NaslovnaSavjetiDr Ivana Peranović odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

Dr Ivana Peranović odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje, odgovara doktorka Ivana Peranović iz ordinacije „Soldent“ sa Cetinja.

Da li je normalno da nakon vađenja živca i endodontske terapije, imam osjetljivost zuba?
-Moguće je da imate osjetljivost nakon endodontske terapije. To može biti posljedica prvobitnog oboljenja živca, kao i tretmana koji je uslijedio. Blaga nelagodnost može da potraje nekoliko dana po završetku liječenja i preporučljivo je čak po potrebi uzeti i analgetik. Ako bi se bol pojačao ili potrajao duže, javite se stomatologu.

Prije godinu dana mi je izvađen živac iz četvorke u donjoj vili. Do sada nisam imala nikakav problem sa istim, a posljednjih dana me boli kada zagrizem hranu na taj zub?
Ako je liječenje urađeno korektno i nema infekcije oko vrha korijena, onda je najvjerovatnije u pitanju fraktura zuba. Endodontski liječeni zubi sa velikim plombama koje su posljedica dubokih karijesa podložni su frakturama pri žvakanju.

Imam 23 godine, da li mogu da nosim ortonontski aparat da bi raširio vilicu?
-Aparati za brzo skeletno širenje vilice koriste se u periodu rasta, najčešće od 9-12 godina. U vašem slučaju, indikovana je hirurška metoda. Preporučujem konsultaciju sa ortodontom.

Može li se na metalo keramicke krunice hvatati kamenac kao na prirodne zube?
-Keramika je, za razliku od prirodnog zuba, glazirana, glatka, bez sitnih nepravilnosti na površini, te stoga nije prijemćiva za nakupljanje plaka i kamenca.

Da li je moguće da mi zubi reaguju na slatko i hladno, a da nema karijesa?
Moguće je. Razlog tome je ostećenje gleđi (erozija gleđi). Kisela hrana i napitci razmekšavaju gleđ, a dodatno pogoršava stvar pranje zuba neposredno nakon konzumacije kiseline. Vodite računa i o intenzitetu četkanja, kao i tvrdoći četkice.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -