NaslovnaSavjetiDr Mersida Hrvat odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Mersida Hrvat odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Na Vaša pitanja ove sedmice je odgovarala dr Mersida Hrvat, doktor stomatologije i vlasnica sarajevske ordinacije Saraj Dent.

Imam osam donjih zubi, nemam kutnjake pa me zanima da li se može napravit fiksirana proteza za kutnjake?

Poštovani,

Bočne zube možete nadoknaditi kombinovanim radom.

Kombinovani rad je idealno rješenje. Sastoji se iz fiksnog djela, tj. navlaka koje idu preko Vaših zuba i mobilnog djela koji se fiksira tzv atačmentima (vezni elementi) za navlaku. Fiksni i mobilni dio funkcionišu po principu drikera na košulji.

Mobilni dio se sastoji iz skeltirane proteze koja je maksimalno redukovana, a da pritom prenosi pritisak ravnomjerno na preostale zube i na kost vilice

Ovakav rad je maksimalno stabilan, siguran prilikom žvakanja a da je estetika u potpunosti  zadovoljena.

Bilo bi poželjno uključiti najmanje po dva zuba sa obje strane zbog prenosa pritiska i dugotrajnosti rada.

Koliko se puta godišnje može raditi izbjeljivanje zuba?

Naša preporuka za profesionalnim izbjeljivanjem  je jednom godišnje. Profesionalno izbjeljivanje zuba se radi gelom i lampom. Gel sadrži visoke procente vodonik peroksida i nije poželjno ponavljati često.

Ukoliko pacijenti žele da osvježe boju zuba preporučujemo kućne izbjeljivače na bazi 10 odsto i 16 odsto karbamid peroksida.

Imam polomljena tri zuba u gornjoj vilici, reč je o sportskoj povredi prednjih zuba. Čuo sam za kompozitne navlake i restauracije, ali me interesuje da li ja to mogu postaviti jer se aktivno bavim sportom. Strah me je da bih i njih mogao polomiti. Da li imate neki savet za mene?

Kompozitnim restauracijama nove generacije možete postići odlične rezultate.

Obzirom da se bavite aktivno sportom poželjno ja da Vaš stomatolog napravi za Vas  sportske udlage, koje ćete nositi prilikom sportsih aktivnosti. Providne su i ugodne za nošenje.

Možete napraviti kompozitne restauracije bez bojazni da ce pući uz adekvatnu zaštitu.

Imam jedan implantat u donjoj vilici. Redovno održavam higijenu, ali mi se pojavio mali otok i crvenilo na desnima na mjestu gdje se on nalazi. Kolika je mogućnost da mi se razvio periimplantitis i kako to da provjerim?

Najbolje bi prvo bilo uraditi OPG snimak vilice, i konsultovati se sa hirurgom koji Vam je ugradio implantat.

Da li postoji način ili neki proizvod na tržištu koji može zameniti slatkiše. Moja ćerka od tri godine stalno jede slatkiše (karamele, lizalice, sladlede) pa bih nekako da pokušam da joj izbacim tu naviku dok nisu počeli da joj se kvare zubi.

Kako djeci uskratiti slatkiše , kada i mi odrasli u njima uživamo?

Veoma je važna učestalost uzimanja slatkiša. Probajte slatkiš dati nakon glavnog obroka, i pravite pauze između konzumiranja grickalica, kako bi se sakupilo dovoljno pljuvačke koja bi sprala zaostale dijelove hrane i obavila proces remineralizacije. Odbrambenom mehanizmu treba vrijeme da se aktivira. Na trzistu sada postoje razni slatkiši bez šećera, ali na žalost nisu toliko ukusni i naša djeca  nisu oduševljena.

Sramota me je da pođem kod stomatologa na skidanj kamenca jer ga se sa unutrašnje zuba nakupilo toliko da ga osjećam pod jezikom. Da li se on može ukloniti u kućnoj varijanti i šta da radim kako mi se kamenac ne bi sakupljao?

Stvaranju kamenca pogoduju mnogi faktori. Oralna higijena, pljuvačka, genetske predispozicije, nekorektni mostovi, ispuni itd. Pokušaj uklanjanja kamenca kod kuće je opasno i neučinkovito.

Sada kada Vam se nakupilo kamenca obavezno posjetite stomatologa, nemate razloga za stid. Mi  smo tu zbog Vas. U ordinaciji pacijentima uklanjamo ultrazvukom kamenac, može biti potpuno bezbolno uz primjenu anestetika.

Da bi spriječili ili usporili proces stvaranja kamenca, nakon čišćenja u ordinaciji nastavite sa korištenjem konca i interdentalnih četkica.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -