Dr Jaser Badawi: Tretman rane nakon vađenja zuba

  Kada se završi vađenje zuba pacijenti često bivaju zbubnjeni pa ne mogu da čuju, ili ne obrate pažnju na stomatologa kada im objašnjava kako treba da se ophode prema nastaloj rani.

  Najbitnije stvari su sledeće. Nakon vađenja zuba vi ćete dobiti gazicu koju ćete zagristi. To u najvećem broju slučajeva treba da držite zagriženo 15-20 minuta nakon čega se stvara krvni ugrušak. Dva do tri dana potom ne smije se jesti vrela hrana i piće, odnosno možete jesti isključivo mlaka i hladna jela.

  Rana se ne ispira ni sa kakvim čajevima, hidrogenom, tečnostima za ispiranje usta, rakiijom, mlekom i sličnim napicima. Rana se ne ispira iz razloga što se želi zadržati krvni ugrušak. U protivnom, ugrušak sa rane će se isprati i imaćete golu ranu koja će vas boleti duže vremena. Rana, naravno, mora da boli jedan do dva dana – to je normalno.

  Lekove protiv bolova možete uzimati, osim u slučlaju da vam lekar to zabranjuje zbog specifičnog zdravstvenog stanja. Lekovi koje svakako ne treba uzimati nakon vađenja zuba su apsirin, midol, andol i sve iz te grupe lekova iz razloga što razređuju krv i na taj način produžavaju proces krvarenja i rana će sporije zarastati.

  Ukoliko imate šećernu bolest koja nije regulisana, prethodno je regulišite sa vašim dijabetologm da bi rana mogla adekvatno da zarastze. Ukoliko vam je šećerna bolest regulisana, onda ranu tretirate kao da bolest nemate.

  Naravno, ukoliko je potrebno dolaziti na kontrole, u tom slučaju obavezno redovno dolazite na kontrole po rasporedu kako vam stomatolog zakazuje. Rana bi vremenom rebalo da prestane da boli i u roku od dva tri dana rana sve manje i manje boli. Ako u tom periodu bol ne prestaje, javite se stomatologu kako bi vam očistio ranu, stavio lek ili prepisao neke lekove.

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.