fbpx
NaslovnaIntervjuDr Marina Čogurić odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

Dr Marina Čogurić odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

- Advertisement -

Ove nedelje na pitanja čitalaca našeg portala, odgovara doktor Marina Čogurić iz ordinacije „Me Dental“ iz Podgorice.

Da li je punjenje zubnog korijena opasno po organizam, pošto sam pročitao da bi moglo da bude?
Liječenje kanala korijena (zubni živac) , odnosno endodontska terapija se odnosi na tretman unutrašnjosti zuba, tj. na dio zuba u kome je smještena zubna pulpa. Iako su zubi izgrađeni od tvrdih struktura kao što su gleđ, dentin i cement , u svakom zubu se nalazi šupalj prostor koji, ukoliko je zub zdrav, sadrži meko tkivo – zubnu pulpu (zubni živac). Cilj endodontske terapije je postizanje stanja pri kome će tkiva koja okružuju koren zuba ostati zdrava uprkos činjenici da je „zubni živac“ pretrpio degenerativne promjene. U konkretnom slučaju, misli se na to da tkiva koja okružuju korijen zuba ne budu izložena bakterijskoj infekciji ili iritativnim supstancama koje djeluju iz šupljeg prostora u kome se nekada nalazio „zubni živac“, a izložena su nakon njegovog propadanja ili neadekvatnog uklanjanja. Liječenje kanala korijena podrazumijeva mehaničko čišćenje i ispiranje bakterija, raspadnutih organskih sastojaka i bakterijskih toksina koji su preostali nakon propadanja „zubog živca“ . Nakon čišćenja i ispiranja kanala korijena slijedi njegovo punjenje specijalnim pastama i kočićima kako bi prostor unutar zuba ostao hermetički zatvoren i na taj način se otklanja mogućnost ponovnog javljanja zapaljenske reakcije sa svim svojim posljedicama, tako da punjenje kanala nije opasno po organizam.

Do sada nisam imala problema sa krvarenjem desni. Prije dva, tri dana je počelo, ali samo kod jednog zuba u donjoj vilici. Šta bi mogao biti razlog?
– Povremeno krvarenje često je znak da trebate bolje prati zube. Nikako nemojte prestati četkati svoje zube kako biste zaustavili krvarenje, jer će se upala desni samo pogoršati. Plak se mora ukloniti, inače desni neće ozdraviti. A to je jedino moguće upotrebom četkice za zube i ostalih pomagala za održavanje oralne higijene. Krvarenje može biti i znak ozdravljenja, npr. kada prvi put za čišćenje prostora između zuba upotrebljavate interdentalnu četkicu, vjerovatno ćete primjetiti manju količinu krvarenja. To ukazuje na upalu. Krvarenje bi trebalo prestati nakon nedelju dana redovne I svakodnevne upotrebe interdentalne četkice. Ukoliko to ne bude slučaj svakako potražite savet svog stomatologa.

Ako se hrana zadržava između zuba i stalno krvari, da li je to prvi simptom parodontopatije?
Usljed neadekvatnog čišćenja zuba dolazi do zadržavanja ostataka hrane između zuba. Milioni različitih bakterija među kojima su i one koje izazivaju zapaljenje desni ostaju između zuba I izazivaju oboljenje. To je razlog zašto desni krvare. Parodontopatija predstavlja oboljenje aparata zuba uzrokovana prekomjernim stvaranjem bakterija u ustima. Prvi znak da postoji problem je krvarenje desni koje je znak upale desni. Skoro svim ljudima se desilo barem jedom u životu da im desni krvare kad peru zube, i to ne znači odmah da imate parodontopatiju, ali ukoliko primjetite krvarenje to je prvi znak da trebate da se obratite stručnjaku na pregled. Ako se ne liječi zapaljenje desni, ono prelazi u viličnu kost u koju je zub usađen, kost se postepeno resorbuje i gubi i nastaju tvz. parodontalni džepovi. Tako nastaje parodontopatija. A uzrok zadržavanja hrane između zuba može da bude i tjeskoba zuba, karijes zuba, neadekvatno postavnjen ispun zuba, parodontalni džep. Moj savjet je da svakako posjetite svog stomatologa.

Pored četvorke u gornjoj vilici imam oteklinu na desni. Boli me samo na dodir. Da li moram odmah da se javim stomatologu?
Da. Odmah se javite svom stomatologu.

Da li vađenje živca boli i kad živac mora da se ukloni?
Vađenje živca ne boli jer se radi u lokalnoj anesteziji. Pulpa, u narodu poznatija kao “živac” , može da bude zahvaćena upalnim procesom. Takvo stanje se naziva pulpitis (zapaljenje živca). Pored pulpitisa, stanja kada treba sprovesti kanalnu terapiju, a nisu prisutni bolovi i oticanje zuba su :

  1. problematični zub koji je slučajno otkriven na rendgen snimku
  2. pojavljivanje fistule na desnima iznad zuba
  3. “otvaranje pulpe” pri uklanjanju karijesa
  4. povrede “zubnog živca” nakon trauma zuba
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -