fbpx
NaslovnaIntervjuDr Sanja Debelja, Center for Dental Implantology and Cosmetic Dentistry: Laseri se...

Dr Sanja Debelja, Center for Dental Implantology and Cosmetic Dentistry: Laseri se u našoj ordinaciji najčešće koristi za produzavanje kliničke krune zuba

- Advertisement -

Počinje ljetnja sezona, a samim tim kreće i dolazak stranih gostiju koji mogu biti osnova za pokretanje prvih pravih koraka ka otvaranju velkih vrata detnalnog turizma. S toga smo iskoristili priliku da razgovaramo sa dr Sanjom Debeljom koja radi u budvanskoj klinici Center for Dental Implantology and Cosmetic Dentistry koja je perjanica dentalnog turizma u Crnoj Gori i jedina ordinacija koja ima sve potrebne licence i sertifikate za taj rad.

Sa dr Debeljom smo pričali o upotrebi lasera i o detaljima koje možda niste znali kada je riječ o ovoj tehnologiji.

Kao neko ko svakodnevno upotrebljava laser, recite nam na početku koje su to prednosti lasra u odnosu na konvencionalne instrumente?

Prednosti lasera u odnosu na konvencionalne instrumente su brojne. Ono što naši pacijenti najčešće istiću kao prednosti su bezbolne intervencije, ili uz minimalnu bol, kratko trajanje intervencije, odsustvo nelagodnog zvuka nasadnih instrumenata. Pored toga tu su brojni benefiti i za stomtologa i za pacijenta: bitno smanjeno krvarenje ili čak odsustvo krvarenja, brzi i lakši period zarastanja rana, manji broj posjeta, nema ožiljaka, potreba za anestetikom je smanjena, skraćen period oporavka pacijenata sa aftoznim ulceracijama i herpesom.

Objasnite nam razlike između tvrdog i mekog lasera?

Dok su tvrdi laseri namijenjeni za rad u tvrdom zubnom tkivu i kosti, meki laseri kao sto je naš BioLase su namijenjeni isključivo za rad u mekom tkivu.

Koje su sve indikacije Biolasea kojeg vi koristitite i koje su njegove prednsoti?

Indikacije za Biolase laser su brojne: izbjeljivanje zuba, liječenje gangrene i sterilizacija kanala korjena zuba, gingivektomija, frenektomija, zarastanje rana, terapija bola, prevencija postekstrakcionih komplikacija, tretman aftoznih ulceracija i herpesa, terapija periimplantitisa, dezinfekcija parodontalnih dzepova, biostimulacija, hemostaza, ekscizija mekog tkiva za biopsiju.

Koliko su Vaši pacijenti upoznati sa laserom  i njegovim prednostima? Koji su to tretmani koji pacijenti najviše traže?

Iako naši pacijenti najviše traže tretman laserom za izbjeljivanje zuba zbog kraćeg trajanja (20-30min) i odsustva bolnih senzacija, moram da priznam da se u našoj ordinaciji najčešće koristi za produžavanje kliničke krune zuba koje je veoma važno za estetski dojam svakog protetskog rada.

S obzirom da ste vi odavno na mapi dentalnog turizma u Crnoj Gori, da li vam upravo laser pomaže u održavanju renomea klinike Center for Dental Implantology and Cosmetic Dentistry, inače, prepoznat?

S obzirom da je najveci broj nasih pacijenata iz inostranstva, oni očekuju od nas da možemo da im pružimo uslugu terpaije laserom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -