Dr Mirjana Joksimović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

  Na vaša pitanja ove sedmice odgovarala je dr Mirjana Joksimović, opšti stomatolog u podgoričkoj ordinaciji Mill-Dent.

  Da li je moguće da se bol od zuba reflektuje kao glavobolja iznad oka?

  Bol je osjećaj nelagode nastao draženjem specifičnih nervnih završetaka. Bol je inače najraniji znak bolesti i najčešći simtpom zbog kojeg se pacijent javlja za pomoć.

  Brojni su razlozi koji mogu biti uzrok bola u supraorbitalnom (iznad oka) predjelu. Veoma rijetko bol dentogenog proijekla (zubobolja) se može reflektovati u ovom predjelu. Taj bol više ukazuje da pacijent ima problem sa sinusima odnosno da je sinusnog porijekla, što bi uz pomoć RTG snimka paranazalnih šupljina i potvrdili. Razne neuropatije mogu dati ovakav bol, između ostalog i migrena.

  Da li povremeno ispijanje vina može štetiti zubima?

  Ispijanje vina ne može štetiti zubima, ali ukoliko se često konzumira može dovesti do diskoloracije zuba što u značajnoj mjeri utiče na estetiku zuba.

  U takvim slučajevima preduzimamo estetske mjere, nakon UZV skidanja kamenca vršimo pjeskarenje. Pjeskarenje je novija metoda kojom se uklanjaju sve pigmentacije sa zuba. Ukoliko pacijent i dalje nije zadovoljan bojom svojih zuba, predlažemo ambulantno bijeljenje zuba uz pomoć stomatoloških folija.

  Postoji li mogućnost da uklanjanje kamenca na bilo koji način ošteti zubnu gleđ?

  Pravilno uklanjanje kamenca uz odgovarajuću aparaturu ne može ni na koji način oštetiti zubnu gleđ.

  Supragingivalni zubni kamenac nastaje mineralizacijom supragingivalnog dentalnog plaka. Formira se u uslovima neadekvatne higijene i popunjava interdentalne prostore. Uklanjanje se vrši sa mehaničkim ultrazvučnim instrumentima. Posle uklanjanja zubnog kamenca ostaju neravne površine koje moraju da se ispoliraju kako ne bi došlo akumulacije dentalnog plaka. Poliranje se vrši rotirajućim gumicama i abrazivnom pastom.

  Gornja desna četvorka mi se klima, a čini mi se kao i da je počela da mi se klima i trojka. Mlad sam i ne bih želio da izgubim zube, ali imam veliki strah od zubara. Da li je u pitanju nešto ozbiljno jer ova četvroka izgleda kao da će da ispadne?

  U takvom slučaju je najbolje da pacijent pođe kod svog izabranog stomatolga koji će uz pomoć OPT (ortopan snimka) doći do tačne dijagnoze.

  Luksacija (klaćenje) zuba može nastati kao posledica parodontopatije ili ciste u tom predjelu. Parodontopatija je veoma rasprostranjena bolest, zahvata gingivu, alveolarnu kost, periodoncijum i cement zuba. Usled aktivnosti patološkog procesa dolazi do destrukcije tkiva što se klinički ispoljava luksacijom zuba.

  Na intenzitet labavljenja mogu uticati i drugi faktori kao što su traumatska okluzija, intenzitet eksudativnog procesa u periodoncijumu.

  Na jednom zubu imam početak paradontoze i taj isti zub poprimio je boju plombe. Možete li mi dati savet šta je najbolje da uradim sa njim. Takođe me interesuje da li je moguće lasersko izbeljivanje istog?

  U tom slučaju treba pristupiti paradontološkom tretmanu zuba koji podrazumijeva uklanjanje mekih i čvsrtih naslaga mehaničkim putem i obradu džepa. Tek kada se zub sanira sa paradontološke strane pristupa se estetici. Mnogo je važnija funkcija zuba od estetike. Usled promjene boje treba pristupiti bijeljenju. Preporučujem ambulantno bijeljenje uz pomoć stomatoloških folija. Pacijent mora da se isprati na pravi način, kako ne bi došlo do povreda mekog tkiva. Ukoliko se ne sanira prostor koji se izbjeljuje javlja se osjetljivost na hranu, topli i hladni nadražaj.

  Što se tiče laserskog izbjeljivanja zuba treba razbiti mit o tome “kiselina bijeli zub, laser ne”.

  Da li je normala manja osjetljivost zuba kojem je izvađen živac i na kojem je sprovedena endodontska terapija?

  Endodontska terapija podrazumijeva liječenje zuba sa oboljelom pulpom ili oboljelim apeksnim paradoncijumom.

  Osnovni cilj endodontske terapije je da sačuva oboljeli zub ili bar njegov korijen, ukoliko je krunični dio oštećen i da rekonstruktivnim zahvatima vrati estetsku i fiziološku funkciju. U terapisjkom smislu brojni subjektivni i objektivni faktori mogu uticati na pozitivan ishod.

  Ukoliko je endodontski tretman odrađen na adekvatan način bolne senzacije se ne bi smjele javiti.

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.