fbpx
NaslovnaSavjetiDr Sanda Končar: Cirkularni karijes može se pojaviti sa nicanjem prvih zubića

Dr Sanda Končar: Cirkularni karijes može se pojaviti sa nicanjem prvih zubića

- Advertisement -

Prvi pregled najbolje je uraditi tokom prve ghodine života deteta i to između šestog i  devetog meseca kada se i očekuje nicanje prvih zubića. Zubi mogu ranije i kasnije da niknu, ali to je ipak najoptimalniji period za prvu posetu zubaru.

Prvi pregled

Taj prvi pregled zapravo predstavlja zdrastveno-vaspitni rad sa roditeljima. Tada se obično rade procene rizika nastanka nekog oralnog oboljenja i ortodontskih neprvilnosti. Osim toga, roditeljima se daju i korisni saveti o ishrani i načinu vođenje oralne higijene. Takođe, tada se zakazuje i novi kontrolni pregled.

Naredni pregled se zakazuje na osnovu procene rizika nastanka oralnog oboljenja – ako osoba nema rizik od pojave oboljenja, onda je dovoljno i dva puta godišnje uraditi kontroolni pregled. Međutim, kod osoba sa povećanim rizikom od nastanka nekog oboljenja, ili anomalije onda je i potreba za kontrolnim pregledima češća.

Lečenje mlečnih zubića

Mlečni zubiu su izuzetno važni, i to ne smo vezano za estetiku, već imaju izraženu funkcionalnost kod govora, žvakanja, daju samopouzdanje detetu, ali su takođe izuzetno važni za pravilan rast i razvoj vilica. Preveremeni gubitak mlečnih uzba dovodi do zaostajanja rasta tog segtmenta vilice gde nedostaje zub.

Prvi problemi mogu da nastanu u najranijem periodu i zato je važan taj konotrolni pregled u najranijem dobu kada zubići tek niču. Već u tom periodu može doći do pojave cirkularnog karijesa koji nastaje zbog nepravilnosti u ishrani – poput čestih slatkih obroka u toku noći, pa ćak i majčinog mleka, dalje roditelji deci daju sokve i zaslađene čajeve pred spavanji čime prva veliku grešku. To su najčešće greške u tom periodu.

Sa druge strane roditelji greše i kada starijoj deci često daju slatkiše i slane grickalice, a posebno može biti štetna česta konzumacija sokova, naročito slatkih gaziranih napitaka…

Oralna higijena

Da bi zubi i usna duplja bili zdravi, nije potrebno samo pravilno se hraniti – od presudnog značaja je i pravilna oralna higijena. Danas, srećom, ima mnogo više savesnih roditelja koji deci održavaju oralnu higijenu i dovode ih na redovne kontrole. To je takođe i moj savet za sve roditelje – redovno održavanje oralne higijne i redovne kontrole gde roditelji dobijaju korisne savete najbolja su prevencija svih bolesti usne duplje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -