fbpx
NaslovnaZanimljivostiDr Jelena Gošović: Za jačanje dentalnog turizma neophodno da se svi udružimo

Dr Jelena Gošović: Za jačanje dentalnog turizma neophodno da se svi udružimo

- Advertisement -

PODGORICA – Naša država nema programe podrške specijalizantima osim ako ne rade u javnom sektoru tj. n astomatološkoj poliklinici, što znatno usporava usavršavanje stomatologa u Crnoj Gori, kaže za naš portal Dr Jelena Gošović.

Sa doktorkom Gošović smo razgovarali tokom seminara posvećenog sterilizaciji, a naša sagovornica govorila je i o mogućnostima domaćih ordinacija, dentalnom turizmu, estetskoj stomatologiji i drugim zanimljivim temama.

seminar sterilizacija3STOMATOLOGIJA: Doktorko Gošović, srećemo se ovdje na seminaru koji organizuje kompanija Tehno Dental, vidjeli smo dosta renomiranih predavača iz inostranstvai regiona, tu su i novi uređaji, mnoštvo stomatologa i zubnih tehničara. Kakvi su Vaši utisci i šta mislite o važnosti ovakvih skupova?

DR GOŠOVIĆ: Pa evo u poslednje dvije tri godine primjetno je češće organizovanje seminara i događaja ovakvog tipa, ne samo Tehno Dentala nego i konkurentskih kompanija. Mislim da je to jako dobro što imamo priliku da ovdje u Podgorici slušamo eminentne stručnjake. Na taj način svi dobijaju, kompanije prezentuju proizvode stomatolozima i tehničarima, a mi ne moramno da putujemo u inostranstvo da bi slušali renomirane predavače.

STOMATOLOGIJA: Vidjeli smo nekoliko uređaja najnovije tehnologije ovdje u izložbenom dijelu seminara. Koliko su naši stomatolozi u mogućnosti da nabavljaju opremu i uređaje poslednje generacije i da budu u korak sa kolegama iz Evrope?

DR GOŠOVIĆ: Značajan broj ordinacija raspolaže opremom i materijalima istih brendova i istog kvaliteta kao, mada ne volim taj izraz, uslovno rečeno na Zapadu. E, sad cijene naših usluga su po nekoliko puta niže u odnosu na evropske tako da se tu javlja problem. Kako pronaći ravnotežu između uloženog novca i naplate usluga. Tu je veliki disbalans i napraviti razvnotežu?

STOMATOLOGIJA: Da li je onda dentalni turizam, odnosno privlačenje pacijenata iz razvijenih zemalja sada jedino izvjesna mogućnost značajnijeg povećanja zarada stomatologa?seminar sterilizacija2

DR GOŠOVIĆ: Naravno, da je to velika šansa. Šteta to taj vid turizma kod nas još nije zaživio s obzirom na kvalitet ordinacija koji je koncentrisan u Podgorici. U tome prednjače gradovi na primorju što se tiče Crne Gore kao što su Tivat, Budva i Bar kao i Beograd kada govorimo o regionalnim centrima. Ali ne možete vi tu ništa kao pojedniac. Sve to mora da bude koordinisano. Dakle koliko god stomatolozi imali pojedinačne inicijativa potrebnmo je da se iza toga cilja udruže stomatolozi, strukovna udruženja, državne uprave da bi se postigli značajniji rezultati.

STOMATOLOGIJA: Šta je to što u Vašoj ordinaciji najčešće pružate kao usluge i šta biste rekli za kraj razgovora a što Vas nismo pitali?

DR GOŠOVIĆ: Ja sam se u početku najviše bavila dječijom stomatologijom, ali sam se u poslednje vrijeme fokusirala na estetsku stomatologiju i takozvani anti-aging program. Čak su i mlade djevojke relativno česti korisnici takvih usluga. Ono što ja najviše radim je protetika i bezmetalna keramika. Htjela bih da pomenem jedan problem sa kojim se susrećemo. Ja recimo treba da započnem specijalizaciju, ali je jedan od problema što naša država ne daje podršku specijalizantima osim ako ne rade u javnom sektoru, tačnije na stoamtološkoj poliklinici. Zbog toga doktori moraju da odvajaju od zarade i za novu opremu i uređaje ali nažalost i za usavršavanje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -