Dr Jugoslav Jovanović: Lasersko liječenje kanala korijena zuba

  Liječenje kanala korijena zuba do sada je bila sasvim neizvjesna procedura, jer se u mnogim slučajevima događalo da sami tretman bude neuspješan. Razloga ima mnogo, a najčešći su nedovljno proširenje kanala, nedovoljna dubina rada ili nedovoljna dezinfekcija što je dovodilo do pomenutog neuspeha.

  Problemi su, takođe, uključivali i ispiranje kanalića jer se dešavalo da nisu svi kanali otvoreni, ili pak da ne možemo da dođemo do vrha korijena zuba. Sada, međutim, postoji jedno veliko olakšanje u vidu laserskog tretmana. Od kako je laser ušao u svijet stomatologije i samim tim endodoncije, u velikoj mjeri se povećala mogućnost uspjeha enododontskog tretmana, odnosno izlečenja kanala korijena zuba. Na taj način, smo zapravo povećali i mogućnost da zubi pacijenta budu spašeni jer u protivnom taj zub u nejčešćim slučajevima mora biti ekstrahiran, odnosno izvađen.

  Prednost lasera ogleda se u njegovoj karakteristici, odnodsno sposobnosti da čisti daleko dublje nego što to možemo sa hemijskim sredstvima koja se koriste u tradicionalnim, odnosno konvencionalnim procedurama.

  Nakon tog čišćenja laserom se može dezinfikovati i do jedan milimetar u samom tijelu zuba oko oboljelog kanala. Time dolazimo do bakterija koje su duboko skrivene u tkivu zuba i otporne su na mnoge dezinficijense, dok ih laser veoma uspješno uništava.

  Sve ovo u mnogome povećava mogućnosti izlečenja zuba, odnosno korena kanala zuba. Iako nemamo preciznu statistiku, iz sopstvenog iskustva slobodno možemo reći da je uspješnost liječenja oboljelog kanala korijena zuba laserom u odnosu na konvencionalne metode izuzetno visoka.

  , , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.