NaslovnaSavjetiDr Slađana Petrović: Uzroci nastanka i lečenje neprijatnog zadaha

Dr Slađana Petrović: Uzroci nastanka i lečenje neprijatnog zadaha

- Advertisement -

Loš zadah je jako neprijatno stanje za osobu koja ga ima, ali i za njegovu bližu okolinu i jedan je od najčešćih razloga zbog kojih se pacijenti javljaju stomatologu.

Uzroci neprijatnog zadaha su brojni, a pre svega je važno šta jedete jer se miris hrane najčešće eliminiše preko pluća pa je prisutan pri svakom izdisaju. Crni i beli luk su najpoznatiji uzročnici neprojatnog zadaha, dok kod pojedinih ljudi glad može izazvati zadah koji nestaje nakon jela. Dalje, ukoliko zube ne perete i ne čistite zubnim koncem ostaci hrane će se zadržati u ustima što će izazvati sakupljanje bakterija. Bakterije razgrađuju ostatke hrane i pri tom oslobađaju materije neprijatnog mirisa poput vodonik-sulfida, dimetil-sulfida i slično.

Medicinski uzroci

Bolest idesni, odnosno zubnog mesa su, takođe, čest razlog nastanka zadaha. Konstantan zadah i neprijatan ukus u ustima su siguran znak gingivitsa, bolesti čiji je uzročnik dentalni plak – lepljiva bezbojna materija sačinjena od bakterija koje se konstantno stvara na zubima. Zadah se može javiti i nakon vađenja zuba zbog raspadanja krvnog koaguluma, a izazvaće ga i afte, ranice u sutima, herpetični stomatitis i razne visrusne infekcije usta.

Kariozni i polomljeni zubi, zaostali korenovi i parodontalni džepovi takođe su idealno mesto za zadržavanje hrane koja se vremenom raspada što izaziva neprijatan miris.

Suva usta, odnsono kserostomija je stanje smanjenog lučenja pljuvačke. Može nastati zbog upotrebe pojedniih lekova, poremećaja rada pljuvačnih žlezda ili disanja na usta umesto na nos. Pljuvačka je neophodna kako bi isprala ostatke hrane koji izazivaju neprijatan miris.

Pušači češće oboljevaju od bolesni desni koje izazivaju neprijatan zadah, međutim, neprijatan zadah ne nastaje samo zbog bolesti u ustima. On može biti znak neke medicinske bolesti – upala sinusa, plućne infekcije, bornhitis, dijabetes kao i bolesti jetre i bubrega mogu uzrkovati neprijatan zadah.

Kako rešiti problem neprijatnog zadaha

Da bi ste se rešili neprijatnog zadaha potrebno je pre svega otkriti njegov uzrok. Ako on potiče iz usta, neophdno je javiti se stomatologu, dok u slučaju sistemske bolesti zadah nestaje lečenjem osnovne bolesti.

Prestajanjem upržnajavanja loših navika poput konzumiranja duvana i alkohola i redovnim održavanjem oralne higijene sprečićete ponovni nastanak neprijatnog zadaha.

Saveti

Poznato je da zeleni čaj utiče na smanjanje neprijatnog zadaha. Osim njega se mogu koristiti čajevi za ispiranje usta poput žalfije, kantariona ili nane. Ukoliko vam je četkica starija od četiri meseca zamenite je novom, a zube perite najmanje dva puta dnevno pastom sa fluorom. Ne zaboravite da operete jezik. Svakodnevno koristite konac i interdentalne četikice. U slobodnoj porodaji takođe možete naći sredstva za ispiranje usta koja će vam osvežiti dah. Žvaćite žvake bez šećera, ne duže od 20 minuta nakon obroka. Ukoliko  ste zabrinuti zbg zadaha zakažite pregled kod stmatloga. Redovnim kontrolama sprečićete oboljenja desni i sušenje usta. Ukoliko vaš stomatolog utvrdi da su vam usta i zubi zdravi, javite se lekaru opšte prakse kako bi vas uputio na dalje istraživanja uzročnika neprijatnog daha.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -