fbpx
NaslovnaSavjetiDr Srđan Novokmet odgovara na pitanja čitalaca

Dr Srđan Novokmet odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovara dr. spec Srđan Novokmet, specijalista oralne hirurgije, iz ordinacija „Orvit“ iz Bara.
Da li je moguće oporaviti nerv koji je ostećen prilikom vađena osmice? Već nedelju dana imam osjećaj utrnutosti donje usne i brade. Operacija je prošla bez komplikacija?
„Korjenovi donjih umnjaka su veoma često u bliskom odnosu sa mandibularnim kanalom i njegovim sadrzajem. U toku vađenja umnjaka nerijetko može da dođe do blage kompresije mandibularnoga nerva korjenovima umnjaka što se izražava prolaznom parestezijom nerva i osjećajem utrnulosti regije koju on inerviše. Ova pojava je prolaznoga karaktera može da traje do šest mjeseci i nakon toga se vraća u prvobitno stanje. Primjenom kompleksa vitamina B, Milgamom ili tretiranje inervisanoga područja laserom omogućava brzi oporavak nerva.
Imam jedan „mrtav zub“. Kakvo je vaše mišljenje da li takav zub treba da ostane u vilici ili ne?

dr Srđan Novokmet
dr Srđan Novokmet

„Ukoliko pod terminom “mrtav zub” podrazumijevate devitalizovan i enedodonski adekvatno izliječen zub bez ikakvih kliničkih simptoma, takav zub bi trebalo ostaviti u ustima jer će on apsolutno da se ponaša kao i svi zdravi zubi i obavlja svoju funkciju. Ako zub pokazuje bilo kakve kliničke simptome (kontinuirani bol, bol na hladno ili toplo, bol na perkusiju i palpaciju, prisustvo fistule, otok) takav zub treba pokušati ponovo liječiti odnosto staro punjenje zamijeniti novim. Ukoliko ta metoda ne da rezultate pokušati nekom od hirurških metoda liječenja. Ukoliko smo iscrpili sve moguće metode lijecenja tek tada se zub vadi i onda se upražnjeno mjesto sanira nekome od mogućih protetskih rješenja“.
Imam stare amalgamske plombe na nekoliko zuba. Da li bi trebalo da ih zamijenim?
„Ako stare amalgamske plombe nemaju sekundarni karijes i ukoliko ne postoje bilo kakve smetnje sa tim zubima nema potrebe mijenjati takve plombe. Jedini razlog za zamjenu takvih plombi može da bude isključivo estetski razlog i želja pacijenta da ima kompozitne plombe. Ukoliko su dotrajale i postoji karijes oko njih obavezno ih treba zamijeniti novim plombama da bi se spriječila dalja destrukija zdravog zubnog tkiva“.

dr Srđan Novokmet
dr Srđan Novokmet

Prije mjesec mi je napukao zub u gornjoj vilici, a prije par dana je počeo da me boli. Šta bi mogao da bude razlog i kako da spasim taj zub?
„Uzrok pucanja dijela zuba u većini slučajeva je izazvan karijesom koji je već dugo prisutan i podminirao je zdrava zubna tkiva. Tako podminirana tkiva su krta tanka i sklona pucanju i na bilo kakav veći pritisak. Bol se javio zato sto je odlamanjem dijela zuba uspostavljena komunikacija između pulpe i spoljašnje sredine preko dentinskih kanalica i ona reaguje na svaki spoljni nadražaj ili je razlog bola taj da je karijes već uznapredovao i došao do pulpe i izazvao njeno zapaljenje. Najbolja opcija da se javite vašem stomatologu da se ukloni karijes i defekat popuni plombom ili u slučaju zapaljenja nerva neophodno je njegovo uklanjanje i tretman kanala korjena“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -