NaslovnaSavjetiDr Mirna Munitić: Laser u savremenoj stomatološkoj praksi

Dr Mirna Munitić: Laser u savremenoj stomatološkoj praksi

- Advertisement -

Lasersko liječenje u stomatologiji predstavlja učinkovite, minimalno bolne tretmane uz manju invazivnost i značajnu uštedu zdravogo zubnog tkiva. Uz to, pacijenti dobijaju i znatno brži oporavak nego što je to slučaj kod konvencionalne metode liječenja.

Laseri u stomatologiji, uglavnom se upotrebljavaju kao nadopuna standardnim stomatološkim zahvatima i procedurama, a u poslednje vrijeme u primjeni određenih terpija čak u potpunosti mijenjaju neke konvencionalnae instrumente i zahvate.

Laseri se razlikuju kao tvrdi i meki laseri u zavisnosti šta se njima obrađuje – meko ili tvrdo tkivo. Laseri se stoga mogu koristiti u zahvatima izbjeljivanja zuba, uklanjanja karijesa, liječenja bolesti pardoncijuma i hirursškim liječenjima.

Izbjeljivanje zuba laserom jedna je od najpopularnijih metoda i ima višestruke prednosti u odnosu na hemijske tretmane izbjeljivanja. Laserska metoda je brža, bezbjednija i njenžnija je prema samim zubima i okolnoim tkivu. Takođe, nakon tretmana laserom, osjetljivost zuba nije izražena, a rezultati su vidljivi istog trenutka.

Osim toga, kao što smo naveli, laserski se mogu tretirati i karijesni zubi, odnosno uklanjati karijes. Ova obrada znatno je ugodnija za pacijente, naročito za one koji imaju strah od stomatologa. Prije svega, kod upotrebe lasera nema onog neugodonog zvuka turbine, pa tokom tretmana nema osjećaja nelagode. Laserski zrak takođe precizno tretira i oblikuje tkivo zuba bez kontakta, topline, vibracije i pritiska koji uzrokuju bol.

Lasersko liječenje parodontnih bolesti je jedna od preporuka prije svega jer laser i ovdje predstavlja minimalno invazivnu terapiju. Laserskom energijom cilja se samo na zubno meso zahvaćeno upalom, dok zdravo tkivo ostaje netaknuto. Uz to, laserski zrak učinkovitije uklanja i različite mikroorganizme zaslužne za razvijanje upalnih procesa.

U implantološkoj terapiji laseri se koriste za dekontaminaciju alveole izvađenog zuba i biostimulaciju tkiva nakon vađenja zuba jer podstiče brže zacjeljivanje rane čime ugradnja implantata neposredno nakon vađenja postaje još sigurnija, a rezultat liječenja predvidljiviji. Uz navedeno, proces srastanja kosti sa implantatom brži je i sigurniji, a rizik kontaminacije bakterijama znatno manji.

Laser se koristi i kao dodatni terpiski postupak u terapiji periimplantitsa, odnosno uplae mekih i tvrdih tkiva oko implanata.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -