NaslovnaSavjetiDr. Raičević: Svake godine se povećava broj zainteresovanih za upis u zubotehički...

Dr. Raičević: Svake godine se povećava broj zainteresovanih za upis u zubotehički smjer

- Advertisement -

Medicinska škola u Podgorici osnovana je 1972. godine.

Počela je sa radom u amfiteatru Dječije bolnice, a upisano je samo jedno odjeljenje.

Sada je izrasla u jednu od najvećih stručnih škola u Crnoj Gori.

Danas broji 1211 učenika raspoređenih u 39 odjeljenja, a u protekle 42 godine Medicinsku školu završilo je oko osam hiljada učenika.

Prateći potrebe zdravstva Crne Gore,  škola je otvarala nove smjerove, tako da danas ima sedam izuzetno atraktivnih smjerova, a samim tim i veliko interesovanje za upis učenika u ovu školu.

Jedno odjeljenje rezervisano je za zubno-stomatološke tehničare.

– Povećao se broj zainteresovanih za upis u zubotehički smjer, posebno posljednjih godina kako se povećao broj ordinacija po Crnoj Gori. Mi svake godine upisujemo 30 đaka, ali se prijavi daleko veći broj. Manje-više svi oni imaju mogućnost da se nakon završetka školovanja nađu zaposljenje. Velika je potražnja za tim kadrom, posebno stomatoloških ordinacija i lako dođu do radnog mjesta. Veliki dio njih se opredjeli za neki drugi vid obrazovanja, pretežno fakultetski. Najveća je potražnja u dijelu stomatoloških sestara, dok se kod zubnih tehničara svake godine zaposle tri, četiri đaka u odnosu na cijelu generaciju. Kontaktiraju nas stomatolške ordinacije, ali najviše što se tiče dijela sestara“, kaže za naš portal doktor Miroslav Raičević, koji predaje na smjeru zubno-stomatološki tehničar.

U javnosti vlada mišljenje da je medicinska škola, najteža od svih srednjih škola. Da je ispred gimnazije, ekonomske…

– Vjerujete, medicinska škola nije ništa teža u odnosu na druge škole. Ima određeni stepen težine, ali nije to nikakav bauk i nije nešto što se ne može završiti. U medicinsku školu se i ne upisuju loši đaci, imamo veliku prolaznost na kraju, tako da ne stoji to da je teško završiti medicinsku školu.Raičević je prije par dana poveo svoje đake u „Tehno Dental“, kako bi oni na licu mjesta mogli da pogledaju novitete iz svijeta stomatološke tehnologije. U fokusu je bila mašina za lasersko printanje metala, koja ta firma uslužno radi za zubne tehnike.

– Namjera menadžmenta škole je takva da što više đaci posjećuju ovakve firme već i manifestacije u Podgorici i regionu što se tiče medicine. Bolje bi bilo da ima više manifestacija u tom smislu, pogotovo sajmova medicine, stomatologije, gdje će se pričati o tome. Mi se uvijek trudimo da ih informišemo o nekim novim stvarima koje se dešavaju u stomatologi, tako i u zubnoj tehnici.

Stomatolooški fakultet je težak, ali i izazovan za svakog studenta.

– Svaki fakultet ima svoju težinu, nije nikakva tajna da su stomatološki i medicinski veoma teški. Međutim, nije to nešto što ne može da se završi. To uvijek pričam mojim đacima i siguran sam da je svako od njih u stanju da završe. Naravno, za to je potrebno određeno odricanje – zaključio je doktor Raičević.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -