NaslovnaSavjetiDr Ljiljana Leković, specijalista pedijatrije: Nicanje prvih zubića – Kada se zabrinuti

Dr Ljiljana Leković, specijalista pedijatrije: Nicanje prvih zubića – Kada se zabrinuti

- Advertisement -

Nicanje zuba je pojava kao i mnoge druge kod deteta koja će doći i proći, ali stvara veće brige kod roditelja nego što je potrebno.

Nicanje zuba počinje od prilike u preiodu četvrtog meseca i uvodi dete u stanje koje liči na stanje bolesti – a to je curenje nosića, hvatanje za uši, kašasta stolica, nervoza, a neretko i temperatura do 38 stepeni. To su sve pojave i simptomi koji nisu bolesno stanje, ali stvaraju nervozu i kod dece i kod roditelja.

Ono što možemo da preporučimo i što se može dati, to je lek protiv temperature, odnosno protiv bola – taj lek je u ovom slučaju anelgetik, a reč je o lekovima iz reda paracetamola, ili ibuprofena. To je sve ono što pripada takozvanoj kućnoj apoteci koju svaki roditelj mora da ima kad beba uđe u kuću.

Osim toga, u apotekama ima veliki broj preparata za masažu desni koje olakšavaju tegobe jer imaju malo anestetika u sebi.

Prvu posetu stomatologu zakonodavac je predvideo sa 15 meseci, a to je od prilike vreme kada izbiju svi mlečni zubići. Ono što roditelje treba da zabrine je ako zubići ne izbiju do tog perioda. U skladu sa tim, roditelji će tokom posete dobiti i sve potebne savete i odgovore na sva pitanja koja ih muče.

Taj prvi odlazak je namenjen za zdravo dete u drugoj godini života. Dete sa 15-16 meseci ne može se baš dobro pripremiti za odlazak, ali to svakako treba da bude u prijatnoj atmosferi i treba da bude najavljeno. Dečji stomatolozi su uvek pripremljeni sa beskrajnom dozom strpljenja i decu uvek sačekaju nasmejani, a taj prvi pregled može se uraditi i u naručju roditelja.

Roditelji takođe treba da budu pripemljeni i pitaju sve što ih zanima i interesuje, jer je neophodno da rodielji ta znanja usvoje kako bi kasnije deci sačuvali mlečnu denticiju koja je izuzetno važna jer predstavlja mesto za stalnu denticiju koja će se javiti nakon pete godine.

Stomatolog će vam tokom te prve posete reći kada treba prati zubiće, kako ih treba prati, da li treba uzimati slatkiše ili ne, dakle sve ono što je jako važno u ishani i nezi zubića. Zbog toga ta prva poseta treba da bude vesela prijtna i opuštena da bi dete, kada zaista dođe u situaciju da sa probleom ode kod zubara, bilo relaksirano i bez napetosti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -