Naslovna Savjeti Dr Ozrenka Raič i dr Arma Kučuković odgovaraju na pitanja čitalaca

Dr Ozrenka Raič i dr Arma Kučuković odgovaraju na pitanja čitalaca

Ove nedelje na pitanja čitalaca našeg portala, odgovarale su doktorka Ozrenka Raič i doktorka Arma Kučuković iz ordinacije „O-dent“ iz Busovače.
Imam problem sa neprijatnim zadahom, a na zubima se ne vidi nikakav kvar. To je postalo iritantno, tim prije što imam svega 19 godina. Pokušavala sam sa tečnostima za ispiranje usta…, ali to nije dalo rezultat. Kako da riješim problem?
„Najprije treba utvrditi da li je neugodan zadah uzrokovan poremećajima u usnoj šupljini ili je posljedica neke sistemske bolesti ili je pak nastao uzimanjem nekih lijekova. Osim karijesa, neugodan zadah iz usta uzrokuju i naslage na jeziku nastale nakupljanjem bakterija i njihovim truljenjem na njegovom gornjem dijelu, te on postaje obložen. Suvoća jezika, paradontne bolesti, oralne bolesti, takođe, uzrokuju neugodan zadah. Terapija je usmjerena ka smanjenju broja bakterija, a provodi se redovnom oralnom higijenom, čišćenjem jezika strugačima ili odgovarajućom četkicom, ispiranje usta adekvatnim antisepticima i naravno redovna posjeta stomatologu. U slučajevima kada zadah ne potiče iz usne šupljine, neophodno je obratiti se svom liječniku, a uzroci mogu biti rinitis, sinusitis, faringitis, tonzilitis i dr.“

Kad sam bio mlađi, nisam redovno nosio mobilnu protezu i sada imam krive gornju jedinicu i dvojku. Kako to mogu sada da riješim?
„Danas pacijenti rado prihvataju i nose fiksne ortodontske aparatiće koji su najučinkovitiji za ispravljanje nepravilnog položaja zuba i ortodontskih anomalija. Čine ga male bravice koje se lijepe na prednju stranu zdravih zuba, a povezuje ih žica cijelom dužinom.Terapija u prosjeku traje godinu i pol do dvije“.
Povremeno me zabole dva zuba u donjoj vilici kada pijem nešto hladno ili jedem slatko. Na zubima se ne vidi nikakav kvar. Koji bi mogao biti uzrok?
„Simptomi ukazuju na preosjetljivost zubnih vratova nastali povlačenjem zubnog mesa odnosno gubitkom cakline koja je u tom dijelu puno tanja, pa su živci na tom dijelu blizu površine zuba i podložniji su djelovanju iz okoline. Do povlačenja zubnog mesa često dolazi zbog pogrešnog načina četkanja zuba, uglavnom vodoravnim pokretima i sa tvrdim četkicama. Upotrebom mekših četkica i laganim kružnim pokretima, može se spriječiti ova pojava. Takođe, Vaš stomatolog Vam premazivanjem zubnih vratova ili kompozitnim materijalom može spriječiti dalju demineralizaciju cakline“.

dr Ozrenka Raič i dr Arma Kučuković

Na zub u gornjoj vilici sam stavio plombu prije godinu dana. Ne vidi se da je plomba oštećena, ali kada zagrizem hranu ili žvaćem na toj strani, osjetim bol. Koji bi mogao biti razlog?
„Nerijetko se dešava da zubi u fazi prirodnog oporavka od prethodne infekcije nakon stavljanja, plombe bole prilikom žvakanja ili konzumiranja određenih namirnica. Bol spontano nestaje nakon par dana, a ponekad traje i do par nedjelja. U nekim slučajevima bol prilikom žvakanja nastaje zbog previsokog ispuna, a takav ispun može dovesti i do boli u zglobu. Ukoliko bol traje duže kao što je u Vašem slučaju, neophodno je javiti se stomatologu koji će nakon pregleda na osnovu dijagnoze provesti adekvatnu terapiju zamjenom ispuna ili tretiranjem endodontskog kanala, živca“.

- Advertisment -

POPULARNO

Da li znate kako su stomatološke ordinacije nekada izgledale?

Ukoliko svoje zube liječite u stomatološkoj ordinaciji koja je savremeno opremljena, možda će vam zvučati nevjerovatno kako su ranije izgledali stomatološke ordinacije....

Saradnja sa lokalnom zajednicom putem dentalnog marketinga na socijalnim mrežama

U današnjem digitalnom svijetu firme moraju da imaju snažno prisustvo na mreži kako bi olakšali komunikaciju sa kupcima i podstakli rast svog...

Predstavljamo: T3® kratki implantati

Dužina i karakteristike T3 kratkog implantata su dizajnirane da pružaju mogućnost implantacije u nekim izazovnim kliničkim slučajevima, gdje je visina kosti nedovoljna...

U praksi možeš da naučiš mnogo više nego na fakultetu

Ordinacija „Llolla dent“ iz Ulcinja, u kojoj dugi niz godina rade otac i sin Rešid i Miradin Lolović, od prije osam, devet...
- Advertisment -