NaslovnaSavjetiDr Mećava: Sa pranjem mliječnih zuba početi odmah po njihovom nicanju

Dr Mećava: Sa pranjem mliječnih zuba početi odmah po njihovom nicanju

- Advertisement -

Mnogi roditelji nisu sigurni kada bi trebalo da počnu da brinu o prvim zubićima svog djeteta i da ih peru. Često čekaju da beba poraste, smatrajući da je prerano za to ili misle da mliječni zubi nisu toliko važni jer nisu stalni, što je pogrešno. Doktorica Zorica Mećava, specijalista ortodoncije iz Banjaluke, podijelila je nekoliko savjeta svojim pratiocima na Instagramu.

Ona je poručila roditeljima da se ne ustručavaju i da počnu da brinu o zubićima beba što prije.

“Sa pranjem zuba treba započeti odmah po nicanju prvih mliječnih zubića. Zubi se peru ekstra mekanim četkicama za zube da se ne bi povrijedila nježna sluzokoža dječijih usta. Znači naveče kada se okupa beba, kada se sredi, operu se prvo zubići, pa se onda beba podoji, nahrani vještačkim mlijekom ili običnim mlijekom”, istakla je ona.

Osim toga, za zdravlje zuba djeteta je vrlo važno kako se ono hrane. Dr Mećava je i po tom pitanju imala šta da kaže.

“Jako je važno da obično mlijeko ili vještačko mlijeko nema nikakvih drugih dodataka, nego da budu baš onakvi kakvi jesu”, naglasila je ekspertkinja.

Za neke bi to moglo biti iznenađenje, ali banjalučka stomatološkinja kaže da briga o zdravlju zuba djeteta počinje još u trudnoći. Dakle, nikad se ne može reći da je prerano za oralnu njegu.


“Često se kaže da su mliječni zubi ogledalo ishrane u trudnoći. U trećem mjesecu trudnoće počinje mineralizacija mliječnih zuba i tada treba da se poveća unos kalcijuma. Sve što je bitno za opšti rast i razvoj, važno je i za dobru mineralizaciju mliječnih zuba. Unošenje dovoljno kalcijuma, drugih minerala i vitamina”, objasnila je dr Mećava.

Cijenjena doktorica iza sebe ima na hiljade uspješnih stomatoloških tretmana, a više informacija o njenoj stomatološkoj ambulanti možete pronaći na prezentaciji na našem portalu.

Ako vas zanima kako je Banjaluka zahvaljujući stručnjacima poput dr Mećave postala stomatološki regionalni centar, možete saznati ovdje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -