Dr Marina Borić odgovara na pitanja naših čitalaca

  Na pitanja naših čitalaca, ove nedelje odgovara doktorka Marina Borić iz ordinacije “dr Katarina Bilbija” iz Banjaluke
  Izvjesno vrijeme imam probleme sa povlačenjem desni. Koje su najbolje opcije za liječenje i da li se taj problem može trajno riješiti?
  Kao i kod svih patoloških stanja, kod povlačenja desni trebalo bi ustanoviti i ukloniti uzrok, a izraženost i lokalizacija procesa takođe utiču na izbor i ishod terapije. Najčešći uzrok povlačenja je zapaljenje desni zbog prisustva dentalnog plaka (zubnih naslaga). Mogu ga izazvati i nepravilno ili grubo četkanje zuba, stalan pritisak na desni (prisustvo zubnog kamenca, neadekvatnih plombi ili protetskih radova), nepravilan položaj zuba, anomalije desni ili kosti ispod njih, koronarniji pripoj frenuluma i plika. Samim tim, adekvatna higijena, redovno uklanjanje mekih i čvrstih naslaga, zamjena neadekvatnih zubnih nadoknada, odgovarajuća ortodontska ili hirurška terapija , mogu zaustaviti proces. Ako se zbog povlačenja desni javi osjetljivost ogoljenih vratova zuba, ona se može privremeno smanjiti ili ukloniti, premazivanjem sredstvima na bazi fluorida ili korištenjem namjenskih zubnih pasti. U određenim slučajevima, primjenom neke od parodontološko-hirurških metoda nadoknade desni tkivom iz drugih dijelova usne duplje, moguće je povratiti normalan izgled desni.

  Imam parcijalnu protezu, redovno održavam oralnu higijenu, ali i pored toga imam problema sa lošim zadahom. Šta bi mogao biti uzrok?
  Zadah može poticati od preostalih zuba, sluznice usne duplje ili iz drugih organa. Zapaljenje desni, prisustvo parodontalnih džepova, kariozni, oštećeni ili neadekvatno rekonstruisani zubi, u kojima se nakupljaju hrana i bakterije, te infekcije u ustima, zaostali korijenovi zuba, suvoća usta (kao posljedica disanja na usta ili nekih oboljenja), faktori su koji mogu prouzrokovati neprijatan miris u ustima. Uzrok može biti, uprkos dobroj oralnoj higijeni, i pušenje, unos određenih vrsta hrane i pića, lijekova. Ako Vaš stomatolog utvrdi da zadah ne potiče iz usta, može se eventualno tragati za nekim sistemskim uzrocima, poput oboljenja disajnih puteva, digestivnog trakta, bubrega.
  Neki stručnjaci preporučuju vodicu za ispiranje usta, neki ne. Da li ona zaista pomaže u održavanju oralne higijene?

  Pored vodica koje primarno služe za osvježavanje daha, postoje i one koje sadrže hemijski aktivne supstance koje štite zube i desni, te mogu poslužiti kao pomoćna sredstva u održavanju higijene usne duplje. To su rastvori sa antisepticima poput hlorheksidina, koji širokim antimikrobnim djelovanjem sprečava nakupljanje bakterija i stvaranje dentalnog plaka, osnovnog uzroka oboljenja zuba i desni, ili oni sa fluoridima, koji remineralizuju zubnu gleđ, te je čine otpornijom na dejstvo bakterija i nastanak karijesa. Upotreba ovih rastvora preporučuje se kod upale desni, otežanog sprovođenja oralne higijene, prije i poslije hirurških intervencija u ustima, te kod smanjene otpornosti organizma. Koriste se prema uputstvu proizvođača, najčešće dva puta dnevno, i ne preporučuju se djeci mlađoj od 6 godina.
  Koliko često može da se vrši poliranje zuba?
  Pod poliranjem zuba podrazumijevamo mašinsko uklanjanje mekih naslaga sa površine zuba, pomoću odgovarajućih četkica i pasti, pri čemu se površina zuba ne oštećuje, te se može ponavljati onoliko često koliko stomatolog utvrdi da je potrebno, zavisno od higijene i stanja u ustima pacijenta.

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.