fbpx
NaslovnaSavjetiDr Jelena Petričević odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Jelena Petričević odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Ove sedmice na vaša pitanja odgovore i savjete je ponudila dr Jelena Petričević, doktorka stomatologije i vlasnica ZU Stomatološka ambulanta “Dr Jelena” u Bijeljini.

Imam problem sa dojnjom jedinicom, desni mi ne krvare, ružičaste su boje, ali ja osjetim da mi se taj zub pomalo klima. Šta bih mogla koristiti, ili uraditi da mi se taj zub učvrsti?

Bilo bi neetično analizirati slučaj samo jednog zuba. Pregled Vašeg stomatologa mora da bude sveobuhvatan i detaljan uz raspoloživa pomoćna dijagnostička sredstva da bi se utvrdio kompletan oralno-dentalni zdravstveni status. Pored retroalveolarnog (malog) snimka tog zuba trebalo bi da načinite i OPT snimak ili da uradite 3DCT vilica. Sa takvom dijagnostikom dobićete nalaz o stanju kosti, da li je prisutna resorpcija (vrsta, tip i stepen), kakvo je stanje susjednih zuba. Ako se još uzmu u obzir vaša okluzija, raspored drugih zuba, dobre ili loše navike u održavanju oralne higijene i kada se sabere više činilaca, tek onda možete da dobijete stručan nalaz i mišljenje.

U većini slučajeva je neophodna kiretaža sulkusa sa obilnom irigacijom, antibiotska preopetraerativna terapija, parodontološka obrada uz nadoknadu kosti i imobilizacija zuba.

Ukoliko niste parodontološki ugroženi, nakon kiretaže i prekida okluzije na tom zubu, što je obaveza vašeg doktora, slijedi mirniji period sa pojačanom higijenom i štednjom sopstvenog zuba.

Izgubio sam zube u gornjoj vilici za vreme rata. Posle toga mi je urađena obična proteza sa dve žice i sad mi se polomio zub na koji je stavljena žičica. Šta bih sada mogao da uradim?

Kada se desi fraktura zuba nosača proteze, uzima se u obzir više opcija… Da li taj zub može da se nadogradi, postoji li indikacija za devitalizaciju i obradu kanala korijena, može li da se ojača krunicom. Ako je ugrožen kompletan status zuba, pribjegava se ekstrakciji i izradi nove protetske nadoknade.

Stavila sam protezu prije godinu dana. Sve je bilo u redu do prije tri mjeseca kada je počelo da mi bude muka od nje. Iz usta mi curi neka vodica i imam neki loš osjećaj u ustima zbog toga? Da li je ovo nešto ozbiljno, da li da mijenjam protezu, ili je ovo nešto mnogo ozbiljnije?

To je vrlo čest slučaj i često ćete da čujete da je tu riječ o kompleksnosti psihološkog profila pacijenta koji nosi mobilnu protezu. Doktor je dužan da sasluša pomno svog pacijenta i da ispiše jasno sve nus pojave. Na osnovu anamneze i kratkog kliničkog pregleda može da se ustanovi da li je prusutna kandidijaza, ili je pacijentu nadoknada postala strana zbog neke peroralne terapije, usljed stresa, smanjenog lučenja pljuvačke ili nekog hroničnog oboljenja. U većini slučajeva treba da se razmotri mogućnost izrade proteze druge vrste.

Kako se na prirodan način mogu riješiti karijesa i da li mi možete preporučiti neki preparat za preveniranje karijesa?

Preventiva je uvijek bolja i jeftinija od terapije. Redovna ozbiljna higijena, pravilna ishrana, redovni sistematski pregledi su bitni činioci provođenja primarne zaštite. Posavjetujte se sa svojim stomatologom o faktorima rizika koje nosite i o tzv. ITOP modelu u održavanju oralne higijene. Na tržištu postoje različite paste za pranje zuba. Dobra je svaka pasta, ali morate da vodite računa o njenom sastavu. Birajte paste koje sadrže fluor u koncentraciji koja je prilagođena vašoj starosti. Moja preporuka su paste i antiseptični rastvori linije Lacalut, CURAPROX.

Sin mi je imao infekciju nakon vađenja zuba, a sada treba da vadi još jedan zub, pa me je strah da ponovo ne prođe kroz iste probleme? Da li ima nešto što se može uraditi prije samog vađenja da spriječimo da do infekcije dođe?

Postoji više faktora koji određuju postekstrakcioni status (stanje nakon vađenja zuba).

Zub pod otokom se ne vadi osim u iznimnim slučajevima. Nakon vađenja zuba rana mora da se dobro prokrvi i iščisti. Ukoliko nije došlo do frakture korijena zuba koji se vadi, ukoliko nije oštećena kost i ako ne zaostanu neki zalomljeni fragmenti, komplikacije u vidu alveolitisa (infekcije) rane se rijetko dešavaju. Naravno, sam postupak vađenja mora da bude obavljen u sterilnim uslovima i sa adekvatnim i sterilnim instrumentima. Nakon toga i pacijent je obavezan da sprovodi redovnu higijenu usta.

Imam 53 godine i počela je prije dva meseca da mi “škljoca” vilica, odnosno zglob. Ne boli me i nemam nekih većih problema zbog toga, ali me interesuje da li zbog toga kasnije mogu imati zdravstvenih problema?

Promjene u viličnom zglobu se dešavaju sa promjenama u okluziji. Ukoliko ste prevremeno izgubili ključne bočne zube, centre mastikacije, a niste ih na vrijeme nadoknadili ili ako npr. forsirate jednostrano žvakanje, imate loše navike poput grickanja noktiju, obraza, škripanja zubima tokom noći, ako ste pod konstantnim stresom, neminovne su promjene u zglobovima. Naravno, ovde isključujemo stanje koje može da nastane kao redovna komplikacija neke infekcije ili ozbiljnijih oboljenja. Načinite snimak TMZ-a, konsultujte se sa svojim stomatologom nakon detaljnog pregleda da takvo stanje ne bi poprimilo ozbiljniju sliku. U organizmu je sve u uzročno-posljedičnoj sponi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -