fbpx
NaslovnaSavjetiDr Slavica Todorović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Slavica Todorović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Ove sedmice na vaša pitanja odgovarala je dr Slavica Todorović, stomatolog u budvanskoj ordinaciji Dr Knežević.

Devojčica ima sedam godina i nikle su joj donje stalne  jedinice, ali na njima se stvorio kamenac. Pere zube dva puta dnevno obavezno… Trudimo se da joj mi uveče pomognemo u tome. Koristimo elmex pastu. Šta bi još mogli da preduzmemo?

Zubni kamenac je vrlo česta pojava pa čak i kod tek izniklih stalnih zuba. Pored svih vaših savjesnih postupaka, uzrok nastanka kamenca na zubima vašeg djeteta je lokalizacija pljuvacnih žlijezda, čiji su izvodni kanali upravo u blizini donjih sekutica. U gornjoj vilici one se nalaze u predjelu šestica, stoga je učestalost kamenca u ovoj regiji najveća.

Neravna površina gleđi je drugo objašnjenje zbog čega se kamenac javlja na nekim zubimač a na drugima ne. Takva gleđ je prijemčivija za zubne naslage i kamenac.

SAVJET: Povedite dijete kod stomatologa koji će ukloniti kamenac ultrazvučnim aparatom, zahvat je za dijete bezbolan. Naveli ste pastu koju koristite pa bih napomenula da je pasta pomoćno sredstvo za pranje zuba. Vazna je kvalitetna četkica, pastu prilagodite uzrastu i ukusu vašeg djeteta, proizvođač i cijena paste su manje bitni.

Zanima me kojom brzinom mobilna proteza ispravlja zube ako se nosi ceo dan (osim kad jedemo) i celu noc.

U odgovoru na ovo pitanje ne bih da liciram brojkama, a ne bi vjerovatno ni vaš ortodont. Iz pitanja zaključujem da je mlađe dijete u pitanju, s obzirom da je indikovan mobilni aparat, ali nemam uvid u vrstu i stepen ortodontskog problema.

SAVJET: Vi ste vrlo savjesno odradili što je do vas, obezbijedili aparat i više nego dovoljno vremena da aparat terapeutski djeluje (minimum je četiri do pet sati dnevno i cijelu noc).Ostavimo sada prirodi da odradi svoje, a ja lično bih ostavila i djetetu koji sat za igru, bez aparata.

Pojavio mi se veliki plih iznad gornje petice i šestice. Prisutan je već nekoliko dana i primetila sam da je gnojan. Plih je danas pukao i izasla je velika kolicina gnoja, ali je ostao manji plih iz koga kad pritisnem izlazi krv. Trenutno nisam u mogućnosti da idem kod zubara zbog finansijskih problema, a nemam knjižicu.

Otok iznad zuba ukazuje na uznapredovalu infekciju zubnog zivca, koja je posledica neliječenog karijesa. Iz zubnog kanala infekcija se širi u koštano tkivo oko zuba. Formira se gnoj koji probija kostano tkivo i nalazi put vani kroz fistulu ili kako vi navodite „plih“ koji pukne i isprazni sadržaj.

Proces može teći asimptomatski (hroničan) ili pak uz burne simptome poput neizdrživih bolova, otoka, temperature… U svakom slučaju neophodna je intervencija stomatologa koji će otvoriti zub uzročnik infekcije, izvršiti incizijuzagnojenog tkiva i propisati antibiotik!

SAVJET: Stavljajte  hladne obloge spolja, usta ispirajte toplim čajem od kamilice ili zalfije. Potražite pomoć stomatologa, vjerujte ima ih još koji će, u ime Hipokrata, ukazati prvu pomoć bez nadoknade.

U zadnjih osam mjeseci povuklo mi se zubno meso, imam ogoljele korijene i osjetljive zube zbog toga. Bila sam na snimanju i rekli su da nije parodontoza nego recesija zubnog mesa. Najprije su samo tri zuba bila zahvaćena, sad ih je već barem 10. Bila sam na i čišćenju kamenca, imam meku četkicu, pastu, sve kako su mi rekli, ali me strah koliko bi me to sve moglo koštati pošto sam student. Molim Vas z asavjet.

Recesija gingive (povlačenje desni) je pomjeranje nivoa ivice desni u pravcu vrha korjena zuba. Moze biti izolovana, na pojedinačnom zubu, čiji su uzroci višestruki: zubni kamenac, nepovoljan položaj zuba, preopterećenost zuba, nepravilna oralna higijena, starija životna dob itd… Generalizovana ukazuje na uznapredovali stadijum parodontopatije. Subjektivno se javlja  osjetljivost na dodir, toplo, hladno, kiselo, slatko… Ni estetski problem nije zanemarljiv.

Iz svega što ste naveli u vašem slučaju (ako iskljucimo parodontozu) zakljucujem sledeće:

Radi se o osobi koja veoma brine o oralnoj higijeni (mozda i pretjeruje) jer vjerovali ili ne,nekada se pretjerana higijena i zanemarena higijena klinički slično ispolje.

SAVJET: Promijenite tehniku pranja zuba! Perite zube bez pretjeranog pritiska na površinu zuba i bez horizontalnih pokreta. Potrazite pomoć parodontologa koji će vam predložiti eventualno hirurško rešavanje problema. Vi ste student, do 26.  godine imate pravo na besplatne usluge u pojedinim ordinacijama, pa požurite!

Kako da se riješim neprijatnog zadaha u ustima koji se javlja ujutru. Iako svaku veče operem zube kad se ujutru probudim imam neki kiselkast osjećaj u ustima. To nestane kada operem zube, ali me interesuje i da li je to nešto opsano?

Osim djece u najranijem uzrastu, nema osobe koja se ne bi pronasla u vasem pitanju.

Zadah (FOETOR EX ORE ILI HALITOZA) je dosta neprijatna pojava raznovrsne etiologije: kariozni zubi, loša higijena, naslage na zubima i jeziku, upaljene desni, infekcije u ustima i grlu, upaljena sluznica jednjaka i želuca, dijabetes, ishrana, antibiotici, doba dana, starija životna dob, pušenje, itd…

Zadah koji se javlja izjutra je uobičajena pojava. Posledica je smanjenog lučenja pljuvačke tokom noći.

Uloga pljuvačke je da spira ostatke hrane, pomaže u varenju, neutrališe mirise koji nastaju raspadanjem hrane, itd… Taj mehanizam tokom noći izostaje.

Kiselkast osjecaj koji imate u ustima je posledica hrane ili pića koje ste prethodne veceri (dana) konzumirali: meso, šećer, peciva, kafa, alkohol i gazirana pića… Pušenje, iako čest uzročnik zadaha i kiselog ukusa u ustima, ostavljam namjerno za kraj jer u nasem narodu vlada mišljenje da kada ljekar ne zna šta vam je odmah pita jeste li pusač…

Zadah  se uglavnom rešava saniranjem uzročnika pojave. U vašem slucaju bice dovoljna uobicajena jutarnja oralna higijena i malo korigovana ishrana.

Pre 10-tak godina mi je izvađen živac iz jedinice. Ubrzo je zub počeo da menjati boju, a sada, estetski gledano, zahteva neki zahvat. Izbeljivanje nije dalo rezultata, pa me zanima me koje mi resenje savetujete?

Promjena boje devitalizovanog zuba je vrlo česta. Posledica je talozenja  nekroticnog tkiva u samu strukturu zuba pa on dobija tamnu boju koja se teško uklanja.

Zubna krunica je rešenje vaseg problema! Postoje bezmetalne (cirkonijum) i metalo-keramičke krunice i kod obje varijante, kada se pogode oblik i boja, potpuno zadovoljavaju i mehanički i estetski. Prednost je na strani cirkonijumskih , jer se postiže bolji estetski efekat, a sasvim su biokompatibilni (nema alergijskih reakcija, prebojenosti desni, itd…). Bez obzira na sve navedeno, kod nas su zbog cijene i dalje nedovoljno popularne. Na vama je samo da odaberete!

Da li zub koji je liječen može da se pokvari? Od liječenja je prošlo nekih godinu dana.

Može!!! Kada se kaze „liječen zub“ obično se misli na tretman kojim se vadi oboljeli živac, a zub puni sredstvom kojim se sprečava ponovna infekcija zuba. Zubni kvar nastaje dejstvom bakterija iz usta na ostatke hrane (ugljene hidrate) pri čemu se stvaraju kiseline koje rastapaju i razaraju površinu zuba (gleđ), a zatim i dublje strukure blizu živca. Pacijent subjektivno počinje da osjeća bolove na toplo, hladno, slatko… Kod „liječenih“ zuba živac je izvađen pa izostaje bol, ali u tome je zamka jer obično pacijenti i ne dolaze u ordinaciju dok zub ne zaboli.

Odrzavajte redovnu higijenu, s vremena na vrijeme posjetite stomatologa i bez brige!

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -