fbpx
NaslovnaObavještenjaDr Saša Dabić uputio Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite zahtjev za uvođenje...

Dr Saša Dabić uputio Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite zahtjev za uvođenje N2O sedacije u procedure obavljanja oralno-hirurških intervencija u stomatološkoj djelatnosti

- Advertisement -

Predsjednik Komore doktora stomatologije RS dr Saša Dabić, uputio je Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite zahtjev za uvođenje N2O sedacije u procedure obavljanja oralno-hirurških intervencija u stomatološkoj djelatnosti.

Vođeni potrebom stalnog poboljšanja i unapređenje stomatološke zdravstvene zaštite, obraćamo vam se zahtjevom da, kao nadležno tijelo koje donosi Pravilnik o uvođenju i upravljanju zdravstvenim tehnologijama kao i Program sertifikacije zdravstvenih ustanova, da u iste propišete mogućnost korišćenje N2O sedacije u stomatološkoj djelatnosti.

N2O sedacija je stanje smanjene svjesnosti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju depresivno na središnji živčani sastav, pri čemu pacijent ne zahtjeva pomoć pri održavanju dišnih putova, kardiovaskularne funkcije ili ventilacije, te može odgovoriti na naredbe, poput verbalnog poziva i laganog dodira.

Prednosti primjene ove vrste sedacije su:
*Veoma brz nastanak u roku od 2-3 minuta,
*Mogućnost regulisanja dubine i trajanja sedacije,
*Brz oporavak,
*N2O ima izvjesno analgetičko djelovanje,
*Nusefekti od strane kardiovaskularnog, digestivnog i respiratornog trakta nisu poznati.

Prije sprovođenja same sedacije vršio bi se klinički pregled i uvid u opšte zdravstveno stanje pacijenta, uz pregled postojeće medicinske dokumentacije. Neophodno je da pacijent pismeno odobri sprovođenje sedacije, dok aparati za sedaciju moraju biti registvoani u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva i predviđen kao medicinsko sredstvo u Pravilnik o uvođenju i upravljanju zdravstvenim tehnologijama.

Da bi se u specijalističkoj stomatološkoj ambulanti mogla koristiti sedacija neophodno je da doktor stomatologije prođe obuku od stane licenciranih timova, nakon čega bi ordinacija dobila licencu/sertifikat za sprovođenje N2O sedacije bez prisustva anesteziologa. Naime, rezultati istraživanja prepoznali su da strah od posjete stomatologu (dentalna fobija) je vrlo česta pojava s kojom se susreće oko 75% svjetske populacije.

Čak 10% odraslih osoba ima razvijen snažan strah ili dentalnu fobiju, oko 25% osoba imalo je loše prvo iskustvo kod zubara, a više od 15% djece ima strah od zubara zbog strašenja od strane roditelja. Osobe s dentalnom fobijom vrlo često iskazuju simptomatologiju poput: mučnine u želucu, osjećaja tjeskobe, nesvjestice, drhtavice. Imajući u vidu da je primjena ove vrste sedacije ugodna za pacijenta., jasno je da bi posjete stomatologu bile češće, dok bi rad sa pacijentima koji imaju strah od stomatologa bio olakšan.

S obzirom, da savremeno doba sedacije u stomatologiji potiče još od 1889. godine, a danas se sedatacija u stomatologiji uspješno koristi u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Brazilu, Hrvatskoj, smatramo da zdravstveni sistem Republike Srpske treba da prati svjetske standarde u medicini, te stoga predlažemo da preduzmete sve korake kako bi se sedacija uvrstila u svakodnevni protokol u sertifikovanoj stomatološkoj ordinaciji koji bi se sprovodio bez prisustva anesteziologa.

Izvor: Komora doktora stomatologije RS

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -