fbpx
NaslovnaSavjetiDr Kristina Horvat: Kratki vodič za izbjeljivanje zuba

Dr Kristina Horvat: Kratki vodič za izbjeljivanje zuba

- Advertisement -

Izbjeljivanje zuba, kao i mnogi drugi estetski zahvati na licu i usnoj duplji, postali su gotovo svakodnevnica. XXI vijek, kao doba estetike, pred civilizacijom je postavio zahtjeve bespreklorne spoljašne pojavnosti, pa se svi trude izgledati što “privlačnije”.

Zubi, što nije novost, predstavljaju jedan od prioriteta kada je riječ o izlgedu lica i jedna su od stvari koje ljudi prvo zapaze. Da bi im zubi bi bili što ljepši i blistavili, mnogi pribjegavaju tretmanima izbjeljivanja zuba. Ukoliko i vi želite dodatno da izbijelite vaše zube, ali ne znate na koji način i gdje to da učinite, predstavljamo vam kratki vodič za izbjeljivanje zuba.

Metode

  • Trakice za izbjeljivanje

Mozete ih kupiti sami u drogerijama ili naručiti na internetu, imaju nisku koncentraciju hidrogen peroksida i upravo to oih čini lako dostupnim. S obzirom da su nježne, za osjetljive zube treba ih koristi puno duže i učestalije da bi opžrezultati bili vidljivi. One su zbog toga prijemčivije za održavanje bjeline već izbijeljenih zuba, nego za samo izbjeljivanje.

  • Paste i gelovi za izbjeljivanje

Paste za izbjeljivanje, manje ili više efektivne, odavno postoje na tržištu. Od neadvno jako popularne su i i paste s ugljenom. Međutim, njihov veliki nedostatak predstavlja činjenica da su te paste i gelovi jako abrazivni. To znači da mogu oštetit gleđ i zubno meso i samim tim puzrokovati preosjetljivost zuba i povlačenje zubnog mesa. Važno je takođe napomenuti da te paste ne izbjeljuju zube, već samo skidaju tamne mrlje sa njih da oni izgledaju bijelje…

  • Noćne udlage

Udlage koje se nose noću spadaju u trertman profesionalnog izbjeljivanja kod kuće jer ih možete nabaviti isklčjučivo u dogovoru sa vašim stomatologom. Procedura se sprovodi svako veče sedam ili 10 dana, tako što gel carbamid peroxid stavljate u udlagu i spavate s njom. Ovasj način vrlo je bezbjedan i efikasan, ali zubi mogu postati blago osjetljivi.

  • Profesionalno izbjeljivanje u ordinaciji

Ovo je najbrži i najučinkovitiji tretman. Sprovodi se, u zavisnosti od opremljenosti ordinacije, laserom, lampom, ili gelom. Kompletan tretman traje 30-ak minuta, a rezultat je viljidh po završetku sesije. U samom rastvoru nalazi se najjača koncentracija vodonik perokida, nekad i do 40 odsto i s toga se mora obavljati isključivo pod nadzorom stomatologa. Zubi mogu biti osjetljivi jedan do dva dana nakon tretmana.

Trajanje željene, odnosno postignute bjeline nakon izbjeljivanja zavisi najviše od vaših navika. Na dužinu trajanja negativno utiču ispijanje obojenih pića, kafe, kao i pušenje duvana.

Važno je, takođe naglasiti da je način izbjeljivanja individualan, zbog čega je važno konsultovati se sa stomatologom prije donošenja odluke.

Izvor: Facebook

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -