fbpx
NaslovnaZanimljivostiDr Igor Ristić: I zubi stare, evo kako ih podmladiti

Dr Igor Ristić: I zubi stare, evo kako ih podmladiti

- Advertisement -

higijenicarVremenom, zubi mijenjaju boju, krzaju se i, nažalost, gube, iz brojnih razloga. S godinama postaju sve kraći, manje ih je i pomjeraju u bezube prostore. Nos i brada postaju sve bliži, smanjuje se donja trećina lica.

Usne se skupljaju i boraju se, a obrazi ostaju bez potpore. Lice gubi simetriju i osoba mijenja lik. Kolaps osmijeha i lica uopšte proces je koji traje neprekidno, a počinje bukvalno gubitkom prvog zuba.

Tada dolazi do fiziološke resorpcije kosti u kojoj je bio korjen. Ukoliko je došlo do gubitka grupe zuba, on je direktno značajan za potporu kože donje polovine lica. Kad god izgubimo zub, gubimo i značajan dio vilične kosti koja ga je nosila. Gubitkom gornjih prednjih zuba potpuno se mijenja tonus gornje usne.

Najčešća zabluda pacijenata je da se zubnim nadoknadama vraća samo estetika osmjeha. Malo svjesniji i oni koji su prošli kroz protetsku sanaciju bočne krezubosti implantima dobili su komfor pri funkciji i generalni boljitak u kvalitetu života, barem onog dijela koji se tiče usta i zuba.

Za vraćanje starog sjaja i blistavog osmijeha da li uraditi samo bijeljenje, restauraciju kompozitnim materijalom ili možda keramičke fasete? Kod veće krezubosti, vjerovatno prvo dobar profesionalni higijenski tretman.

Ukoliko je došlo do značajne migracije zuba, specijalista ortodont će ih na najneinvazivniji način vratiti na njihovo mjesto. Potom će se posle konsultacija i dodatnih analiza odlučiti o nadoknadama zuba mostovima ili implantima. Kod obimnih destrukcija hirurg će povećati volumen kosti koja daje potporu usnama i obrazima.

Krune se potom izrađuju da bi dale izgubljenu bočnu potporu i visinu zagrižaja i funkciju u žvakanju i fonetici, a u estetskoj regiji i potporu usnama i zavodljiv osmijeh.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -