NaslovnaPitanja čitalacaDr Nikoleta Mušura Vujović odgovara na pitanja čitalaca

Dr Nikoleta Mušura Vujović odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

U rubrici “pitanja čitalaca”, ove nedelje, naša gošća je bila doktorka Nikoleta Mušura Vujović iz ordinacije “Dental Mušura” iz Budve.

Stavila sam fiksnu protezu i stalno mi se pojavljuju afte u ustima. Kako da riješim taj problem?

- Advertisement -
Dr Nikoleta Mušura Vujović (Foto: privatna arhiva)

“Afte su okrugle ulceracije (ranice) koje se javljaju na sluzokoži usne duplje, lokalizovane na unutrašnjoj strani obraza, jeziku, unutrašnjim djelovima usana… Najčešće, afte su rekurente – ponovo se javljaju. Kada se govori o stanju Rekurentni aftozni stomatitis njihove epizode traju 7 do 10 dana. Sam uzrok nastanka nije u potpunosti razjašnjen, ali oni mogu biti pad imuniteta, stres, genetika, iritacije.. Ne postoji lijek koji u potpunosti može spriječiti nastanak afte, ali se nakon njihove pojave mogu koristiti različita sredstva koja smanjuju akutne tegobe. Ukoliko su afte počele da se javljaju nakon postavke fiksnog ortodontskog aparata treba provjeriti da li bravice ili luk vrše iritaciju sluzokože uske duplje, da li postoje oštećenja sluzokože. Ukoliko postoje, potrebno je otkloniti njihov uzrok. Takođe, preporuka je da pacijenti kojima se često javljaju afte, ishranom i vitaminskim suplementima ojačaju imunitet”.

Dvije gornje jedinice su mi veće od ostalih zuba i to je počelo da mi smeta. Na koji način mogu da izjednačim veličinu tih jedinica sa ostalim zubima?

- Advertisement -
Dr Nikoleta Mušura Vujović (Foto: privatna arhiva)

“Dentalna anatomija podrazumijeva da su gornje jedinice prirodno veći (duži i širi) zubi od susjednih (dvojki, lateralnih sjekutića). Između gornjih centralnih sjekutića prolazi srednja linija lica koja razdvaja dvije simetrične polovine lica. Upravo je ta simetričnost novi ideal ljepote kojem se teži. Ukoliko ova osobenost i Vaša individualna karakteristika loše utiču na Vaše samopouzdanje možete se posavjetovati sa stomatologom da se uradi estetska rekonstrukcija. Kliničkim pregledom se može utvrditi da li je moguće fasetama (vinirima) korigovati oblik susjednih zuba uz minimalno (ili bez) brušenja zubnog tkiva. Fasete mogu biti kompozitne ili keramičke”.

Dva zuba u gornjoj vilici (dvojka I trojka) su mi kriva. Da li moram da nosim mobilni ili fiksni parata da bi riješila problem?

“Prije svega potrebno je znati o kom se uzrastu pacijenta radi. Pod pretpostavkom da ste prošli smjenu zuba i imate sve stalne zube, nepravilnosti položaja zuba se koriguju fiksnim ortodontskim aparatima. Ukoliko želite da izbjegnete vidljive metalne bravice, možete sa sprecijalistom ortopedije vilica dogovoriti postavljanje estetskih (providnih, safirnih) bravica ili postavljanje bravica sa unutrašnje strane zuba. Danas postoji mogućnost ispravljanja nepravilnosti položaja zuba Invisaline sistemom, ne koristeći metalne i kermičke (providne, safirne) bravice. Ovaj sistem korekcije položaja zuba podrazumijeva nošenje niza providnih folija (aktivatora), koje su mobilne”.

U trećem mjesecu trudnoće sam, a željela bih da izbijelim zube. Da li ta intervencija može da se radi?

http://trudnocaizdravlje.rs
Foto: trudnocaizdravlje.rs

“Danas, većina populacije teži da postigne što svjetliju boju zuba, ali procedura izbjeljivanja zuba nije najbolja ideja za trudnicu. Iako je rizik za plod u razvitku jako mali, zašto uopšte rizikovati? Estetski tretmani koji nisu hitno potrebni, kao što je izbjeljivanje zuba, preporučujemo da se odlože nakonporođaja. Gelovi koji se koriste za izbjeljivanje zuba hemijski uklanjaju diskoloracije na zubima. Nema dovoljno istraživanja koja dokazuju uticaj gelova za izbjeljivanje na plod. Još jedan od razloga zašto bi trebalo odložiti tretman izbjeljivanja zuba nakon porođaja je gingivitis (zapaljenje desni) u toku trudnoće koje je hormonski uzrokovano. Gelovi koji se koriste za izbjeljivanje mogu iritirajuće djelovati i dodatno produbiti ove procese”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -