NaslovnaSavjetiDr Snežana Perović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Snežana Perović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Ove sedmice na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me odgvovaral je doktor stomatologije dr Snežana Perović, opšti stomatolog u ordinaciji Dentix. Dr Perović ordinira i u podgoričkoj i nikšićkoj ordinaciji stomatološke klinike Dentix.

Postavila sam četiri kompozitne fasete na prednjim zubima u nijansi ostalih zuba, ali bih sada želela da ih izbelim. Zanima me da li je moguće posvetleti sve zube? I da li će izbeljivanje imati efekat na zubima na kojima imam fasete?

Preparati koji se koriste za izbjeljivanje zuba djeluju samo na prirodna tkiva, tako da izbjeljivanje faseta, bilo da su one kompozitne, keramičke ili cirkonijumske, nije moguće.

Pre sedam godina mi je urađena nadogradnja jedinice belom plombom. Pre par meseci se sa prednje strane zuba pojavila crna tackica. Zanima me kako bi moglo to da se reši. Da li će moći da se ponovo uradi nadogradnja ili će morati neŠto drugo?

Najbolje je da posjetite svog stomatologa koji će na osnovu kliničkog pregleda ustanoviti o kakvoj se promjeni radi, da li je moguće sanirati promjenu, ili je neophodno pristupiti izradi nove nadogradnje odnosno odraditi fasetu ili krunicu, što zavisi od više faktora (položaja i oblika zuba kao i uslova u kojima se postavlja…).

Zahvaljujući savremenim materijalima i tehnikama svaki problem se može uspješno riješiti.

Jako mi krvare desni i imam problem sa zadahom zbog toga. Kako da se toga riješim?

Krvarenje desni je ozbiljan simptom i ne treba ga zanemariti. Uzroci krvarenja su brojni, od onih manje ozbiljnih kao što su: pad imuniteta, naslage na zubima, zubni kamenac, nedostatak vitamina C, do upale disajnih puteva i hormonalnih poremećaja. Razlog Vašeg zadaha je najčešće u ustima (loša higijena, karijesom uništeni zubi, bakterije iz usta udružene sa ostacima hrane, zaostali korjenovi i dr). Uzroci mogu biti i van usne duplje, a najčešće su posledice: oboljenja sinusa, disajnih puteva, poremećaja u varenju hrane, upotreba nekih medikamenata, neka osnovna oboljenja (dijabet).

Liječenje zavisi od uzroka. Za otklanjanje neprijatnog zadaha porijekla iz usne duplje neophodno je ukloniti naslage sa zuba, sanirati karijesom oštećene zube, izvaditi zaostale gangrenozne korjenove (ukoliko postoje), zamijeniti stare protetske radove, redovno održavati oralnu higijenu – znači pranje zuba uz dodatak pomoćnih sredstava kao što su na primjer vodice za ispiranje usta. Najbolji način da otkrijete pravi uzrok krvarenja desni i lošeg zadaha jeste da posjetite svog stomatologa.

Imam veoma krupne gornje jedinice i to mi užasno smeta jer su mi svi ostali zubi donekle normalne veličine. Da li je moguce nekako “smanjiti” zube bez njihovog vađenja?

Moguće je donekle preoblikovati određene površine zuba tzv. selektivnim brušenjem  s tim što Vam savjetujem da u dogovoru sa Vašim stomatologom napravite detaljan plan terapije koji će procijeniti realne mogućnosti u skladu sa Vašim željama.

Da li je važnije da imam dobru četkicu za zube ili neku skupu pastu? Da li umjesto paste za zube mogu koristiti sodu bikarbonu ili neki sličan preparat jer me je strah da koristim fluor zbog štetnosti?

Važno je izvršti pravilan izbor četkice kao i savladati pravilnu tehniku pranja. Birajte srednje tvrde sa vještačkim vlaknima (najlon, perlon i sl.) koja apsorbuju manje vode nego prirodna, manje zadržavaju nečistoću, čvršće su i teže se troše. Potrebno je da glava četkice bude manja da bi lakše očistili manje pristupačne površine zuba. Paste su pomoćna sredstva čija je uloga da potpomognu mehaničko dejstvo četkice u otklanjanju naslaga sa zuba, desni i jezika, a zatim prijatnim ukusom i dezodorantnim svojstvima otklone neprijatan zadah iz usta. Paste sa fluorom su zasigurno na prvom mjestu po broju, vrsti i ponudi na tržištu. Preparati fluora pokazuju najbolji efekat u redukciji karijesa  zato je bolje koristiti pastu, nego sodu bikarbonu, jer njena dugotrajna upotreba može izazvati ozbiljnije probleme.

Imam stravičan strah od zubara koji nikako ne mogu da prevaziđem. Pri tom kutnjaci su mi puni karijesa i strah me da ću izgubiti te zube. Molim Vas savetujte me kako da rešim problem, jer mi i anestezija, odnosno igla takođe izaziva jezu.

Pokušajte da definišete šta Vas konkretno plaši. Da li je to strah od samog stomatologa, strah od bola, same intervencije, paničnog napada, strah od ugušenja, naslušali ste se prica o lošim iskustvina Vaših prijatelja, ili ste imali loše lično iskustvo.

Ukoliko imate strah od samog stomatologa, pronađite pravog! Onog koji će Vas saslušati i reagovati na ono što mu skrenete pažnju. Vašu posjetu učiniti prijatnom, objasniti Vam o kakvoj se intervenciji radi i šta možete da očekujete. Bilo bi dobro da ta posjeta ne bude u trenutku kada Vas je zub već počeo boljeti. Ukoliko steknete dovoljno povjerenja odradite makar pregled ili neku manju intervenciju. Tako ćete se uvjeriti da se danas sve stomatološke intervencije rade isključivo bezbolno (u lokalnoj anesteziji). Ukoliko imate strah od same igle i to se može riješiti upotrebom lokalnog anestetika na mjesto davanja anestezije, tako da nećete osjetiti ubod igle. Posjetite Vašeg stomatologa,kako biste sanirali karijesom oštećene zube i izbjegli njihov bespotrebni gubitak kao i brojne komplikacije sa težim posljedicama.

Imam 58 godina i interesuje me da li mogu da ugradim implante? Kako da znam da li sam kandidat za implante?

Godine starosti ne predstavljaju ograničenje za ugradnju implantata. Implantat se može ugraditi osobama starijim od 18 godina, ukoliko su dobrog opšteg i lokalnog zdravstenog stanja.

Ukoliko Vam nedostaje jedan zub, imate djelimični ili potpuni nedostatak zuba u jednoj ili obje vilice, dovoljnu debljinu zdrave kosti u kojoj se implantat ugrađuje, zdrave desni i dobro održavte oralnu higijenu, potencijalni ste kandidat za ugradnju implantata.

Ugradnja implantata je medicinski opravdana i u slučaju ako pacijent ima poteškoće u prihvatanju totalne ili parcijalne proteze, ili uopšte ne može da se navikne na nju, ima psihički otpor, gadljivost, nelagodnost pri njenom korišćenju.

Procjenu zdravstvenog stanja i definitivnu odluku o ugradnji implantata donijeće Vaš stomatolog na osnovu detaljne anamneze kliničkog pregleda, kao i na osnovu analize 3D rendgen snimka koji je posebno značajan i vrlo često odlučujući u postavljanju indikacije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -