh, moram priznati da ovo pitanje zahtijeva jedno poduže predavanje. Ali hajde da pokušamo u nekoliko teza da pojasnimo osnove ovih protetskih rješenja, neke prednosti i mane. Nedostatak jednog ili više grupa zuba se rješava fiksnim protetskim rješenjima, koje se nazivaju metalokeramičke ili keramičke krune. Razlika je što metalokeramičke krune imaju metalnu košuljicu na koju se nanosi keramika, dok keramičke krune se sastoje kako im ime kaže iz pune keramičke krune. Ova naizgled sitna razlika, za sobom povlači ogroman broj suštinskih kliničkih razlika. Za vas kao pacijenta su bitne sljedeće. Funkcionalno su ove krune i mostovi jako slični, dakle međuvilični odnosi i mastikacija, odnosno žvakanje se postiže identično i sa jednom i drugom nadoknadom. Ono gdje sitnu prednost ima metalokeramika su neke ekstremne situacije, kao što je bruksizam, takozvani apendiks ili ‘’ viseći’’ član mosta gdje se bezmetalna keramika ne preporučuje, velike razlike u rastojanju među brušenim zubima (više od 4 cm) itd.

Tu staje sva sličnost a počinju velike razlike. Prvo za pripremu i brušenje zuba, kao i otiskivanje (ukoliko se ne koristi skener) je znatno duže za bezmetalnu keramiku te će te provesti duže vrijeme u ordinaciji nego za metalokeramiku. Termicki nadražaji su znatno jače izraženi kod bezmetalne keramike, te ako uzmemo i agresivnije brušenje u obzir, često je potrebno uraditi i devitalizaciju brušenih zuba, što znači da će te za bezmetalnu keramiku imati još dodatnih radnji u ordinaciji, a često i uvećan trošak cijelog zahvata. Dalje, često imate dodatne probe metalnih košuljica, dobrušavanje zuba, što značajno povećava broj posjeta. Način preparacije zuba, nalijeganja kruna, rubno curenje, sve ide u korist bezmetalne keramike, kao i dugoročna reasorpcija i “nalijeganje” desni na krune.

Dr Stojan Pejić (Foto: privatna arhiva)

Estetski faktor u 100 procentnom slučaju ide u korist bezmetalnih kruna, pogotovo danas uz cut back tehnike na cirkon krunama, primjena litijum disilikatnih kruna i pretau keramike, dovela je do neslućenih visina u estetskoj komponenti bezmetalnih kruna, što ih stavlja u ogromnu prednost na metalokeramičke krune, pogotovu ako uzmemo u obzir, da nažalost u direktnom kontaktu sa svjetlom, uprkos vrhunskoj izvedbi naših tehničara, metal ipak prosijavajući ispod keramike, daje onu ne baš popularnu mutnu boju kruna. Na kraju, jedina stvar koju zaista možemo navesti kao prednost za metalokeramičke krune je, nažalost, još uvijek cijena. Metalokeramičke krune su značajno jeftinije od bezmetalnih kruna. Nakon ove veoma kratke analize kao zaključak , možemo reći da apsoltno u svim slučajevima preporučujem bezmetalne krunice kao protetsko riešenje svim pacijentima”.

Zašto mi je proteza počela da spada nakon nekoliko mjeseci, a u početku je bila dobra?
“Nestabilnost totalne akrilatne proteze je česta pojava, kada pričamo o ovakvim vrstama nadoknade. Razloga ima više, a glavni je činjenica da usljed nedostatka zuba, sada mastikatornu, odnosno zvačnu silu, prenosi preostali alveolarni greben. Po prirodi stvari kost nije dizajnirana da trpi tu vrstu pritiska na taj način , to je uloga zuba, pa se dešava nešto što se zove reasorpcija alveolarnog grebena, odnosno gubitak istog. Kako je otisak, odnosno proteza napravljena po prvobitnom stanju, bilo kakava promijena ne odgovara njenom šablonu i ona postaje nestabilna. Kao prvu mjeru možemo uraditi nešto što se zove podlaganje proteze, odnosno da akrilatnim materijalom pokušamo nadoknaditi gap-ove koji su nastali reasorpcijom, ali pravo pitanje je šta je glavni uzrok iste, te kolika je brzina I obimnost. Ukoliko imamo i genetsku sklonost ka reasorpciji, hormonalni uticaj u organiznu, nepravilne međuvilične odnose, nesrazmijer u rasporedu pritiska mastikacije, pa i kvalitet protetske nadoknade, samo podlaganje proteze neće dugoročno donijeti stabilan rezultat. Pravo rješenje bi bilo ugradnja dentalnih implantata. Postoji više rješenja u kombinaciji sa većim brojem implantata, kao i kvalitetnijih protetskih rješenja, koje će vam donijeti dugoročniji mir i u velikom poboljšati kvalitet života, te ih srdačno preporučujem”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -