NaslovnaIntervjuDr Snežana Drakulić Denić, specijalista oralne hirurgije: Implantologija je prošla sve faze...

Dr Snežana Drakulić Denić, specijalista oralne hirurgije: Implantologija je prošla sve faze razvoja i podela na pristalice i protivnike nije opravdana

- Advertisement -

Implantacija podrazumeva hiruršku ugradnju implantata u meka i tvrda tkiva gornje i donje vilice, a implantati zapravo zamenjuju prirodne korenove zuba i najčešće liče na cilindrične šrafove koji se ugrađuju u kost. Napravljeni su od metala, što čistijeg titanijuma i biokmpatibilni su, što znači da ih organizam ne odbacuje.

Implantologija – da ili ne?


Kompromis danas nije više nemoguć. Implantologija je odavno prošla i eksperimentalnu i komercijalnu fazu razvoja i potpuno je neopravdana podela na pristalice i prtivnike – zapravo je pre reč o neobaveštenosti.

Kandidati za implantate i indikacije


Idealan kandidat za implantate je pacijent koji ima dobro zdravlje usta i opšte zdravlje – i naravno, veliku motivaciju.

Kod implantata nema brušenja i ugrožavanja susednih zuba već na istom mestu ugrađujete implantat i na njega stavljate krunicu bez oštećenja okolnih zuba. U slučaju nedostatka dva ili više zuba na implnatatima se rade protetski mostovi, a može se ugraditi i veći broj implantata u potpuno bezubim vilicama pacijenata koji ne žele da nose proteze.

Kontraindikacije


Postoje opšte i lokalne kontraindikacije. U opšte spadaju bolesti kostiju poput osteoporoze; koagolopatija; poremećaji metabolizma kao što je dijabetes; alkoholizam i narkomanija. Kada je reč o lokalnim kontraindikacijama tu spadaju bruksizam, odnosno škrgutanje zubima, loš međusobni odnos vilica, loša oralna higijena, loš odnos preostalih zuba i neka anatomska ograničenja.

Proces ugradnje


Preoperativna priprema podrazumeva kompletnu sanaciju usta: uklanjanje kamenca, obradu mekih tkiva, lečenje, vađenje i popravku zuba. Nakon toga ide sama implantacija. Proces se odvija pod anestezijom koja je kratkotrajna i pacijent obično nema nikakve neprijatnosti. Nakon sedam dana se uklanjaju konci, a zatm se implantati prekrivaju, obično privremenim krunicama ili protezama i miruju u kostima – u gornjoj vilici do šest meseci, u donjoj četiri meseca.

Naravno,postoje i slučajevi kada se implantati opterećuju odmah, ali su oni mnogo ređi. Sve u svemu, u zavisnosti od kompleksnosti slučaja terapija može da traje od šest nedelja do čak godinu dana.

Nakon ugradnje


Nakon ovog perioda u kojem implantati moraju da miruju u kostima, izrađue se fiksni ili mobilni protetski rad. Dobro ugrađeni implnatati mogu trajati i duže od priprodnih zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -