NaslovnaSavjetiDr Radule Mićović odgovara na pitanja čitalaca

Dr Radule Mićović odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Ove nedelje, na pitanja čitalaca našeg portala odgovara doktor Radule-Rade Mićović iz stomatološke ordinacije „Dr Mićović“ iz Podgorice.
Jedna dvojka u gornjoj vilici je duža od druge. Estetski to ne izgleda lijepo, a i počelo je pomalo da mi smeta. Kako mogu riješiti ovaj problem?
„Estetski problemi u frontalnim regijama se najbolje rješavaju vinirima (ljuspicama) i bezmetalnom keramikom. Danas nam tehnika u laboratorijama dozvoljava širok spektar mogućnosti, ali ja najčešće u sličnim situacijama pacijentima predlažem vinire ili multilajner cirkon koji je u osnovi napravljen od više nijansi i daje najbolje estetske momente. U zavisnosti da li je očuvana boja postojećeg zuba… Naravno estetika i cijena su direktno povezane.

dr Radule-Rade Mićović
dr Radule-Rade Mićović

Redovno perem zube i idem na kontrole, ali sam primijetio da mi se ponekad osjeća zadah iz usta. Šta bi mogao biti razlog?
„-Fetor ex ore-„ neprijatan zadah iz usta može da bude posljedica mnogih faktora. Konzumacija razne hrane, karijes, pušenje… Određene sistemske bolesti, bolesti digestivnog trakta, disajnih puteva itd. U praksi se najčešće javlja kao posljedica neadekvatnih protetskih radova. Česti uzroci su parodontalni džepovi i gingivitis koji bude sekundarna pojava izazvana poremećajem disanja na nos u ljetnjim mjesecima, klima, alergija itd. Obzirom da održavate higijenu redovno, trebali bi uraditi detaljniju analizu mogućih uzroka sa svojim stomatologom.
Imam slomljenu donju četvorku, ostao je samo korijen. Da li taj korijen može nekako da se iskoristi ili zub mora da se vadi?
„U vašem slučaju je jako bitno u kom nivou u odnosu na gingivu je zub slomljen. Uz analizu RTG snimka bi tek mogao da se izvuče zaključak da li taj korijen može da se iskoristi.

dr Radule-Rade Mićović

Kćerki od šest godina se prije par tokom jela rasklimala donja jedinica. Zub je malo i krvario, pa je prestalo. Sada je taj zub boli na dodir. Mora li da se vadi ili može da se spasi?
„Smjena doljih mliječnih jedinica može da se očekuje vec od pete godine, ali u nekim slučajevima, rijetko, može da se prolongira i do sedme godine. Pretpostavljam da se radi o mliječnom zubu s obzirom da se rasklimao u toku konzumacije hrane. U tom slučaju, dakle ako je mliječni zub, treba ga ukloniti. U slucaju da je stalni zub, nerijetko se dešava da pacijenti donesu zub sa sobom koji je akcedentalno istrgnut iz vilice tj. alveole, nakon replantacije zuba (vraćanja u alveolu) uz određene postupke, taj zub godinama ostane u vilici bez ikakvih tegoba. Tako da u ovom slučaju možemo zaključiti da uz određenu fiksaciju zuba, možemo riješiti problem efikasno“. Česte posljedice takvih trauma mogu da budu ciste na korijenu zuba koje se javljaju nakon više godina od traume. U svakom slučaju, morate posjetiti stomatologa zbog ove dvije mogućnosti koje sam vam naveo“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -