Dr Jasmina Đuranović odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

  Ove sedmice na vaša pitanja odgovarala je stručnjakinja iz Bara, dr Jasmina Đuranović, stomatolog ordinacije SOA KAPA.

  Imam po malo krive zube, a između nekih imam veliki razamak. Čitala sam o zubnim navlakama, pa me interesuje da li bi to bilo dobro rešenje za moj problem?

  Kada govorimo o krivim zubima, velikim razmacima između istih i ako uz postoji i pogrešan zagriz, moja preporuka je da se posavetujete sa ortodontom prije nego što bilo šta drugo uradite. Ako ortodont proceni da fiksna proteza ne može da reši vaš problem, tek onda razmišljajte o zubnim navlakama.

  Nakon vađenja zuba ostala su mi dva korijena u vilici. Nemam bol ni otok, pa me interesuje da li bih to smjela da ostavim tako jer se plašim od igle i ne bih ponovo da primam anesteziju ako ne moram?

  Što se tiče zalomljenih korenova u vilici, veći su problem komplikacije koje se mogu javiti, nego sam strah od igle. To što sada nemate ni bol ni otok, ne znači da u neko dogledno vreme se neće javiti. Tako da: pravac kod stomatologa da izvadite i ono što je i prvi put trebalo biti izvađeno.

  Iako redovno perem zube primijetio sam da mi se na njima sakuplja po malo kamenca. Nekad mi dio kamenca sam otpadne, a zub ostane netaknut. Da li je normalno da kamenac sam otpada i da li bih zbog toga trebalo da posjetim stomatologa?

  Redovno pranje zuba ne znači pravilno pranje istih. Svakako posetite stomatologa i uklonite kamenac. Posavetujte se oko oralne higijene. Ne zaboravite da je zubni kamenac prvi uzrok inflamacije gingive, a samim tim i nastanka parodontopatije.

  Pre manje od mesec dana sam vadila živac i zub mi je plombiran. Nekoliko dana posle počeo je da se oseća neprijatan miris iz usta. Nemam ni jedan drugi kvaran zub. Pokušavam da očistim taj zub čačkalicom i koncem, ali se miris i dalje oseća. Šta to može biti, i da li je to povezano sa ovim zubom koji sam plombirala?

  Ukoliko osetite neprijatnost u ustima iz bilo kog razloga, nebitno da li je to bol ili miris, posetite stomatologa. Taj specifičan miris moze biti i od parodontalnog dzepa. Savet: zamenite čačkalicu i konac interdentalnom četkicom. Prijatnija je i daleko efikasnija.

  U gornjoj vilici imam po dva zuba na kraju koja bi trebalo da se vade jer imam parodontozu pa me interesuje šta bi moglo da se uradi po pitanju gornje vilice?

  Vi morate da budete protetski zbrinuti. Treba uraditi pregled i napraviti snimak da bi se procenio stepen parodontopatije. U zavisnosti od toga, postoji više rešenja: neke hirurške terapije, ugradnja implanta, mini implanta koji kao kopče pridržavaju protezu ili uraditi gornju totalnu protezu.

  Nosim fiksnu protezu na gornjoj vilici i javilo mi se podizanje desni na jednoj jedinici. Stvara mi bol prilikom čišćenja (mekom curaprox četkicom), a ne znam da li bih ikako mogao da ublažim bol ili da ga u potpunosti suzbijem. Da li će to stvoriti još veće probleme? Da li ima neko rešenje za ovaj problem?

  Svakako morate da se posavetujete se vašim ortodontom kako bi se utvrdio razlog povlačenja desni. Savetujem masažu istih pomoću gelova, vitacim C od 1000g dnevno bar mesec dana i obavezno redovna oralna higijena.

  Još mi nisu ispale mlečne trojke. Stalne trojke se nalaze gore u vilici. Moj zubar mi preporučuje fiksnu protezu inače će mi kasnije ispasti mlečni zubi, ali mi neće izrasti stalni. Nisam sigurna da li je to neophodno i da li postoji jos neki način tretiranja tog problema?

  Vaš stomatolog vam je preporučio najbolje moguće rešenje. Fiksna proteza, zatim izvlačenja zubi iz vilice i njihov smeštaj u zubni niz. Postoji razlog zbog čega ti zubi nisu nikli. Jedino ako je njihov položaj u kostima takav da ne mogu da se izvuku, onda razmišljajte o drugim opcijama. Ova je svakako prva i najbolja.

   

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.