fbpx
NaslovnaPitanja čitalacaDr Katarina Bilbija odgovara na pitanja čitalaca

Dr Katarina Bilbija odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Doktorka Katarina Bilbija, iz ordinacija “dr Katarina Bilbija” iz Banjaluke, ove nedjelje je odgovarala na pitanja čitalaca portala www.stomatologija.me.

U gornjoj vilici imam po dva zuba na kraju koja bi trebalo da se vade. Imam paradontozu, pa me interesuje šta bi moglo da se uradi po pitanju gornje vilice?
“Najbolje rješenju u tom slučaju, zbog prisustva parodontopatije bi bila totalna proteza u slučaju da je parodontopatija toliko uništila kost da nema mogućnost ugradnje implantata”.

- Advertisement -

Često imam upalu desni. Na koji način to mogu da riješim?
“Upala desni tj gingivitis se rješava redovnim posjetama stomatologu i redovnima uklanjanjem kamenca i mekih naslaga. U kućnim uslovima upotreba mekih četkica i pasti i vodica za ispiranje usta koje sadrže hlorheksidin”.

Imam 21 godinu i nosim fiksnu protezu već tri godine. Održavam redovno higijenu zuba, ali su mi pre par mjeseci otekli desni i počele da krvare. Nakon javljanja stomatologu, to se smanjilo, ali imam neprijatan zadah iz usta. O čemu se radi?
“Redovna u stvari pojačana higijena usta i zuba, izbjegavanje ljepljive hrane uz redovne posjete stomatologu”.

- Advertisement -

Imam problem sa jedinicom u gornjoj vilici. Počela je da upada u usta, odnosno otišla je dublje od drugih zuba. Kako problem može da se riješi?
“Pitanje malo nejasno… Gdje unutra extrudiran ili intrudiran? U svakom slučaju uslikati zub i stomatolog će odlučiti i reći Vam šta je moguće uraditi. Ovako je prilično tesko odgovoriti samo na osnovu pitanja bez pregleda i snimka, a moguće da je tome uzok položaj nekih od ostalih zuba tj. zagriz”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -