NaslovnaIntervjuDr Srđan Lolin: Lasersko čišćenje kanala korena zuba daje najbolje rezultate

Dr Srđan Lolin: Lasersko čišćenje kanala korena zuba daje najbolje rezultate

- Advertisement -

Pacijenti, naoričito oni koji dolaze “kasno” dosta često postavljaju pitanje da li se može spasiti zub, naročito ako postoji cista na zubu ili proces na vrhu korena. Ono što njih zapravo interesuje je, da li su ti zubi isključivo za vađenje.

Kada govorimo o tome, moramo napomenuti da znatan broj pacijenata dolazi sa potrebom „da leči“ svoj zub, odnosno javljaju se kada već počinje da se javlja gangrena zubnog živca. Osnovni cilj lečenjenja inficirang zubnog živca, odnosno gangrene zubnog živca je da se što više očisti i dezinfikuje taj kanalni sistem korena zuba.

Tada mi korisimo jednu tehniku sa ručnim i mašinskim proširivačima, ili, kako to naši pacijenti kažu, iglicama za vađenje živca, koje i nisu baš popularne među pacijentima. Ukoliko je koren prav, tu uglavnom nema većih problema i kompletna procedura se u najvećem broju slučajeva završi rutinski, sa proširivačima i zub je spašen.

Međutim, kada je koren zakrivljen, kada imamo više korena zuba i kada se oni nalaze duboko u vilici, to je dosta treško uraditi. Tada se procedura najlakše može završiti laserskim putem. Koristeći laser mi smo u stanju da očistimo kanal korena zuba od inficiranih ostataka bolje nego sa bilo kojim instrumentom koji koristimo u endodonciji.

Procedura počinje ubacivanjem u zub tečnosti za dezinfekciju, ili za širenje kanala korena koji razmekšava zidove, u nju uranjamo optičko vlakno lasera i pokrećemo emisiju svetlost. Tada tečnost počinje da ključa – efektom hladnog ključanja – i pod pritiskom ispira sve delove zuba. Tada mi u startu vidimo kako iz zuba izlazi zamućena tečnost koja je rezultat ispiranja, a nakon nekoliko minuta tog ispiranja, tečnost postaje bistra i tada znamo da je koren očišćen do kraja. Nakon toga u zub možemo staviti lek, ili ga definitivno zatvoroiti i taj zub je spašen.

Ova  terapija daje odlilčne rezultate i nije agresibvna, pa sve rešavamo i uz vrlo malu količinu anestetika.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -