fbpx
NaslovnaSavjetiDr Samra Islamović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Samra Islamović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Ove sedmice na vaša pitanja odgovarala je dr Samra Islamović, specijalista kliničke protetike, vlasnica sarajevske stomatološke ordinacije “Jeleč-Islamović”.

Imam zub za vađenje, ali mi zubar kaže da je sad vruće i da to nije dobro za ranu. Zub me jako boli i što prije bih da se riješm tog zuba i bola. Interesuje me da li je vrućiuna ziasta toliko opasna za rane jer bol počinje da bude neizdrživ?

Vrućina ne bi trebalo predstavljati barijeru za vađenje zuba. Ukoliko Vam je Vaš stomatolog, ipak, skrenuo pažnju na to, postoji mogućnost da je upoznat sa Vašom anamnezom u kojoj stoji da možda imate neku hroničnu bolest. To može biti dijabetes, visok pritisak problemi sa srcem, ili da imate produženo krvarenje. Ako postoji nešto od toga, predpostavljam da stomatolog ne želi da Vam uradi intervenciju iz razloga što misli da vrućina uz postojeću bolest može da dovede do toga da mnogo iskrvarite.

Ako ste ipak zdravi, nema razloga da se zub ne izvadi, a ako je to rekao Vaš stomatolog kojega redovno posjećujete i vjerujete mu, učinite što kaže. Osim vađenja, bol se moze eliminisati trepanacijom (otvaranje zuba uz anesteziju) i olakšati Vam situaciju dok se ne odredi vrijeme za vađenje.

Planiram vađenja zuba koji je plomljen u saobraćajki – vremenom se okrnjivao i sada je od njega ostao samo mali dio koji viri. Umesto njega ja bih da stavim implantat i interesuuje me da li su bezmetalne krune zaista toliko bolje koliko se to prikazuje u tekstovima na internetu? Ovo pitam jer mi finansije ne dozvoljavaju da eksperimentišem.

U pitanju niste decidno naveli o kojem se zubu radi. To je važno i zbog vrste krunice, a i iz razloga što ne bih preporučila vaditi korijen nekog zuba koji je jak, a može se dobro tretirati endodontski (liječiti korijenski kanal). Nakon liječenja ugradi se kočić, te na njega krunica.

Stojim iza toga da je dobro izliječen korijen najidealniji implantat.

Kako se radi o saobraćajki ja ću predpostaviti da je prednji zub u pitanju.

Nakon RTG snimka ostatka Vašeg zuba i mišljenja stomatologa da je vađenje neophodno te i ugradnja implantata, svakako ćete na njega na kraju staviti krunicu.

Ukoliko imate lijep, neisprekidani zubni niz ja bih savjetovala bezmetalnu iz razloga što ćete dobiti izuzetnu estetiku koju odlikuje propustljivost svjetla kao kod prirodnih zuba. Sljedeca stvar je dobra čvrstoća materijala, te za razliku od metalne neće Vam se vremenom pojaviti tami rub na granici zubne krune i gingive što je čest slucaj kod metalnih krunica.

Tačno je da su skuplje, ali ponavljam, ukoliko se radi o prednjem zubu, a ostali zubi zadovoljavaju estetiku i funkciju, vrijedi odvojiti novac i uraditi gore spomenuto. Bićete zadovoljniji bar desetak godina koliko bi trebala minimalno trajati

Polomila mi se totalna proteza, gornja vilica. Proteza je pala i odlomio se mali dio koji sam ja “uspešno” zalepio dvokomponentnim superlepkom. Šalu na stranu, interesuje me da li proteza ovako zalepljena može da izdrži ili je moram nositi kod stomatolog da je zalepi ili napravi novu?

Od pet slučajeva tri isto urade kao Vi. Bar kod mene je tako sa pacijentima, ali to je samo za prvu pomoć.

Proteza niti treba da tako izdrži, niti će.

Otiđite stomatologu koji će Vam zalijepiti protezu materijalom koji je predvižen za to, jer ne zaboravite da proteza stoji u ustima, a dvokomponentnom super ljepilu nije namjena da se unosi u organizam.

Druga stvar, segmenti proteze bi trebali precizno da se sastave, pogotovu totalne proteze, jer u suprotnom može se desiti da Vam spada ili klacka prilikom žvakanja te će se opet slomiti na istom, a možda i na drugom mjestu.

Četkajuči zube svakog dana primetila sam nešto čudno. Imam osećaj kao da mi se svi zubi pomeraju. Strah me da će me lekari ismevati ako mu to kažem, pa Vas molim za odgovor da li je to uopšte moguće. Ranije sam imala manjih problema sa upalom desni, ali ništa drastično. Da li ću morati da nosim protezu, ili ja zaista samo umišljam da mi se zubi pomeraju?

Vi treba da se javite svom terapeutu koji će adekvatnim pregledom da negira ili potvrdi Vaš subjektivni osjećaj klimanja zuba.

Može da bude potvrdan ukoliko Vam dijagnosticira paradontopatiju tj paradentozu. Možda imate prekinuti zubni niz te susjedni zubi migriraju ili iz nekih razloga gingivitis (upalu gingive) koju prati osjećaj klimanja zuba.

Dakle, ovih par dijagnoza napamet navodim jer u Vašem pitanju nema konkretnijih opisa Vašeg problema.

Imam problem – svi zubi su mi se “zaravnili”. Oni vrhovi zuba koji služe za žvakanje počeli su da se rube i uopšte više nema razlike između veličine i izgleda među zubima. Može li to biti opasno i kako da sprečim dalje propadanje zuba. Redovno perem zube i nemam nikakve mrlje na njima – mada odavno nisam bila u posetu zubaru?

Kod Vas se očito radi o abraziji odnosno atriciji zuba. To jeste, trošenje tvrdog zubnog tkiva uzrokovano abrazivnim pastama, nepravilnim četkanjem zuba, stiskanjem zuba i skrgutanjem zuba, pogotovo noću dok spavamo. Takodje, razlozi mogu biti i loše navike poput grickanja olovke ili nekog drugog predmeta. Genetske predispozicije su razlozi kao i snižena visina zagriza ukoliko Vam nedostaju postrani zubi.

Naši zubi abradiraju i horizontano se pomiču tokom čitavog života, ali to nije toliko osjetno. Međutim, abrazija kod Vas, sa paradontološkog aspekta je prekomjerna. Zubi mogu da abradiraju toliko da im se visina spusti do nivoa gingive. Najveći pritisak tu trpi vilični zglob što moze izazvati dodatne neprijatne komplikacije.

Terapija koja bi zadovoljila Vašu dijagnozu je primjena udlage. Ona se koristi kod nekarijesnih lezija (što je slučaj kod Vas) da bi spriječila daljnje trošenje, a i pomogla Vašem terapeutu u planiranju adekvatnog protetskog rada koji bi vratio Vašu normalnu visinu zagriza i zglob u normalan položaj. Njega bi činile krunice i mostovi (ili neka kombinacija) u zavisnosti od toga kakvo rešenje Vaše stanje u ustima zahtijeva.

Da li ja kao neko ko pati od dijabetesa, smijem da idem na operaciju zuba? Da li moram preduzimati neke preventivne mjere prije same operacije?

Svaki pacijent koji pati od hronične bolesti, pa tako i od dijabetesa, prije bilo kakve “krvave” intervencije kod stomatologa morao bi se javiti svom internisti.

Razlog je jednostavan, a to je prepisivanje terapije i vađenje potrebnih nalaza koji su potrebni prije stomatološkog zahvata.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -