NaslovnaObavještenjaDr Slađana Filimanović: Zubi s vremenom mijenjaju boju i normalno je da...

Dr Slađana Filimanović: Zubi s vremenom mijenjaju boju i normalno je da s godinama gube bjelinu

- Advertisement -

Stomatološka ordinacija Dr. Filimanović postoji već 8 godina, savremeno je opremljena ordinacija u kojoj možete dobiti sve vrste stomatoloških usluga od estetske i rekonstruktivne stomatologije, protetike, hirurgije sa implantologijom, parodontologije, ortodoncije, dječije i preventivne stomatologije do estetske medicine.

Sa dr Slađanom Filimanović smo razgovarali o stomatologiji, oralnom zdravlju. U nastavku Vam donosimo razgovor sa dr. Filmanović.

Ko čini Vaš tim?
“Naš tim čine; tri doktora stomatologije, doktor estetske medicine; specijalista ortodoncije specijalista hirurgije i implantologije, dvije stomatološke asistentkinje, tim zubnih tehničara”

Koje namirnice bi trebali izbjegavati, a koje izazivaju karijes i na primjer od kojih namirnica najviše žute zubi?
„Zubi s vremenom mijenjaju boju i normalno je da s godinama gube bjelinu, a kafa, čaj, crno vino i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije. Zubna gleđ sadrži mnogo vode i minerala što čini zube propusnima na sve namirnice koje mogu izazvati gubitak boje”.

Kako nastaje karijes i kako ga spriječiti ?
“Karijes je oštećenje na zubu, koje se može desiti kada bakterija koja izaziva propadanje zuba ispusti kiseline koje napadaju gleđ, što može dovesti do male rupice u zubu, koja, ukoliko se ne liječi, može dovesti do infekcije i jakih bolova, pa čak i do umiranja samog zuba.

Najčešći način liječenja karijesa jeste da se zub očisti i šupljina koja je nastala popuni sa fluidnim materijalom, koji ispušta jone fluora, koji imaju za cilj da spriječe dalje širenje karijesa. Ako je karijes u odmakloj fazi, ali još uvijek nije stigao do živca, koristi se lijek koji je baziran na kalcijum-hidroksidu, čiji je zadatak da regeneriše zub. Trebalo bi izbjegavati proste šećere, sokove, jer oni u najvećoj mjeri izazivaju karijes na zubima”.

Koliko često ljudi posjećuju stomatologa?
“Pacijenti su postali svjesni značaja oralnog zdravlja, redovno posjećuju stomatološke ordinacije i dolaze na redovne kontrole”.

Možete li nam otkriti kako izbijeliti zube, koji je najprirodniji način za to?
“Takođe je prisutan trend izbjeljivanja zuba, mi preferiramo kućno bijeljenje folijama i gelovima od 16%, do 20% karbamid peroksidom, jer nam se pokazao kao najbolji način, samim tim što ne šteti zube, a i ekonomičniji je od drugih metoda i jako pouzdan”.

Kako najbolje održavati higijenu usne šupljine?
“Higijenu je najbolje održavati pranjem zuba minimum 2 puta dnevno ujutru i uveče, zatim korištenjem konca za zube ili interdentalnih četkica, u zavisnosti od situacije u ustima ,zatim vodica za ispiranje, gelom za desni, a ukoliko postoje mostovi ili fiksna proteza aparat water pick koji perfektono očisti sva mjesta gdje je četkicom nemoguće prići”.

Da li ste u skorije vrijeme uveli novitete u Vašoj ordinaciji, ako jeste, možete li nam ih navesti i detaljnije opisati?
“Prošle godine smo uveli ortopan snimanje i time upotpunili uslugu. Takođe smo u proceduri zamjene stare stolice, novom Sten Veber stolicom. Ukoliko želite doznati više o ordinaciji Dr. Filimanović možete pogledati na LINKU.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -