NaslovnaIntervjuIntervju - Dr Gvozden: U cilju unapređenja oralnog zdravlja djece, od velikog...

Intervju – Dr Gvozden: U cilju unapređenja oralnog zdravlja djece, od velikog značaja je predstojeći kongres

- Advertisement -

Banja Luka će sredinom septembra biti u centru pažnje kada je stomatologija u pitanju. U tom gradu na obalama Vrbasa, biće održan prvi Kongres dječije i preventivne stomatologije na prostorima BiH, a predavači će biti eminentni stručnjaci iz BiH, Srbije, Hrvatske…
-Kongres dječije i preventivne stomatologije, trebalo bi da se održi 13. i 14. septembra u Banja Luci, u Banskom dvoru. Na osnovu godišnjih izvještaja sistematskih pregleda, ustanovljeno je loše stanje oralnog zdravlja školske i predškolske djece. U cilju unapređenja oralnog zdravlja djece, od velikog značaja bila bi organizacija kongresa na nivou BiH – kaže za naš portal doktor Zoran Gvozden, predsjednik kongresa.

Organizatori su već sada, više od dva mjeseca prije početka, do detalja utvrdili svaki detalj.
-Kongres dječije i preventivne stomatologije će biti koncipiran tako da će tokom dva dana trajanja održati ukupno 14 do 16 predavanja (sedam do osam u toku jednog dana sa pauzom). Početak kongresa za prvi dan 13. septembra je predviđen u 10 sati. Nakon četiri predavanja, slijedi pauza koja će trajati dva sata, a zatim još tri, četiri predavanja. Drugi dan kongresa će biti organizovan po istom principu, osim što će početi u devet sati. Trajanje svakog predavanja je ograničeno na 30 do 45 minuta. Planirane su i dvije radionice koje će se održati u našim ordinacijama 14. septembra (subota) sa početkom u 12 sati. Teme i predavači na radionici su sljedeći: Profesor dr Dejan Marković (kompozitne fasete kod povrede zuba), Ass. dr Jovana Juloski (osnovni kurs o upotrebi koferdana).
Na kongresu će biti 15-tak predavača sa prostora bivše Jugoslavije. Poznate su i teme koje će se obrađivati.

-Predavači i teme na kongresu su: prof dr Hrvoje Jurić (liječenje bolesti pulpe mliječnih i mladih trajnih zuba), prof. dr Zoran Vulićević (upotreba kompozitnih materijala ojačanih vlaknima u savremenoj stomatologiji), prof. dr Olivera Jovičić (dijete sa medicinskim rizikom u stomatološkoj ordinaciji), prof. dr Nina Marković (primjena inhalacione anestezije u dječijoj stomatologiji), doc. dr Olivera Dolić (djeca žrtve nasilja, zlostavljana i zanemarivanja u stomatološkoj ordinaciji), dr Vojin Vulićević (savremeni koncept svakodnevne endodonske terapije), prof. dr Ivana Radović (svakodnevni postupci u dječijoj stomalogiji: možemo li biti efikasniji na jednostavanm i pouzdan način), prof. dr Jovan Vojinović (savremeni principi remineralizacije zubne gleđi kod djece), prof. dr Mirjana Ivanović (oboljenja mekih tkiva u ustima djece), prof. dr Dragan Ivanović (povrede zuba, svakodnevni izazov dječije stomatologije), prof. dr Sedin Kobašlija (karijes u mliječnoj denticiji-dijagnostika, terapija, prognoza), prof. dr Nenad Nedeljković (uticaj loših navika na razvoj ortodontskih anomalija), ass. dr Jovana Juloski (kada uputiti dijete ortodontu).
Podršku ovom prjektu daće državni organi Republike Srpske, kao i nekoliko kompanija.
-Očekujemo podršku predsjednice Republike Srpske, Vlade Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kao i grada Banja Luke oko organizacije Kongresa dentalnih materijala (Total dent, Ivoclar, Dental SM, 3M). Državna preduzeća kao naprimjer Elektroprenos, Elektrokrajina, Vodovod, M:Tel. Očekujemo 300 učesnika na Kongresu, a prijave su do samog dana održavanja – zaključio je doktor Gvozden.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -