fbpx
NaslovnaIntervjuDr Mersida Hrvat o keramičkim ljuskicama i idealnim kadidatima za fasete

Dr Mersida Hrvat o keramičkim ljuskicama i idealnim kadidatima za fasete

- Advertisement -

Istraživanje urađeno na uzorku od 1.000 osoba starosne dobi između 18 i 60 godina pokazalo je da čak 94 posto ispitanika prilikom upoznavanja na osobi prvo što primjete su osmijeh i lijepi zubi, piše portal najdoktor.ba.

faseteOtuda ne treba da iznenadi zašto su osmijeh, odnosno naši zubi, toliko bitni da izuzetno utiču i na nivo našeg samopouzdanja. Jer, čak i ako to želimo, ako su nam zubi nepravilni ili puknuti, teško je nasmijati se spontano i slobodno.

Na sreću, savremena stomatologija za ovakve i slične probleme otvara nove mogućnosti i nudi brojna rješenja, a jedno od najpopularnijih i najatraktivijih su keramičke ljuskice.

O procesu postavljanja keramičkih ljuskica i njihovim prednostima upoznaće vas doktorka Mersida Hrvat iz Stomatološke ordinacije Saraj dent.

U razgovoru za portal NajDoktor.ba ona, između ostalog, objašnjava kako se izrađuju keramičke ljuskice, ko može biti idealan kandidat za ovakva stomatološka rješenja te koje nepravilnosti na zubima je moguće otkloniti keramičkim ljuskicama.

– Ukoliko nije zadovoljna bojom, oblikom ili veličinom svojih zuba takva osoba je kandidat za izradu ljuskica. Naime, ljuskice odnosno estetske fasete idealno su rješenje za zatvaranje prostora između zubi, nadoknade puknute ili potrošene cakline. Riječ je o protetskom nadomjestku za koji slobodno možemo reći da predstavlja vrhunac estetske stomatologije u postizanju skladno oblikovanih zuba – kaže dr. Hrvat.

Kako se izrađuju keramičke ljuskice

Keramičke ljuskice za zube su tanki individualno izrađeni listići koji prekrivaju prednji dio zuba korigujući tako njegove nedostatke. Protokom vremena ne mijenjaju boju i izrađuju se od potpune keramike, što im omogućuje da u potpunosti oponašaju prirodne zube.

– Danas su postale alternativa metalkramičkim i potpuno keramičkim krunicama i to prvenstveno zbog svoje osnovne prednosti, a to je maksimalna ušteda zdravog zubnog tkiva. Naime, za ljuskice nam je dovoljno odstraniti 0,5 mm zubne cakline. Najnoviji materijali imaju dovoljnu čvrstoću i otpornost da se mogu postavljati i na stražnje zube bez straha od eventualnih lomova – kaže naša sugovornica.

Naglašava da terapija keramičkim ljuskicama obično zahtijeva minimalno dvije posjete stomatologu. Pregled započinje kompletnom medicinskom dijagnozom i pregledom zuba i desni. Tokom prve posjete koja slijedi nakon konsultacija, zubi se izbruse i oblikuju tako da im se odstrani vanjski dio zubne cakline. Nakon toga, uzima se otisak zuba prema kojem će se izraditi keramičke ljuskice koje odgovaraju potrebama i željama klijenta. Dužinu trajanja zahvata uslovljava stanje zuba i broj ljuskica koje je potrebno napraviti.

– Izrada ljuskica traje oko sedam dana. Za to vrijeme najčešće nisu nužni privremene nadoknade zbog minimalnog uklanjanja zubne cakline, ako se ipak pokaže potreba privremene nadoknade se vrlo lako i brzo naprave u istoj posjeti u ordinaciji. Između brušenja zuba i cementiranja gotovih ljuskica zubi mogu reagovati na toplo i hladno. To je normalno i javlja se zbog uklanjanja površinskog sloja cakline – kaže naša sagovornica.

Nakon što se ljuskice trajno cementiraju, pacijent ih osjeća kao prirodni dio svojih zuba i njihova će upotreba tokom žvakanja biti ista kao kod prirodnih zuba.

– Ljuskice nakon cementiranja postaju tri do četiri puta čvršće od cakline. Otporne su na obojenja od kafe, čaja i dima cigarete. Kao alternativa mogu nam poslužiti i kod ortodoncije kada su prednji zubi blago nepravilno postavljeni ili ako postoji mali razmak između prednjih zuba – ističe dr. Hrvat.

Ipak, keramičke ljuskice nisu neuništive. Kako bi se zaštitile od neželjnog pucanja savjetuje izbjegavanje loših navika poput otvaranja oraha, pistaća i sličnih orašastih plodova, te bilo koje slične radnje koje mogu dovesti do pucanja ljuskice.

– Dugoročna istraživanja su pokazala odlično očuvanje estetike, mi bilježimo vrlo visoko zadovoljstvo pacijenata i što je bitno odsutnost nepovoljnih uticaja na gingivu – ističe ona.

Ko je idealni kandidat za ljuskice

U dosadašnjoj stomatološkoj praksi pokazalo se da oštećeni zubi, nastali usljed traume ili karijesa, s lakoćom mogu biti vraćeni u prvobitno stanje keramičkim ljuskama.

– Takođe, i pacijenatima koji škripe zubima ili imaju nepravilan zagriz, a troše svoje zube znato brže, preporučujemo postavljanje ljuskica. Njima je moguće korigovati i svako obojenje zubne cakline. Naime, postavljanje ljuskice i kod promjenjene boje zuba pokazalo se kao idealno rješenje, jer nije uvijek moguće izbijeliti zube do željene nijanse, a najčešće zbog konzumiranja kafe, čaja ili cigareta. Takođe, na zube koji nisu pretjerano iskrivljeni, ljuskice mogu biti postavljene tako da se dobije ravan izgled zuba. Višestruke su mogućnosti kod primjene ljuskica i idealno su rješenje za postizanje skladno oblikovanih zubi – kaže dr. Merdisa Hrvat.

Održavanje ljuskica

U nastavku pročitajte korisne savjete pri održavanju ljuskica:

  • Nakon stomatološkog zahvata, pacijent se može vratiti u svakodnevnu rutinu;
  • Nakon postavljanja keramičkih ljuskica, važno je održavati oralnu higijenu i rubove ljuskica čistima. Na uobičajeni način četkaju se zubi i koristi zubni konac;
  • Pojava osjetljivosti na toplo i hladno moguća je i nakon cementiranja ljuskica. Ovo stanje je povezano s količinom cakline nakon brušenja i blizine živca. Blaga osjetljivost je apsolutno normalna i obično nestaje nakon jedne do dvije sedmice.
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -