fbpx
NaslovnaSavjetiDr Marijana Lekić odgovara na pitanja čitalaca

Dr Marijana Lekić odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca portala stomatologija.me, ove nedelje odgovara doktorka Marijana Lekić iz ordinacije „Me Dental“ iz Podgorice.
Povremeno me zaboli zub u donjoj vilici, a potom se, imam takav osjećaj, širi na čitavu vilicu i sve zube. Nakon što popijem tabletu, bol nestane. O čemu bi moglo da se radi?
„Zavisi u kakvom je stanju zub i kad Vas zaboli (da li na hladno, na toplo, slatko). Vjerovatno postoji karijesna lezija ili čak i zapaljenje pulpe i onda bol iridira, tj. širi se u okolne prostore, što se najčešće dešava u bočnoj regiji. Moj savjet je da što prije posjetite svog stomatologa“.

dr Marijana Lekić
dr Marijana Lekić

Nedostaju mi četiri zuba u donjoj i tri zuba u gornjoj vilici. Šta je po vašem mišljenju najbolje rješenje za problem koji imam?
„Po mom mišljenju najbolje je da nadoknadite zube koji nedostaju fiksnim protetskim radom. Niste naveli koji zubi nedostaju, da li u frontu ili u bočnoj regiji, tako da ne bih mogla precizno da Vam odgovorim koja terapija bi bila najbolja. U svakom slučaju, moj metod izbora bi bili implanti i solo krune na njima ili implanti kao nosači za most, a ako ima mogućnosti i da svoje zube izbrusite i povežete mostom. Naravno, imate i mogućnost izrade mobilnih protetskih nadoknada (klasične parcijalne pločaste proteze ili skeletirane proteze). Sve zavisi od Vas i Vaših finansijskih mogućnosti”.
Sinu je polomljena donja trojka , ostao je samo korijen . Da li zub treba da se vadi ili može da se taj problem riješi na drugi način?
„Niste naveli koja denticija je u pitanju (mliječna ili stalna ). Ako je mliječna, a zub ne boli i ne pravi probleme, u tom slučaju se zub čuva kao “čuvar prostora” . Ako je stalna denticija, trebate da uradite retroalveolarni snimak, da se vidi u kakvom je stanju korijen, da li može da se lijeci. Ako može, onda izlijeciti korijen zuba, uraditi nadogradnju i krunicu. Ako ne može da se liječi, onda zub treba izvaditi“.

dr Marijana Lekić
dr Marijana Lekić

I pored redovnog pranja zuba (dva puta dnevno) i koristenja konca dva do tri puta nedeljno, imam problem sa zubnim kamencom. Kako da riješim taj problem?
„Zubni kamenac predstavlja čvrste naslage nataložene na zubima. Njega u osnovi čini kalcifikovani zubni plak (naslage na zubima). Ovaj zubni plak se nakuplja tokom cijelog dana i u mekom je stanju. Problem nastaje kada se te meke naslage nakupljaju u dužem vremenskom periodu i ne budu uklonjene. Vremenom dolazi do njihove kalcifikacije i zubni plak se pretvara u zubni kamenac. To znači da ste svakim preskakanjem pranja zuba i njegovim odlaganjem u potencijalnom riziku za nastanak zubnog kamenca. Redovnim održavanjem oralne higijene, Vi uklanjate meke naslage i smanjujete mogućnost stvaranja zubnog kamenca. Zubni kamenac je direktan krivac za pojavu parodontopatije kod pacijenata i zato je jako bitno da se redovno uklanja, a njegovo uklanjanje je bezbolno što je jako bitno za pacijente. Moj savjet je da redovno održavate oralnu higijenu, da redovno posjećujete stomatologa i da uklanjate kamenac na šest mjeseci“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -