NaslovnaIntervjuDr Miloš Jevremović: Kada je izbjeljivanje zuba štetno

Dr Miloš Jevremović: Kada je izbjeljivanje zuba štetno

- Advertisement -

Beljenje zuba kao tema je jako popularna i sve popularnija, posebno od kada se to pojavilo kao trend i za budućnost je jako bitno da se ova procedura izvodi u adekvatnim ustanovama, odnosno stomatološkim službama. Znamo kakvo je današnje kupoholičarsko društvo pa se i beljenje reklamira svuda čak i u kozmetičkim salonima, u apotekama takođe postoje razne naprave, ali one mogu da izazovu mnogo problema.

Problemi se javljaju prvenstveno zato što to izvode nestručni ljudi koji se time ne bave profesionalno već iz finansijskih ineresa. Dalje to su neporverene, nebrendirane i neispitane supstance i oni koji vrše te tretmane ne gledaju šta će biti nakon intervencije koju rade. Ako se pacijent ne isprati na pravi način može doći do povreda mekog tkiva, ukoliko se neadekvatno sanira prodstor koji se izbeljuje može takođe da se javi ojetljivost na hranu, tople i hladne nadražaje.

Međutim, dosta toga je napredovalo od prvih početaka do danas, a najviše je urađeno na agresivnosti hemijskih supstanci koje se koriste za izbeljivanje zuba. Sve one deluju na isti načina, ali farmaceutska industrija je dosta npredovalal u tom smislu pa nam imamo mogućnost da nakon izbeljivanja, kada je pacijent zadovoljan belinom zuba, raznim pastama i sredstvima štitimo zube kako ni ne bi bili toliko osetljivi koliko bi mogli da budu i koliko su nekada bili osetljivi.

Sa druge strane, nismo svi isti i mi kao lekari moramo da vodimo računa o svakom pacijentu. S toga mi prvo moramo da uradimo pregled i uklonimo konkremetne ukoliko je to potrebno, jer zubi i desni moraju biti potpuno zdravi. Desni i meka tkiva se tokom samog tremtana štite, a tokom obrade nanosi se gel sa visokom koncentracijom karbamid peroksida, oko 30-40 odsto. Gel se nanosi na vidljivim delovima zuba i tu stoji 20-ak minuta i uklanja se na suv način, odnosno vatom. Ukoliko pacijent i lekar i dalje nisu zadovoljni gel se nanosi ponovo – dva puta u istom danu, u istoj intervenciji gel može da stoji 20 minuta na zubima, a rezultati su vidljivi odmah po završetku tremtana.

U ordinaciji na ovaj način mogu da se dobiju za dve nijanse belji zubi, međutim, oni pacijenti koji žele takozvani Hollywood smile mogu da nastave sa kućnim beljenjem zuba gde uzimamo otisak pacijentovih zuba i pravimo silikonsku kašiku koju će pacijent puniti nižim koncentrtom kiseline i nositi još par dana i dobiti blistav osmeh kakav je i želeo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -