NaslovnaPitanja čitalacaDr Neda Šehovac-Grubač odgovara na pitanja čitalaca

Dr Neda Šehovac-Grubač odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

U rubrici „pitanja čitalaca“, gošća portala www.stomatologija.me bila je doktorka Neda Šehovac-Grubač iz ordinacije „Dub-Dent“ iz ambulante u Kozarskoj Dubici.

Imam 50 godina i interesuje me da li mogu da ugradim implante? Kako da znam da li sam kandidat za implante?

- Advertisement -
Foto: privatna arhiva

„Naravno da možete! Potrebno je da uradite OPT snimak i 3D snimak i posjetite specijalistu oralne hirurgije i implantologije! Godine nisu nikakva prepreka za ugradnju implantata, jedino ukoliko imate nekih hronicnih oboljenja,to moze na uticati na sam opstanak istih“

Dvojka i trojka gore su mi pukli. Kako da najbolje riješim taj problem?

- Advertisement -

„U zavisnosti od frakturne linije koja se vidi, kako u ustima tako i na RVG snimku, Vaš stomatolog će procijeniti da li je moguće jednostavno nadoknaditi kompozitnim ispunom (ako pulpa nije ugrožena) ili će biti potrebno endodontski i protetski nadomjestiti zube (korijensko liječenje i keramičke krunice). U slučaju da se zubi moraju izvaditi iste možete nadomjestiti ugradnjom implantata ili brušenjem susjednih zuba i izgradnjom mostova“.

Foto: privatna arhiva

Zub me ne boli ni na toplo, ni na hladno, već samo na dodir. Šta bi mogao biti uzrok?

„Postoje dva moguća problema. Jedan je unutar kanalnog sistema zuba

-gangrena pulpe i periapikalni proces kod neliječenog zuba

-neadekvatno liječenje

-trauma zuba

A drugi problem može biti parodontološki, zbog oštećenja vlakana koji drže zub u zubnoj čašici, pojava džepova i rasklaćenja zuba“

Foto: privatna arhiva

Povremeno osjetim pucketanje vilici blizu uva. Šta je razlog za to?

„Razlog je oštećenje viličnog zgloba, koje može nastati iz više razloga, ali najčešći je gubitak bočnih zuba i smanjene visine zagriza!u svakom slučaju posjeta stomatologu je obavezna i hitna jer može doći do pojave glavobolja“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -