NaslovnaObavještenjaDr Salvatore Sauro razvio novi materijal za remineralizaciju dentina

Dr Salvatore Sauro razvio novi materijal za remineralizaciju dentina

- Advertisement -

Bakterijski plak prouzrokuje propadanje zuba zbog kiselina koje proizvode različite vrste bakterija što je pokrenulo intenzivnu istraživačku aktivnost za razvoj novih restorativnih biomaterijala sa zaštitnim i remineralizacijskim svojstvima. Dr Salvatore Sauro, profesor Univerziteta CEU Cardenal Herrera (Španija) specijalista za razvoj inovativnih zubnih biomaterijala, sarađivao je sa nekoliko istraživača iz Finske, Brazila, Belgije, Nemačke i Velike Britanije kako bi ostvario ovaj cilj. Istraživači su došli do otkrića dva nova zubna restorativna biomaterija koji sadrže bioaktivno staklo i procijenila njihovu efikasnost u smanjivanju enzimske auto-degradacije kolagenskih vlakana i podsticanju njihove remineralizacije.

A: Demineralizovani dentin sa kolagenskim vlaknima; B: Dentin tretiran novim materijalom pokazuje znake remineralizacije

Cilj studije je bio da se procijeni inhibicija endogenih proteolitičkih enzima dentina i remineralizacija izazvana dvijema različitim inovativnim eksperimentalnim smolama koje sadrže bioaktivno staklo: jedna od njih sadrži čestice Bioglasa 45S5, a drugi sadrži mikro-čestice eksperimentalnog bioaktivnog stakla obogaćeno fluoridom i velikom količinom fosfata. Njihovi efekti anti-degradacije ocjenjivani su pomoću imunohistohemijskog procesa na potpuno demineralizovanim ljudskim dentinskim uzorcima nakon njihovog potapanja u vještačku pljuvačku trideset dana. Remineralizacija izazvana takvim eksperimentalnim bioaktivnim smolama takođe je procijenjivana pomoću infracrvene spektroskopije i skeniranjem elektronskom mikroskopijom.

Veća efikasnost sa fluoridom i fosfatom

Prema profesoru Salvatoreu Saurou i njegovim koautorima, materijal na bazi smole koji sadrži eksperimentalno bioaktivno staklo obogaćeno fluoridom i fosfatima pokazao se efikasnijim u inhibiciji degradacije demineralizovanog dentin kolagena sa enzimskim posredovanjem i bioaktivniji je od onog koji sadrže biostaklo 45S5. To je uglavnom zbog fluoridnih iona, kao i velike količine fosfata koji se nalaze u ovom materijalu, što je ubrzalo remineralizaciju dentina i smanjilo degradaciju demineralizovanog dentin kolagena putem inhibicije matričnih metaloproteinaza i cisteinskih katepsina.

Ova vrsta eksperimentalnog bioaktivnog materijala bi stoga bila pogodnija za razvoj novih restorativnih dentalnih materijala za kliničko liječenje zubnih karijesa.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Dental Research

Profesor Sauro svoje istraživačke aktivnosti obavlja uglavnom na Univerzitetu CEU Cardenal Herrera (Španija), kao i na King’s College Londonu (Velika Britanija) gdje ima počasnu poziciju kao viši predavač na istraživanjima. Većinu svog vremena provodi u razvoju minimalno invazivnih tretmana i terapeutskih bioaktivnih zubnih kompozita za liječenje i restauraciju dentina pogođenog karijesom, kao što su one testirane u ovoj studiji – koje prema istraživanju mogu spriječiti degradaciju dentin kolagena i podstaći remineralizaciju demineralizovanih zubnih tkiva. U ovoj studiji, dr Salvatore Sauro sarađivao je sa istraživačima iz Odeljenja za restauratorsku stomatologiju Univerziteta u Turku (Finska), Stomatološkim fakultetom Univerziteta u Fortalezi (Brazil), Grupom za biomaterijale Univerziteta u Gentu (Belgija), Friedrich Schiller Univerzitetom u Jeni (Nemačka) i Stomatološki institut Kraljevskog koledža u Londonu (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Izvor: Science Daily

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -