NaslovnaSavjetiDr Jovana Pjerotić odgovara na pitanja čitalaca

Dr Jovana Pjerotić odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovara doktorka Jovana Pjerotić iz ordinacije „Dr Pjerotić“ iz Budve.
Imam problema sa desnima od trećeg mjeseca trudnoće, sada sam 22 nedelja. Moj stomatologa mi je preporučio rastvor „Curasept ADS 212“, koji mi jedini uspio da smanji tegobe. Koristim ga svakodnevno cijelo vrijeme dva puta na dan, naravno, uz adekvatnu četkicu i kaladont. Zanima me da li smijem da ga koristim do kraja trudnoće, jer sam probala dosta drugih rastvora i bilo mi je samo gore od njih?

Trudnoća je period kada se posebno mora voditi računa o oralnoj higijeni jer zbog promjene hormonalnog statusa desni postaju veoma osjetljive. Da ne bi došlo do upale desni i krvarenja neophodna je savršena oralna higijena koja podrazumijeva redovno i pravilno pranje zuba uz eventualno korišćenje rastvora za ispiranje usta kao pomoćnog sredstva. Što se tiče rastvora Curasept ADS 212- preporučeno je od strane proizvođača da se koristi maksimalno dva mjeseca, tako da Vam ne bih preporučila njegovu dalju primjenu. S obzirom da ste u drugom stanju, kao sredstvo izbora za Vas bih izdvojila 3% rastvor vodonik-peroksida (hidrogen 3%) sa kojim možete bezbjedno ispirati usnu duplju svakodnevno, jer se radi o prirodnom preparatu. Nakon perioda trudnoće, ako i dalje budete imali problema sa desnima, neki od Curasept rastvora će Vam sigurno biti od koristi.
Imam malo veći razmak između gornjih jedinica. Na koji način mogu da riješim taj problem, odnosno da ih „spojim“?
Razmak između zuba naziva se dijastema. U zavisnosti od veličine dijasteme primjenjuju se različita rješenja za taj „problem“. Ukoliko je manja, može se eliminisati uz pomoć estetskih-kompozitnih plombi ili keramičkih faseta-ljuspica. Nekada, jedno od rješenja mogu biti i keramičke krunice. Međutim, ako je razmak veći, najbolje je eliminisati ga uz pomoć ortodontskog aparata (fiksne proteze). Često kod djece uzrok dijasteme može da bude nisko pripojena usna resica, te se tada treba konsultovati sa oralnim hirurgom koji će procijeniti da li je neophodna hirurška intervencija radi podizanja usne resice, pa tek onda rješavanje problema samog razmaka između zuba. Nekada se, poslije hirurške intervencije, razmak između zuba može sam popuniti.

Da li zubi mogu sami da se pomjere bez proteze, ako imaju dovoljno mjesta, ako se pri tom izvadi zub koji pravi problem?
Svi zubi prirodno imaju tendenciju pomjeranja ka naprijed, tako da u većini slučajeva dolazi do njihovog pomjeranja i bez nošenja bilo koje vrste ortodontskog aparata (proteze) i eventualnog popunjavanja praznog prostora koji je ostao nakon vađenja zuba. Međutim, u zavisnosti od karakteristika zagriza i međusobnog odnosa gornjih i donjih zuba, nekada može doći samo do inklinacije (naginjanja) zuba ka praznom prostoru. U svakom slučaju je najbolje konsultovati se sa specijalistom ortopedije vilica, čija je to uža specijalnost.
U gornjoj vilici imam po dva zuba na krajevima koja bi trebalo da se vade. Imam parodontozu pa me interesuje šta bi moglo da se uradi po pitanju gornje vilice?
Paradentoza tačnije parodontopatija je oboljenje potpornog aparata zuba koje najčešće zahvata sve zube i hroničnog je karaktera. To je oboljenje koje se ne može izliječiti, ali se odgovarajućim postupcima i brigom o zubima može maksimalno usporiti njegov tok. U zavisnosti od težine i stepena oboljenja primjenjuju se različiti postupci. Prvenstveno je neophodna dobra oralna higijena i redovne posjete stomatologu radi parodontološkog tretmana koji se sastoji od uklanjanja mekih i čvrstih naslaga sa zuba i obrade parodontalnih džepova. Zapaljenje desni koje nastaje kao posljedica tih naslaga na zubima, prenosi se na kost, kost se „gubi“ i vremenom, ukoliko pacijent ne vodi računa, dolazi do klaćenja zuba. U terminalnoj fazi, kada je već došlo da klaćenja zuba, nažalost, jedino rješenje je ekstrakcija (vađenje) zuba i rješavanje problema krezubosti/bezubosti protetskim putem.

Nosim fiksnu protezu tri godine. Redovno održavam higijenu zuba, ali su mi prije mjesec i po dana otekle desni i počeli da krvare. Nakon javljanja stomatologu, to se smanjilo, ali imam neprijatan zadah iz usta koji mi jako smeta? Šta da radim?
Tokom nošenja fiksnog ortodontskog aparata neophodna je savršena oralna higijena. Zbog postojanja „bravica“ po zubima, održavanje oralne higijene je otežano i zahtijeva više napora. Pranje zuba nakon svakog obroka, korišćenje interdentalne četkice za čišćenje između zuba i rastvora za ispiranje usne duplje je neophodno. Otečene desni koje krvare i neprijatan zadah su najčešće posljedica loše oralne higijene, tako da Vam savjetujem da uz pomoć svog stomatologa poboljšate tehniku pranja zuba i podignete oralnu higijenu na viši nivo. Stomatolog Vas može obučiti kako da pravilno četkate zube i preporučiti Vam koja dodatna sredstva za oralnu higijenu da koristite.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -