Naslovna Savjeti Dr Ivana Peranović odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

Dr Ivana Peranović odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje, odgovara doktorka Ivana Peranović iz ordinacije „Soldent“ sa Cetinja.

Da li je normalno da nakon vađenja živca i endodontske terapije, imam osjetljivost zuba?
-Moguće je da imate osjetljivost nakon endodontske terapije. To može biti posljedica prvobitnog oboljenja živca, kao i tretmana koji je uslijedio. Blaga nelagodnost može da potraje nekoliko dana po završetku liječenja i preporučljivo je čak po potrebi uzeti i analgetik. Ako bi se bol pojačao ili potrajao duže, javite se stomatologu.

Prije godinu dana mi je izvađen živac iz četvorke u donjoj vili. Do sada nisam imala nikakav problem sa istim, a posljednjih dana me boli kada zagrizem hranu na taj zub?
Ako je liječenje urađeno korektno i nema infekcije oko vrha korijena, onda je najvjerovatnije u pitanju fraktura zuba. Endodontski liječeni zubi sa velikim plombama koje su posljedica dubokih karijesa podložni su frakturama pri žvakanju.

Imam 23 godine, da li mogu da nosim ortonontski aparat da bi raširio vilicu?
-Aparati za brzo skeletno širenje vilice koriste se u periodu rasta, najčešće od 9-12 godina. U vašem slučaju, indikovana je hirurška metoda. Preporučujem konsultaciju sa ortodontom.

Može li se na metalo keramicke krunice hvatati kamenac kao na prirodne zube?
-Keramika je, za razliku od prirodnog zuba, glazirana, glatka, bez sitnih nepravilnosti na površini, te stoga nije prijemćiva za nakupljanje plaka i kamenca.

Da li je moguće da mi zubi reaguju na slatko i hladno, a da nema karijesa?
Moguće je. Razlog tome je ostećenje gleđi (erozija gleđi). Kisela hrana i napitci razmekšavaju gleđ, a dodatno pogoršava stvar pranje zuba neposredno nakon konzumacije kiseline. Vodite računa i o intenzitetu četkanja, kao i tvrdoći četkice.

- Advertisment -

POPULARNO

Žvakanje zvakaće gume bez šećera, može pomoći u smanjenju napada kiseline u ustima

Pandemija koronavirusa promijenila je mnoge aspekte života, ali bi, takođe, mogla da ima značajan uticaj na zdravlje usta.

Webinar: Kako uvrstiti non-surgical estetski face design u svakodnevnu stomatolološku praksu

Uvodni AFD webinar, u sklopu promocije Foundation course-a AFD (Academy of Face Design London sa sertifikatom CPD Member UK), biće održan sutra...

Komfor i kvalitet života pacijenta nakon upotrebe lasera je neuporedivno bolji, neko poslije skalpela, igle i konca

Laser predstavlja evoluciju u dentalnoj medicini i predstavlja podršku standarnim stomatološkim procedurama. U poređenju sa tradicionalnim metodama i...

Zakašnjelo nicanje zuba predstavlja stanje za koje je neophodno utvrditi uzrok i zavisno od toga, započeti sa terapijom

Šesti mjesec je karakterističan period zbog nicanja prvih zubića, ali stručnjaci navode da, može doći do toga da vas zubići iznenade i...
- Advertisment -