NaslovnaSavjetiDr Petar Krivokapić: Bezmetalne krunice djeluju prirodnije na zubima

Dr Petar Krivokapić: Bezmetalne krunice djeluju prirodnije na zubima

- Advertisement -

Krunice, fasete i implanti su sinonim za imitaciju prirodnih zuba. Možda neko ima dilemu koje je najbolje estetsko rješenje da se nadokandi jedan ili više izgubljenih zuba. Gubitak već i jednog zuba narušava estetiku, sklad lica, ali dovodi i do poremećene žvačne funkcije. Otežano je žvakanje i odgrizanje hrane. Imamo više situacija kada moramo da nadoknadimo izgubljeni zub. Jedna je kada imamo korijen zuba, a druga je situacija kada nemamo korijen. U oba slučaja stavljamo krunice.
-Postoje više tipova krunica, a najčešće su u upotrebi metalokeramičke i bezmetalne krunice – objašnjava doktor Petar Krivokapić.
Kolika je razlika u estetici kada govorimo o bezmetalnim i bezmetalnim krunicama?
-Razlika je u tome što bezmetalne krunice propuštaju više svjetlosti i djeluju prirodnije na samim pacijentima, odnosno zubima. Metalokermaičke krunice imaju malo lošije estetske karakteristike.

dr Petar Krivokapić

Šta su to implanti?
-Implanti su zamjenici za izgubljen korijen zuba. Oni se ugrađuju u viličnu kost i zapravo nadomješćuju izgubljeni zub.
Kada se ugradi implant, nakon šest do osam nedelja, kada je on zarastao, šta se dalje radi?
-Nakon toga pristupamo postavljanju superstrukture na implant. To je zapravo dio zuba odnosno implanta koji imitira brušeni zub, on se ušrafljuje na implant i na njega se cementira krunica.
Na našem tržištu postoji više vrsta implantata, a velika je razlika i u cijeni. Kako da izaberemo pravi implantat?
-Najvažnije je izabrati hirurga koji će ugraditi implant, a on će se pozabaviti time koji tip implanta će ugraditi određenom pacijentu. Razlika postoji u cijeni, ali cijenu diktiraju i troškovi marketinga, dugogodišnjih naučnih istraživanja u oblasti implantologije. To ne mora da znači da će skuplji implant u rukama hirurga biti bolji od onog jeftinijeg“.
Kako da znamo da smo ugradili dobar implant? Ukoliko dobijemo one kartone da je doživotan implant, da li to znači da smo ugradili dobar implant?
-Većina premijum implantnih sistema posjeduje pasoše za implante, a na kraju intervencije dobićete od svog hirurga pasoš sa serijskog broja tog implanta i on ima doživotnu garanciju“.

dr Petar Krivokapić

Šta je zubni most?
-Most se izrađuje u slučaju da nedostaje jedan ili više zuba. U tom slučaju brusimo dva susjedna zuba i onda pristupamo izradi mosta. Ta dva zuba koja su izbrušena će služiti kao nosači mosta. Izradi mosta se pristupa u slučaju da su susjedni zubi lošijeg kvaliteta, da imaju velike ispune odnosno plombe ili da su na neki drugi način oštećeni. Često iz finansijkih razloga, pacijenti se odlučuju za izradu mosta, iako bi naša želja bila nadoknada izgubljenog zuba implantom.
Imamo i slučajeve kada imamo sve zdrave zube, kada imamo korijen zuba, ali želimo ljepše zube. Tada se rade fasete. Šta su fasete?
-Fasete su kompozitne ili keramičke ljuspice koje se lijepe ili cementiraju za prednju površinu zuba. Najčešće se izrađuju ukoliko postoji potreba za promjenom boje, oblika ili veličine zuba. Ne možemo uvijek reći da se mogu uraditi fasete bez brušenja prednje površine zuba. Ukoliko se želi promijeniti oblik, onda se zubi bruse. Međutim, moguće je izraditi fasetu i bez promjene oblika zuba – zaključio je doktor Krivokapić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -