NaslovnaIntervjuDr Kristina Vlaović: Sve o njezi zuba u trudnoći

Dr Kristina Vlaović: Sve o njezi zuba u trudnoći

- Advertisement -

Autor: dr Kristina Vlaović

Ako ste trudni ili razmišljate o trudnoći, postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati o njezi vaših zuba. Uz brojne posjete ljekarima, razgovorima i pripremama tokom trudnoće, posjeta vašem stomatologu vjerovatno nije prva stvar na koju pomislite, ali je vrlo važna za dolazak vašeg djeteta na svijet.

Stanje zuba može uticati na bebu i obrnuto, dijete može uticati na zube. Stoga, važno je da pratite ove korake u održavanju dobre oralne higijene prije, tokom i nakon trudnoće.

Njega zuba pre samog začeća

Ako planirate da zatrudnite, obavite stomatološki pregled prije nego što se to dogodi. Porazgovarajte sa svojim stomatologom o čišćenju zuba, pregledu tkiva desni i svim oralnim problemima. Poenta je da se spriječe veće stomatološke intervencije za vrijeme trudnoće. Ti tretmani su izvodljivi, ali sigurno nisu idealni.

Ako ste trudni, važno je da to kažete stomatologu

Prvi korak vezano za brigu o vašim zubima tokom trudnoće je svakako da vaš stomatolog zna da ste trudni. Važno je da to zna kako bi mogao preduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti za vaše liječenje.

Još jedan veoma važan korak je da date stomatologu imena svih ljekova koje uzimate, uključujući i bilo koji prenatalni vitamin, tako da vaš stomatolog neće koristiti nikakve ljekove za vrijeme stomatološkog rada koji bi mogli biti kontraindikovani s tim ljekovima.

Da li su stomatološke intervencije sigurne u trudnoći?

Mnogi sumnjaju u sigurnost stomatološke intervencije tokom trudnoće. Rutinska stomatološka procedura je, međutim, vrlo sigurna sve dok vaš stomatolog zna da ste trudni. Bilo bi rizičnije ne tražiti stomatološku zaštitu tokom ovog vremena zbog vaše povećane predispozicije za zubne bolesti i infekcije tokom trudnoće.

Ipak, u određenim periodima trudnoće, pojedine intervencije treba izbjegavati.

Vaš prvi trimestar i druga polovina trećeg trimestra su dva perioda kada nije poželjno ići kod zubara. Te faze vaše trudnoće ključne su za rast i razvoj bebe. Najbolje vrijeme za stomatološke intervencije je tokom drugog trimestra.

Stomatološki postupci koji nisu hitni trebaju biti odloženi do ovog vremena.

Rutinske intervencije

Rutinske stomatološke intervencije, kao što su punjenje kanala korena i izrade krunica, treba obaviti tokom trudnoće kako bi se smanjila mogućnost od infekcije. Ove intervencije bi trebalo odraditi tokom drugog trimestra. U trećem trimestru, može vam biti izuzetno teško da ležite na leđima sve vrijeme koje je potrebno za obavljanje ovog posla.

Ostale stomatološke radove bi trebalo odložiti posle porođaja, osim ako je hitna stomatološka intervencija u pitanju poput liječenja kanala korena ili ekstrakcije zuba.

Kozmetički postupci poput ugradnje implantata ili postavljanja fiksne proteze, uvijek treba odložiti posle rođenja djeteta.

Anestezija i antibiotici

Da bi stomatološka intervencija bila lagodna, svakako je potrebno da vaš stomatolog aplikuje anestetik, naravno u minimalnim količinama. Iako su anestetici koji se koriste u stomatologiji sigurni, stomatolog će ih koristiti samo kada su oni neophodni. Uz minimalnu anesteziju, tokom same intervencije uvijek možete zatražiti dodatno aplikovanje anestetika ako osjetite bol. Imajte na umu da želite biti opušteni bez dodatnog stresa za vas i vašu bebu. Previše anestetika može biti štetno za bebu.

Nakon stomatološkog rada, možda će vam biti propisani antibiotici kako bi se liječile ili spriječile infekcije. Penicilin, klindamicin i amoksicilin obično se propisuju trudnicama nakon stomatološkog rada, jer su označeni kao kategorija B za sigurnost. To znači da su ovi antibiotici testirani i da nisu pokazali rizik za fetus u bilo kojem trimestru i smatraju se sigurnim za upotrebu.

RTG (rentgensko snimanje)

Pravljenje rentgenskih snimaka se obično može odložiti do rođenja, osim ukoliko je u pitanju hitna stomatološka intervencija. U ovom slučaju, potrebni su rentgenski snimci. Važno je istaknuti da je tehnologija napredovala, tako da je proces pravljenja rentgenskih snimaka mnogo sigurniji u poslednjih nekoliko desetina godina nego ranije. Kao mjera dodatnog opreza pri snimanju je zaštita vašeg stomaka i bebe naravno.

Međutim, najbolje je izbjegavati pravljenje čak i hitnih rentgenskih snimaka, ako je moguće, tokom prvog trimestra jer je to kritično vrijeme u razvoju organa vašeg djeteta.

Preventivna nega zuba

Treba uzeti u obzir da se u trudnoći povećava nivo hormona, tako da se može desiti da vam desni nabubre. Redovna posjeta vašem stomatologu će spriječiti nastanak oralnih infekcija. To je važno jer su određene infekcije, kao što je bolest desni (takođe poznata i kao parodontitis), povezane sa određenim prenatalnim poremećajima.

Prijevremeni porođaj kod trudnica može biti uzrokovan povišenim nivoom hormona i inflamatornim molekulima u krvotoku kao rezultat upale. Budući da trudnice imaju povećan rizik za bolesti desni (upaljene desni), prevencija je vrlo važna.

Svakodnevna njega

Osim tipičnog “pranja zuba dva puta dnevno ili barem jednom dnevno”, žene koje su trudne trebaju preduzeti dodatne korake u održavanju dobre oralne higijene na temelju nekih uobičajenih nuspojava tokom trudnoće.

Ponekad jutarnja mučnina može dovesti do toga da žene ne četkaju zube zbog ukusa paste za zube. U tom slučaju, stomatolozi preporučuju promjenu zubne paste. Ovo će vam pomoći da nastavite ovu važnu dnevnu rutinu pranja zuba i da se ne osjećate loše. Vaš stomatolog vam može preporučiti neke dobre marke zubnih pasti kako bi poboljšali zaštitu vaših zuba ili biste mogli kupiti različite marke pasta za zube u manjim pakovanjima (putničkih veličina) i sami procijeniti koja je najbolja za vas. Takođe, trebale bi isprati usta s vodom nakon jutarnje mučnine kako biste bili sigurni da su vam usta i zubi čisti.

Jedite ispravno. Vaš doktor je verovatno već dao ovu preporuku, ali bi i vaš stomatolog mogao reći koju riječ na ovu temu. Kada ste trudni, izbjegavajte slatkiše (što je više moguće) i jedite zdravu, uravnoteženu ishranu. Premda ne mislite o tome dok se beba razvija, zapravo prvi zubići se razvijaju oko trećeg mjeseca trudnoće. Koristeći svakodnevno zdravu hranu, mliječne proizvode, sir i jogurt, na primjer, možete zaista dosta pomoći u razvoju djetetovih zuba, desni i kostiju.

Savjeti za odlazak u ordinaciju

  • Ponesite jastuk sa sobom u ordinaciju kako bi vi i vaša beba udobnije ležali;
  • Pustite omiljenu muziku u vaše slušalice, tako ćete se opustiti i osećati ugodno;
  • Nemojte prekrštati noge kada ste u stomatološkoj stolici. Tako ćete održati zdravu cirkulaciju, a znamo da je to čest problem tokom trudnoće.

Njega zuba nakon trudnoće

Nakon što ste donijeli na svijet vaše divno biće i konačno možete da ga zagrlite, vrijeme je da ponovo posjetite svog stomatologa kako biste bili sigurni da nemate nikakvih znakova bolesti desni. Ako ste imali problema sa desnima tokom trudnoće, to će vam povećati rizik da ih imate i nakon porođaja.

Izvor: bebac.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -