fbpx
NaslovnaSavjetiDr Marija Damjanović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Marija Damjanović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Na vaša pitanja ove sedmice odgovarala je dr Marija Damjanović, stomatolog i vlasnik ordinacije Dental Damjanović iz Beograda.

Da li je noramlno da pet sati nakon vađenja zuba rana i dalje krvari?

Postoje brojni faktori koji mogu da uslove krvarenje posle vađenja zuba. Potrebno je da se obratite svom stomatologu koji će utvrditi kako rana izgleda, da li rana stvarno krvari ili je u pitanju sukrvica i da li je možda nekim vašim postupkom isprovocirano krvarenje. Shodno nalazu, doneće odluku da li je potrebno zbrinuti ranu.

Da li je fiksna proteza bolja od mobilne? Zubarka mog djeteta kaže da je ona u uzrastu kada se stavljaju mobilne proteze – a ja mislim da su one fiksne bolje?

Postoje dve vrste ortodontskih aparata ( proteza )- mobilni i fiksni. Mobilni aparati mogu da se nose od najranijeg uzrasta, a fiksni su namenjeni starijoj deci koja imaju sve stalne zube i odraslima. Obe vrste proteza su efikasne. Samo je važno da se nose u pravo vreme. Zato treba specijalista ove oblasti ( ortodont ) da odluči u kom periodu i koju protezu dete treba da stavi, koji će se efekti njenim nošenjem postići i koliko dugo će je nositi.

Na dvojci levo imam belu plombu ali mi zub deluje nekako prozirno i tamnije u odnosu na druge (živac je i dalje ok). Da li bi u mom slučaju dolazila u obzir estetska plomba i koliko to košta?

Sve bele ( kompozitne ) plombe su estetske plombe. Vaš stomatolog mora da pogleda kako izgleda ta plomba i koliko je stara, da li treba da se promeni. Važan podatak je i na kom delu zuba se nalazi. Istovremeno treba utvrditi uzrok promene boje zuba. Shodno tome, sprovodi se adekvatna terapija. Verujem da kada se sve to uzme u obzir, možete imati plombu koja će vašem zubu dati željenu boju i izgled. Cene usluge se razlikuju od ordinacije do ordinacije.

Trenutno sam sedmi mjesec trudnoce i imam pokvaren jedan zub i kamenac na donjim prednjim zubima. Interesuje me smiju li se zubi popravljati u trudnoci i ako smiju do kog mjeseca trudnoce je dozvoljeno?

Trudnoća je fiziološko stanje. Ukoliko je trudnoća normalna i protiče mirno, zubi se mogu popravljati u bilo kom mesecu. Kod trudnica su važne redovne i češće ( tromesečne ) kontrole. Tako na vreme mogu da se saniraju nastale promene.

Odrađena mi je apikotomija, pijem antbiotike i tablete protiv oticanja, ali me interesuje da li je oticanje regularan proces oporavka i koliko dana je očekivan, s obzirom da sam otečena skoro kao i kad sam imala proces prije operacije?

Apikotomija ili resekcija korena zuba je skraćenje vrha korena zuba. To je hirurška intervencija koja se izvodi u lokalnoj anesteziji. Postoje brojne indikacije kada se izvodi apikotomija, među njima su i periapikalne lezije većih dimenzija koje se ne mogu endodontski izlečiti, prelom vrha korena zuba, ekstremne apikalne povijenosti korena… Pacijentu se daju detaljna uputstva kako da se ponaša u postoperativnom periodu. Nakon apikotomije očekivano je prisustvo otoka. Veličina i dužina trajanja otoka zavise i od same operacije.  Obično traje par dana. Otok se tokom narednih dana od operacije postepeno smanjuje do potpunog nestanka, ukoliko ne dođe do nekih komplikacija.

Epileptičar sam i redovno pijem terapiju. Imam odličnog stomatologa kod kojeg godinama idem i nikada nisam imao problem. Sada moram izvaditi zub, ali se moj stomatoolog premišlja zbog anesteziranja – on je stariji čovek, ali je jako dobar stomatlog. Da limoja bolest može biti smetnja za davanje anestezije i da li je on u pravu što ima dilemu da li da mi izvadi zub? 

Ukoliko neko ima epilepsiju, koja je kontrolisana i uz redovnu terapiju, kao što je vaš slučaj, mogu se izvršiti sve stomatološke intervencije, među njima i vađenje zuba. Anesteziju možete primiti bez obzira na vašu bolest. Poželjno je  premazati mesto gde će se ubosti iglom površinskom anestezijom. Naravno, stomatolog u toku rada mora da bude vrlo oprezan i pažljiv

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -