NaslovnaSavjetiDr Senaida Gušmirović odgovara na pitanja čitalaca

Dr Senaida Gušmirović odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Ove nedelje u rubrici „pitanja čitalaca“, gošća našeg portala je doktorka Senaida Gušmirović iz ordinacije Denivit iz Bijelog Polja.
Da li se može pokvariti zub koji je liječen, posto me boli na dodir?
„U zavisnosti od stepena ostećenja i gubitka tvrdog zubnog tkiva sprovodi se stomatološki tretman kojim se uklanja isto i restaurira krunica zuba odnosno postavlja plomba ili dodatno liječi oboljela pulpa tretiranjem i punjenjem kanala korijena zuba. Obzirom da je zub višestrana trodimenzionalna formacija, površine koje nisu prekrivene plombom u nepovoljnim uslovima u prisustvu mekih (ostaci hrane) i čvrstih naslaga (zubni kamenac) u riziku su od ponovnog nastanka karijesa. Ako govorimo o bolnoj osjetljivosti liječenog zuba potrebno se javiti svom stomatologu koji će na osnovu kliničkog pregleda i analize rendgen snimka odlučiti o eventualnim dodatnim mjerama koje preduzeti radi otklanjanja bolne neprijatnosti“.

Pojavio mi se plih iznad gornje petice, šta bi mogao biti razlog?
„Svaka promjena u usnoj duplji naročito ona koje se javi na mekim tkivima (desni, jezik, meko i tvrdo nepce, obrazna sluzokoza) jasan je signal da se morate javiti stomatologu. Plih (bula) je promjena poluloptastog oblika iznad nivoa sluzokože i ispunjena je tkivnim eksudatom (tečnošću). Predhode joj neprijatne senzacije u vidu peckanja i žarenja na mjestu nastanka. Javlja se najčešće na vrhu i bočnim stranama jezika, obraznoj sluzokoži. Ta mjesta su izložena traumatizaciji, pa se plih ne zadržava dugo i kao takav se rijetko dijagnostikuje. Brzo puca pa na njegovom mjestu se nalaze promjene drugog karaktera kao sto su erozije i ulceracije. Ova promjena može biti lokalnog karaktera ili kao oralna manifestacija kožnih ili sistemskih bolesti. Lokalno su obično uzrokovana hemijskim, mehaničkim ili termičkim agensima. Pojava pliha može biti signal i alerijske reakcije. U skladu sa razlogom nastanka pliha preduzimaju se mjere liječenja“.

Kako da se riješim neprijatnog zadaha u ustima koji se javlja ujutru iako svaku noć perem zube?
„Neprijatan zadah (halitosis ili fetor ex ore) može biti uzrokovan prvenstveno neadekvatnom higijenom usne duplje. Kariozni zubi, kamenac, konzumacija odredjene hrane, duvana i infektivni procesi u ustima najčešći su uzročnici ovog problema. Pored navedenog oboljenja respiratornog i digestivnog trakta, takođe, mogu biti razlog nastanka fetora. Neprijatan zadah koji se javlja u jutarnjim časovim nastaje usljed suvoće u usti nastale zbog neprohodnosti gornjih disajnih puteva što implicira disanje na usta. Aktivnost bakterija u toku noći je pojačana smanjeno lučenje pljuvačke dovodi do ovog problema koji može imati i sociološke reperkusije. U koliko je zadovoljavajuća higijena i nema promjena u usnoj duplji potrebo je obratiti se ORL specijalisti.

Prije nekoliko mjeseci sam popravila zub i sve je bilo u redu. Sad mi se povremeno javi bol – šta je razlog?
„Relativno često se dešava da se poslije postavljanja plombe javi osjetljivost zuba. Može se javiti pri žvakanju uzimanju toplih ili hladnih napitaka ili “nečeg slatkog”. Ovo se može objasniti kao period oporavka od prethodne infekcije i može trajati od nekoliko dana do par nedelja. Međutim, nekad ova situacija zahtijeva dodatni angažman stomatologa koji će plombu preoblikovati i dovođenjem u pravilan odnos zuba sa antagonistom otkloniti bol pri žvakanju. Ukoliko se bol javlji na slatko ili hladno, može imati porijeklo od ogoljelog i eksponirano vrata koji je drugačije strukture u odnosu na zubnu gleđ. Tup iritirajući bol koji obično nastaje poslije jela ukazuje na postojanje parodontalnog džepa. Nekada se bol može javiti i kao posljedica korištenja retrakcionih elemenata kao standardne procedure u obezbeđivanju suvog radnog polja u toku tretmana. U svakom slučaju, ako bol traje od dvije do četiri nedelje i postaje jak, obavezno se javite svom stomatogu“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -