fbpx
NaslovnaPitanja čitalacaDr Slađana Škrba Potpara odgovara na pitanja čitalaca

Dr Slađana Škrba Potpara odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Ove nedelje u rubrici „pitanja čitalaca“, naša gošća bila je doktorka Slađana Škrba Potpara iz ordinacije „Dental Estetic“ iz Sarajeva.

Stavila sam fiksnu protezu i stalno mi se pojavljuju afte u usnoj duplji i na jeziku. Kako mogu da riješim problem?
„Kada stavimo apartić na zube to je nešto novo za usnu duplju, zbog oštrih dijelova bravica javljaju se ranice na sluzokoži obraza i na samom jeziku. Pacijenti imaju vosak koji stavljaju na bravice i tako spriječe nastanka ranica na obrazima i za umirenje ranica se koriste tečnosti za ispiranje usta koje smiruju i ublažuju bolove“.

- Advertisement -

Pukla mi je gornja šestica, ali ostao je korijen. Zanima me da li je potrebno izvaditi cijeli zub ili je moguće uraditi nadogradnju na taj korijen?
„Ako je pukla krunica, ali iznad nivoa desni, može se uraditi nadogradnja i poslije krunica. Ukoliko je ostao korijen ispod nivoa desni i kosti, ne može se raditi nadogradnja i taj zub je za vađenje“.

Imam razdvojene prednje zube, da li postoji neki način kako bih mogao da vratim to u normalu mislim nekako da se spoje?
„Ukoliko su zubi razdvojeni, a imate sve stalne zube prednji zubi se mogu spojiti fiksnim ortodonskim aparatom, folijama i na taj način zatvoriti prostor. A ako je taj prostor manji, može se zatvoriti i kompozitnim plombama, krunicama“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -