NaslovnaSavjetiDr Jelić – pet najčešćih razloga za krvarenje desni

Dr Jelić – pet najčešćih razloga za krvarenje desni

- Advertisement -

Krvarenje desni predstavlja čestu pojavu kod velikog broja ljudi i može biti simptom različitih zdravstvenih problema. Ordinacija dr Jelić vam donosi pet razloga zašto desni krvare.

1.Gingivitis
-Gingivitis nastaje kada bakterije i plak dobiju priliku da se nakupljaju na površini zuba i ispod linije desni, odnosno kada im mi to dozvolimo sa neadekvatnom oralnom higijenom.

Foto: freepik.com

To izaziva crvenilo, a onda i krvarenje desni. Ako redovno ne uklanjate plak sa zuba i linije desni četkanjem i korišćenjem interdentalne četkice između zuba, može doći do upale desni. Bez tretmana, gingivitis može preći u parodontalnu bolest, poznatu i kao bolest desni. Ali, brza reakcija na rane znake gingivitisa može spriječiti dalje napredovanje.

2.Lijekovi
-Neki lijekovi, poput lijekova za epilepsiju ili antidepresiva, kontraceptivnih pilula, izazivaju uvećanje (hiperplaziju) desni i posljedično krvarenje. Ako primjetite da su desni počele da vam krvare neposredno nakon uzimanja novog lijeka, moguće je da je uzrokovano lijekom.

3.Pretjerano četkanje i korišćenje konca
-Ako previše jako perete zube ili koristite neadekvatnu tehniku ne samo da će doći do krvarenja desni, već i do erozija na zubima i njihovog povlačenja. Takođe i konac za zube treba adekvatno koristiti.

4.Nedostatak vitamina
-Krvarenje desni može biti posljedica nedostatka određenih vitamina. Na primjer, nedostatak vitamina C, poznat i kao skorbut, uzrokuje upalu desni koja, ako se ne liječi, može dovesti do gubitka zuba.

Takođe, nedostatak vitamina K može izazvati ozbiljne probleme jer je neophodan za proces koagulacije krvi. Dakle, ako vam u ishrani nedostaju ovi vitamini, jedan od glavnih znakova može biti krvarenje desni. Osim navedenih, uzroci krvarenja desni mogu biti genetika, pušenje, prekomjerni stres, starenje i neke bolesti.

5.Promjene u dentalnoj njezi
-Ukoliko niste redovno praktikovali korišćenje zubnog konca, moguće je da će doći do pojave krvarenja između zuba nakon što započnete sa njegovom upotrebom. Trebalo bi da se problem sredi u roku od nedelju dana uz dosljednu i redovnu njegu. Ako se to ne dogodi, kontaktirajte stomatologa da dogovorite termin, jer to može biti znak gingivitisa.

Izvor: dr Jelić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -