NaslovnaSavjetiDr Ivana Vukotić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Ivana Vukotić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Na vaša pitanja ove sedmice je odgovarala dr Ivana Vukotić, doktorka stomatologije u ordinaciji Medikdent iz Novog Sada. Dr Vukotić je stručnjak za parodontološka oboljenja.

Imam upalu desni, da li bi se to rešilo uklanjanjem kamenca ili nečim drugim, u državnoj stomatologiji mi je doktorka rekla da će to da se reši fiksnom protezom i da je to zato što često dišem na usta.

Pravilan oblik i položaj zuba, kao i pravilan odnos gornje i donje vilice, važan su faktor u očuvanju integriteta potpornog aparat zuba. Uklanjanjem kamenca i mekih naslaga, Vi biste trenutno rešili situaciju, tj. krvarenje bi se smanjilo, što je i poželjno, ali ne bi rešili problem. Anomalije oblika i položaja zuba omogućavaju akumulaciju dentalnog plaka i impakciju tj. utiskivanje hrane u desni. Malpozicije tj. nepravilan položaj koje najčešće ugružavaju parodoncijum (desni, kost i zube) su: teskoba zuba, rotiran zub i odstupanje od normalnog odnosa gornje i donje vilice: ukršten zagrižaj, dubok preklop i otvoren zagrižaj. Sve ove anomalije otezavaju samočišćenje i održavanje adekvatne oralne higijene i time favorizuju akumulaciju dentalnog  plaka.

Kod osoba koje dišu na usta dolazi do sušenja oralne sluzokože, pa su promene i najuočljivije u predelu između očnjaka gornje vilice. Usled sušenja desni isključuje se zaštitna uloga pljuvačke, pa je formiranje dentalnog plaka u ovim uslovima povećano. S obzirom da je disanje na usta najčešće posledica onemogućenog disanja na nos trebalo bi posetiti otorinolaringologa, da se uklone eventualne smetnje i omogući prohodnost.

Imam probleme sa kompletnim zubima i česte upale desni, a sve mi je počelo posle porođaja od kada su bolovi često nepodnošljivi. Izvadila sam umnjake na predlog zubara, ali nema poboljšanja. Koristim sve moguće načine i preparate za čišćenje zuba i nema poboljšanja. Nikada me ne boli jedan ili dva zuba već svi iz korena, a tad mi se upali cela vilica. Volela bi da znam sta to može da bude jer ni jedan stomatolog mi nije izneo dijagnozu za rešenje mog problema.

Imam jako malo podataka koji bi mi bili validni, a takođe bi mi bio potreban RTG snimak kao i pregled. Moguće je da neke od sistemskih bolesti mogu da utiču na progresiju parodontopatije. S obzirom da ste porodilja, moguće da je u trudnoći došlo do disbalansa polnih hormona, ili da ste primetili za vreme ili pre menstruacije da vam se javljaju neprijatnosti u vilici. Kao i ako bolujete od dijabetesa melitusa. Takođe su moguće promene ako koristite oralna kontraceptivna sredstva. Moguće je i kod nutritivnih poremećaja, ako koristite samo mekanu hranu ili nedostatak nekih komponenata, kao što su vitamini, kalcijum i proteini. Ako trnu samo zubi gornje vilice, moguće je da imate problem sa sinusima. Svakako bi trebali da uradite kompletnu krvnu sliku, status hormona i CRP, kao i uraditi bris usne duplje i bris dzepova, ako su prisutni.

Bolujem od parodontoze na gornjoj prednjoj vilici. Imam dosta i zubnog plaka. Na OPT snimku je vidljivo da se vilična kost jako povukla na tom dijelu gornje vilice, a naročito iznad lijeve dvojke (sad je usađena u kost samo 2mm, te se malo klima i vidno se pomjerila iz ležišta), tako da je nastao veliki razmak između gornje jedinice i dvojke. Stalo mi je da spasim zube. Pitanje: Šta se može uraditi? Da li bi pomogla regeneracija potporne kosti i tkiva? Da li se pomjereni zub moze vratiti na staro mjesto?

Drago mi je da ste svesni ozbiljnosti problema. Prvo što mora da se uradi je profesionalno čišćenje i obuka o oralnoj higijeni. Nakon toga trebalo bi da se uradi kiretaža tj. obrada svih parodontoloških dzepova, i da se zubi splintiraju. U naredne četiri nedelje vide se prvi rezultati, i ako su povoljni pristupa se parodontološkoj operaciji, gde se ugrađuje veštačka kost. Bilo bi poželjno da se nakon uspešno sprovedene operacije, urade protetske nadonade koje će imobilizirati zube i jednako prenositi pritisak žvakanja. Konkretno što se tiče dvojke, jako su male šanse za ostanak u vilici, ali energiju treba usmerite na preostale zube, na njihovu sanaciju i održavanje.

Da li, ako imam parodontatiju, smijem da koristim ljekove koji mogu da dovedu do sušenja usne duplje?

Lekove koje morate da uzimate, ako ne postoji adekvatna zamena, jednostavno morate. Moguće je da su baš ti lekovi ubrzali parodontopatiju. Ono šta treba Vi da radite, jeste da se trudite da usnu duplju održavate vlažnom što više možete. Uvek Vam je pri ruci flašica vode, mali gutljajevi svremena na vreme, kisele bonbone bez šećera, kao i korištenje veštačke pljuvačke, nekim pacijentima pomaže i mazanje oralne sluzokože kantarionovim uljem.

Desni mi jako krvare, a imam veliki strah od stomatologa i ne želim da se podvrgnem nekom bolnom tretmanu. Imam male naslage kamenca, ali mi desni nisu krvarile do rpije nekih mesec dana. Sada se krvarenje pojačalo i brinem se za svoje zdravlje ali prsto ne mogu da pobedim strah od zubara. Da li postoji način da u kućnim uslovima rešim ovaj problem?

U kućnim uslovima apsolutno NE! U kućnim uslovima možete da održavate pravilno oralnu higijenu, ali skidanje kamenca mora da obavi stručno lice, kao i da uradi pregled i eventualno konstatuje još neki problem, koji je doveo do nakupljanja kamenca i krvarenja. Ono što možete da uradite jeste, da interevencije koje su potrebne, radite u analgosedaciji, tj. vrsti anestezije gde ste vi opušteni, spavate dok stomatolog radi svoj deo posla. Krvarenje znači da Vam je u ustima stalno prisutna infekcija, koja ne ugrozava samo Vaše zube, već i kompletno Vaše zdravlje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -