NaslovnaSavjetiDr Ivana Bojadžić Pušica odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Ivana Bojadžić Pušica odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Na vaša pitanja ove sedmice je odgovarala doktorka stomatologije iz beogradske ordinacije ADdent.

Duži niz godina imam modrilo na vilici iznad dvojke. Sada sam primetila da mi se pojavilo i na donjoj vilici. Šta to može da bude? Ne boli me na dodir.

Opisane promene na desnima mogu nastati iz više razloga. Jedan od najčešćih je posledica amalgamske tetovaže tj.dejstva oksida metala iz amalgamske – sive plombe ili oksida metala iz uglavnom neadekvatno urađene keramičke krunice ili mosta, ukoliko postoje.

Čest razlog je i upala desni-gingivitis, koja može nastati kao posledica prisustva kamenca i mekih naslaga usled lošeg održavanja oralne higijene ili otežane oralne higijene. Uzrok gingivitisa i prebojenosti desni  može biti i hormonski disbalans.

Takođe razlog za prebojenost desni jesu i upotreba nekih lekova i suplemenata.

Imam HCV i nešto manje od pola godine uzimam terapiju koja uključuje injekciju koncentrovog interferona jednom nedjeljno i tablete ribovirina svakog dana. Interesuje me da li bih zbog terapije smio da primim lokalnu anesteziju?

Ukoliko nemate neželjene efekte terapije koju primate, već je dobro podnosite, možete primiti lokalnu anesteziju bez bojazni od komlikacija.

Da li konzumacija kisele hrane može da izazove oštećenje zuba? Posle svakog jela perem zube, ali pitam jer često jedem kiselu hranu.

Kisela hrana može da ošteti zube. Ona dovodi do oštećenja na površinskom sloju zuba, gleđi. Kisela hrana koja sadrži jake pigmente je čest razlog prebojavanja zuba. Nakon konzumiranja kisele hrane gleđ ja posebno ranjiva pa u prvih pola sata nemojte prati zube jer je to period kada pljuvačka prirodnim putem radi na oporavku odnosno remineralizaciji gleđi. Upotreba tvrde četkice u kombinaciji sa čestom upotrebom kisele hrane može da dovede do trajnih oštećenje gleđi u nivou vrata zuba, uz same desni. Takvi zubi su osetljivi na dodir, toplo-hladno, kiselo pa se često nastali defekti moraju sanirati plombama.

Savet je da smanjite sa upotrebom kisle hrane da biste zaštitili svoje zube.

Da li ispijanje sokova sa slamčicom može da dovede do nekog poremećaja zuba ili do njihovog kvarenjsa?

Upotreba slamčice nema štetne posledice po zube, čak ima i prednosti kod upotrebe zaslađenih i gaziranih pića jer se smanjuje dužina kontakta zuba i samog pića.

Da li zubima može da škodi to što ih zimi perem malo toplijm vodom jer sam zimogrožljiva?

Topla voda neće štetno delovati na Vaše zube, bitno je da neposredno nakon pranje ne konzumirate hladne napitke jer bi ta razlika u temperaturi mogla imati loš uticaj na gleđ.

Nakon svakog jela operem zube, ali i pored toga imam velike naslage kamenca. Kako da riješim problem sakupljanja kamenca?

Pravi način da se spreči nastanak zubnog kamenca jeste pranje zuba ali je jako važno kako perete zube i koja sredstva za održavanje oralne higijene koristite. Sama četkica nije dovoljna da se operu međuzubni prostori u kojima se zubni plak zadržava i od koga vremenom nastaje kamenac. Zato obavezno koristite međuzubne četkice, bar jednom dnevno. One moraju biti odgovarajuće veličine i pravilno upotrebljene. Više informacija o načinu upotrebe možete dobiti od Vašeg stomatologa.

Takođe, nepravilan položaj zuba u vilici, pre svega teskoba, kao i neadekvatno urađene plombe su razlog za otežano održavanje oralne higijene, samim tim zadržavanje plaka i nastanak kamenca.

Upotreba i žvakanje čvrste hrane pomaže samočišćenje usne duplje i umanjuje rizik od nastanka kamenca za razliku od meke kašaste hrane.

I pored svega navedenog kod nekih pacijenta je potrebno ukloniti kamenac na tri meseca, kod većine na šest, kod retkih na 12.

Umnjaci su počeli da mi izbijaju, ali izgleda da u donjoj vilici nemaju dovoljno prostora i stomatolog mi je savetovao da ih izvadim. Da i postoji i neko drugo rešenje jer sam na YouTubeu gledala snimak vađenja umnjaka i nakon toga me strah da se upustim u tu operaciju.

Na žalost nema drugog rešenja. Samo vađenje se radi u lokalnoj anesteziji tako da ne boli. Posle vađenja, dan – dva možete piti analgetike, a nakon toga neće biti potrebe. Verujem da je snimak zastrašujući, ali u praksi je to vrlo česta intervencija koju pacijenti dobro podnose.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -