fbpx
NaslovnaSavjetiDr Kornelija Pjević odgovara na pitanja čitalaca

Dr Kornelija Pjević odgovara na pitanja čitalaca

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovarala je doktorka Kornelija Pjević, spec. oralne hirurgije, iz ordinacije „Dental Implant“ iz Sarajeva.

Popravljao sam dvojku u donjoj vilici, a sada su počeli da me bole dva zuba pored – jedinica i trojka. Da li je ta bol povezana sa zubom koji sam popravljao. Trenutno sam vam svoje zemlje i nemam mogućnost da odem kod svog stomatologa?

Dr Kornelija Pjević (Foto: dentalimplant.ba)
- Advertisement -

„Zub koji je tretiran, tj. uklonjen je karijes i postavljen kompozitni ispun, može par dana biti osjetljiv, pogotovo ako je karijes bio dubok. U tom slučaju postoji subjektivni osećaj bola okolnih zuba. Čim budete u prilici, posjetite svog stomatologa kako bi se otklonile sumnje“.

Imam problem sa jutarnjim zadahom. Zubi mi nisu pokvareni i redovno ih perem. Kako je nešto tako uopšte moguće i kako da riješim taj problem?
„Probajte s upotrebom interdentalnih četkica, vodicama za ispiranje. Ako se problem nastavi posjetite svog stomatologa“.

Da li polomljeni zub može brže da se pokvari ako ne ugradim neku nadoknadu? Jedan zub mi se malo okrznuo i sada me je strah da će se na tom mjestu pokvariti?

Dr Kornelija Pjević (Foto: dentalimplant.ba)

„Svaka destrukcija zuba zahtijeva hitnu rekonstrukciju, bilo kompozitnom plombom ili keramičkom krunicom, jer, naravno, da je oštećen zub ranjiv i može dalje da se pokvari“

Imam često problema sa bolnim desnima u gornjoj vilici. Kako bi mogla da riješim taj problem?
“Bolne desni mogu biti posljedica nepravilnog pranja zuba i masaže desni, parodontopatije, postojanje džepova koji su idealno mesto za zadržavanje hrane, a kao posljedica toga nastaje zapaljenje i krvarenje desni kao posljedica istog. Neophodna je pravilna masaža desni, pranje zuba i korištenje interdentalnih četkica, water pick, raznih gelova za desni koji poboljšavaju njegu. Za detaljne instrukcije o korištenju interdentalnih četkica posavjetujte se sa svojim stomatologom”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -